21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSesiune la minus 15 grade

Sesiune la minus 15 grade

Inghesuiti unul in altul, cu teancurile de cursuri in brate, studentii craioveni stau zgribuliti pe holurile facultatilor. Infofoliti pâna la urechi, ei isi asteapta rândul sa ajunga in fata profesorilor examinatori. O data cu scurgerea timpului, emotiile sunt inlocuite de frigul care a pus stapânire si pe Universitatea din Craiova.


„Este cumplit de frig, dar ce putem face? In sala de examen e mai frig decât pe coridor. Tremuram si ne asteptam rândul sa intram. Toata lumea stie ca sesiunea este partea cea mai grea a anilor de studentie. Acum ne aflam in plina perioada de examinare, iar colocviile pe care suntem nevoiti sa le sustinem sunt mai multe decât examenele. Si de ce sa nu recunoastem, pâna la urma totul depinde de profesor. Cum te are la inima. Unii sunt mai indulgenti, altii sunt prea exigenti“, a spus Adela Stoica, studenta la Facultatea de Litere din Craiova. De aceeasi parere a fost si Adrian Banica, student in anul IV la Facultatea de Electrotehnica, acesta precizând ca, atâta timp cât iti vezi de treaba, nimeni nu are nimic cu tine: „Dar daca esti un pui de lele, e normal ca si profesorii sa te ia in vizor“. Si uite asa, din vorba in vorba, tinerii incep sa-si spuna pasurile.


Chiulul se „rasplateste“ cu neprimirea in sesiune


Multi dintre studentii craioveni critica faptul ca la unele facultati criteriile de a intra in sesiune sunt exagerate. „De exemplu, am colegi in anul I la Facultatea de Electrotehnica care se plâng de faptul ca nu au fost primiti in examen de profesori“, a spus Catalin Panescu, student in anul III. Ceea ce a omis colegul mai mare al bobocilor de la Electrotehnica a fost faptul ca, dupa cum au declarat atât reprezentantii facultatii, cât si membrii Senatului Universitatii, absenta de la activitatile educative studentesti se „rasplateste“ cu neprimirea in sesiune. „Este o hotarâre a Consiliului Profesoral care le impune studentilor de anul I sa aiba o prezenta de 75% la activitatile didactice – cursuri, seminarii, laboratoare. Singurii care sunt «iertati» de profesori si pot intra fara probleme in sesiune sunt studentii angajati, care fac dovada cu adeverinta de salariat. Ceilalti nu au nici o scuza sa nu vina la cursuri“, a spus rectorul Universitatii din Craiova, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu. Confirmarea acestui fapt am primit-o si din partea prof. univ. Marian Ciontu, de la Facultatea de Electrotehnica, care a declarat: „Rezultatele slabe obtinute de studentii nostri in ultimii ani au dat de gândit conducerii facultatii. S-a constatat ca acestea sunt urmarile chiulurilor repetate de la cursuri. E decizia Consiliului Profesoral si atât noi, profesorii, cât si studentii nu avem incotro. Trebuie sa ne supunem. Mai mult, studentii au fost informati de acest lucru inca din toamna“. Despre aceasta „regula“ impusa de facultate, si liderii studentilor au cunostinta si spun ca aceia care nu au fost primiti in prima sesiune isi vor sustine examenele in sesiunea urmatoare.


Neachitarea taxelor, alt obstacol in sesiune


Alt motiv care-i face pe studenti sa tremure pe la usile salilor de examen este achitarea la timp a taxelor de studiu. Pe lânga emotiile inerente ale sesiunii, studentii duc acum si grija taxelor de studiu. Potrivit unei tinere de la Facultatea de Litere din Craiova, studentii care nu si-au achitat taxa de studiu (400 de euro) la timp au fost dati afara din examen. „Am avut colegi care au fost dati afara din examen pentru ca nu si-au platit integral taxa de 400 de euro, desi initial s-a spus ca aceasta trebuie achitata in doua transe. Ce e drept, pâna la 31 ianuarie“.


Vizavi de aceasta nemultumire a studentilor, conducerea Universitatii din Craiova nu are prea multe de spus. „Si de data aceasta spun ca principalul vinovat este tot studentul. Fiecare facultate a incheiat un contract cu studentii, contract in care este prevazut numarul transelor si intervalul in care se platesc taxele. Daca la Facultatea de Litere a fost prevazut ca prima transa sa fie achitata pâna la sfârsitul lunii ianuarie, inainte de a intra in sesiune, studentul era obligat sa stie ca trebuie sa-si achite taxa de studiu pentru a putea intra in examen“, a explicat Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova.


Mai mult, din cele spuse de acesta, sesiunea de iarna a inceput in intreg centrul universitar, iar problemele studentilor sunt marunte. „Mergând pe principiul padure fara uscaturi nu exista, nu avem cum sa rezolvam toate problemele tinerilor. Cert este ca, din cele spuse de profesorii examinatori, participarea la examene a studentilor este buna. Se pare ca tinerii nostri incep sa acorde mai multa atentie pregatirii“, a completat rectorul universitatii.


„Nu exista profesori care sa nu fie copiati!“


Si in timp ce unii studenti se pregatesc intens pentru sesiune, altii au o parere diferita. „Nu exista profesor care sa nu fie copiat! Treaba cu invatatul scade de la an la an“. Mergând pe acest principiu, dar cu rugamintea sa-si pastreze anonimatul, de teama sa nu fie picati la examene, studentii se intrec in a-si spune tehnicile copierii. „Sunt o gramada de variante. Cele mai uzitate de noi sunt servitele si fituica. Dar asta nu inseamna ca nu mai folosim si altceva: cerneala simpatica (fluorescenta), care costa aproape 700 de mii de lei, dar merita, sms-urile de pe telefoanele mobile etc.“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS