20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUcigasul Ilenei Damian a fost prins

Ucigasul Ilenei Damian a fost prins

Dupa sapte luni de cautari, politistii slatineni l-au prins pe Gheorghe Ioana, criminalul care a ucis-o cu sânge rece pe profesoara de franceza Ileana Damian in Padurea Strehareti. In acest timp, subcomisarul George Palastea si-a pierdut viata, au fost anchetati zeci de martori si suspecti, au fost intocmite trei portrete robot si s-a mers pe zeci de scenarii si piste. Politistii spun ca acest caz este unul dintre cele mai complicate cu care s-a confruntat Inspectoratul Judetean de Politie din Olt in ultimii 30 de ani.


Scenariul crimei


Pe 28 iunie 2005, Ileana Damian a plecat de acasa pentru a ajunge la Liceul Agricol unde facea parte din comisia de desfasurare a bacalaureatului. La ora 15.34, profesoara de franceza a fost contactata telefonic de un coleg din aceeasi comisie care i-a cerut sa se grabeasca pentru a nu intârzia. Imediat dupa ce a inchis telefonul mobil, Ileana s-a intâlnit in zona Pietei Zahana cu doua eleve cu care s-a salutat, dar nu a vorbit prea mult pe motiv ca se grabeste pentru a ajunge la Liceul Agricol. In zona Padurii Strehareti, Ileana a fost „agatata“ de un muncitor de pe santier. La acea data, criminalul lucra la o firma de constructii si tencuia fundatia unei locuinte situate in spatele Catedralei Catolice de la intrarea in municipiul Slatina. Ileana a fost dusa in desisurile padurii si a fost strânsa de gât. Dupa comiterea crimei, ucigasul a sustras mai multe bunuri din poseta Ilenei – doua telefoane mobile, un lantisor cu cruciulita din aur, inelul de logodna daruit de prietenul Ilenei, din Petrosani, o bratara din argint, si a disparut. Barbatul s-a urcat apoi intr-un microbuz de transport persoane care mergea spre municipiul Caracal. Atunci a fost vândut primul telefon mobil cu suma de 150.000 de lei. Ulterior, telefonul a fost vândut de mai multe ori, acesta fiind descoperit in localitatea Balcesti, judetul Vâlcea. Documentele acestuia si ambalajul au fost schimbate intre timp de diferitii proprietari. Criminalul a marturisit in microbuz ca este un fost puscarias, nu se intelege cu sotia sa si vinde mobilul pentru a avea bani sa plece prin tara.


La câteva zile, criminalul a vândut si al doilea telefon mobil


Intre 3 si 5 iulie, criminalul a valorificat si cel de-al doilea mobil intr-un bar din zona de jos a municipiului Slatina. Barbatul a intrat in barul „Invalidul“ din apropierea Colegiului National „Radu Greceanu“ si a scos la vânzare telefonul Samsung. Acesta a spus ca mobilul i-a fost daruit de patronul la care lucreaza pentru a-l valorifica, iar banii sa-i opreasca, pentru ca nu are sa-i dea salariul in acea luna. Cu toate acestea, criminalul a cerut doar 300.000 de lei. Eduard Marinescu, taximetrist care se afla la acea ora in bar, i-a oferit pentru mobil 200.000 de lei. Barbatul a acceptat imediat, a luat banii si a plecat. Toate bunurile au fost recuperate de politisti de la mai multe persoane care le-au cumparat direct de la criminal in diferite zile. Pentru descoperirea persoanelor care au cumparat bunurile furate de la Ileana Damian au fost implicati si agentii SRI care au desfasurat o ampla ancheta in paralel cu lucratorii IPJ Olt.


Criminalul este Gheorghe Ioana


Taximetristul care a cumparat cel de-al doilea telefon mobil a oferit anchetatorilor informatii pretioase pe toata perioada in care s-a desfasurat ancheta. Tot el este cel care a anuntat politia ca l-a vazut pe barbat plimbându-se prin municipiul Slatina. Taximetristul l-a vazut pe criminal duminica seara, pe strada Cuza Voda, si a anuntat imediat politia. Gheorghe Ioana are 42 de ani, locuieste in municipiul Slatina, este insurat, are doi copii, dintre care o fata in clasa a X-a la Colegiul National „Ion Minulescu“, unde preda Ileana Damian. Barbatul a mai fost inchis in anul 1996 pentru tentativa de omor. Desi nu este inregistrat ca bolnav psihic, barbatul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie in urma cu zece ani pentru pierderi de memorie si sevraj. Aceste disfunctii ale barbatului sunt cunoscute atât de sotia si copiii acestuia, cât si de colegii de breasla care spun ca dupa ce consuma bauturi alcoolice Gheorghe devenea extrem de violent, se aprindea foarte repede si nu-si aducea aminte de scandalurile provocate sau de orice alte lucruri intâmplate in timp ce se afla sub influenta alcoolului.


Colegii de serviciu au colaborat cu anchetatorii


Colegii de serviciu, persoanele care au cumparat bunurile Ilenei Damian si cei care au vorbit cu Gheorghe Ioana i-au ajutat pe anchetatori sa puna toate informatiile cap la cap. Din declaratiile colegilor si patronului, barbatul a plecat in acea zi de la serviciu fara nici o explicatie. Inca nu s-a stabilit cu exactitate cum a reusit Gheorghe Ioana sa o duca pe Ileana in desisurile padurii. Anchetatorii au descoperit la câteva sute de metri de locul crimei o cruciulita din aur, lucru care i-a facut sa creada ca aici Ileana Damian a fost lovita si abia apoi transportata in mijlocul padurii. Aici, barbatul a sugrumat-o pe profesoara de 31 de ani. Medicii legisti au stabilit ca legaturile de la mâini si gât au fost facute dupa ce Ileana a fost asfixiata de mâinile puternice ale barbatului. La locul crimei, intr-un copac a fost descoperita o laveta folosita in constructii. Se presupune ca aceasta laveta a fost folosita de criminal pentru a o impiedica pe Ileana sa strige dupa ajutor. Perioada de la comiterea oribilei crime si pâna la descoperirea corpului neinsufletit al profesoarei de catre colegi si prieteni, precum si ploile din acea perioada au facut ca probele biologice recoltate sa nu le fie de prea mare ajutor anchetatorilor. Cu toate acestea, anchetatorii sunt siguri ca barbatul a violat-o sau a incercat sa o violeze pe tânara profesoara.


Criminalul nu-si recunoaste fapta


Dupa ce a fost retinut, intreaga noapte, Gheorghe Ioana a fost anchetat, dar nu si-a cunoscut fapta. Intre timp, pe numele barbatului a fost emisa o ordonanta de retinere. Luni dimineata, barbatul care nu a vrut sa recunoasca nici in ruptul capului ca ar fi autorul crimei a fost condus pe mai multe drumuri de acces in Padurea Strehareti. Desi a sustinut ca nu cunoaste aceasta zona, la un moment dat, când anchetatorii au dorit sa mearga pe un drum blocat, criminalul s-a dat de gol spunând ca pe acel drum nu se poate merge. La explicatiile cerute de anchetatori, barbatul si-a recunoscut fapta. In fata judecatorilor slatineni, criminalul l-a luat din nou pe „NU“ in brate si nu a recunoscut faptele pentru care era retinut. Astfel, barbatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, dar probele si martorii adusi de anchetatori in fata judecatorilor au facut ca acesta sa ramâna in spatele gratiilor.


Desi spune ca nu-si aduce aminte de nimic, dupa comiterea oribilei crime, Gheorghe Ioana se barbierea mult mai des. Sotia acestuia spune ca inainte de 28 iunie, sotul sau se barbierea foarte rar, o data la doua-trei saptamâni. Dupa aceasta data, criminalul care urmarea ziarele locale pentru a vedea cum se desfasoara ancheta, speriat de portretul robot – intocmit de anchetatori se barbierea zilnic pentru a nu fi recunoscut.


Semne de intrebare


Un indiciu care inca ii deruteaza pe anchetatori este alcoolul descoperit in probele recoltate din cadavrul profesoarei. Politistii spun ca aceasta avea o concentratie destul de mare de alcool in sânge, chiar daca pâna la descoperirea cadavrului au trecut câteva zile. Colegii si prietenii Ilenei infirma faptul ca aceasta ar fi consumat vreodata bauturi alcoolice. Anchetatorii spun ca Ileana a consumat inainte de a fi ucisa in jur de 150 de grame de tarie.


De asemenea, a fost descoperita lânga locul crimei o sticla de Coca Cola nedesfacuta despre care anchetatorii inca nu stiu ce sa spuna. A fost adusa in locul respectiv de catre Ileana sau de criminalul acesteia? Acest indiciu poate duce la stabilirea cu exectitate a modalitatilor prin care Ileana a fost dusa in padure. Gheorghe Ioana este acuzat pentru omor deosebit de grav si tâlharie, pentru care risca sa primeasca intre 15 si 25 de ani de inchisoare sau chiar inchisoare pe viata. Judecatorii de la Tribunalul Olt au emis ieri mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Gheorghe Ioana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII