13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNevazatorii, marginalizati si ignorati

Nevazatorii, marginalizati si ignorati

Traiesc alaturi de noi, au familii si greutati, insa intâmpina adevarate obstacole in a-si gasi un loc de munca. In Craiova, in prezent doar o singura firma are printre angajati persoane nevazatoare. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj sustine insa ca nu a primit cereri de angajare nici din partea firmelor, nici din partea nevazatorilor, iar institutia organizeaza in special burse de locuri de munca pentru „personal apt de lucru“…


Multi dintre acesti oameni nu au vazut niciodata lumina soarelui, nu si-au vazut parintii sau fratii. Altii, cu noroc, intrezaresc putin cu unul din ochi, suficient insa pentru a se descurca singuri… In ciuda dizabilitatii cu care s-au nascut, nevazatorii sunt niste persoane normale, cu o constiinta „mai mare poate decât multi dintre oamenii sanatosi“. Numarul persoanelor cu grave probleme de vedere aflate in plata, in urma ultimelor sondaje, se ridica la peste 2.500, din care 1.502 au gradul I de handicap, ceea ce inseamna ca nu vad deloc, alte 800 gradul II, alaturi de care se mai afla 80 de copii. Dintre acestea, in Craiova doar 28 de persoane nevazatoare au un loc de munca.


„Nu as fi putut sta acasa sa astept indemnizatia de handicap“


O singura firma din judetul Dolj are sapte angajati nevazatori. Ca orice salariat, acesti oameni isi petrec opt ore pe zi, la serviciu. Sunt insa multumiti, au familii si copii in intretinere, au nevoie de bani pentru a le oferi cele necesare. Patronii sunt „ingaduitori“ cu ei, in diminetile de iarna permitându-le sa intârzie la serviciu, iar seara, pentru nevazatorii fara insotitor, sa plece mai devreme. Daniel Ghioancea lucreaza la o firma de confectionat cutii de carton inca de la infiintarea acesteia, adica de peste 11 ani, de când patronii au preluat o parte din fosta Intreprindere Staruinta. Nu vede deloc, a avut ghinionul sa se nasca astfel. Sotia lui are probleme mai putin grave cu vederea. Si ea este angajata in aceasta firma, momentan insa aflându-se in concediu pentru cresterea copilului. Daniel este unul dintre cei mai harnici angajati pe care firma ii are, extrem de „constiincios si politicos“.


Dumitru Vladu are 31 de ani si este absolvent al Scolii de Nevazatori nr.1 din Bucuresti. Ca si colegul lui, Dumitru lucreaza la aceasta firma chiar de la infiintare: „Decopertez, leg, lipesc, lucrez la Kraiser (un utilaj special de intins carton – n.r.). Sunt singurul din familia mea cu probleme atât de grave de vedere, intrezaresc aproximativ 1%…, suficient insa pentru a reusi sa ma descurc. Nu as fi putut sta acasa sa astept indemnizatia de handicap acordata de stat, nu ne-am fi putut descurca doar din acesti bani. Asa muncesc impreuna cu sotia mea, care din fericire are probleme ceva mai usoare de vedere… Este o atmosfera extraordinara, suntem ca o familie. Suntem sapte nevazatori, dar ne ajutam unul pe altul, ne sustinem, iar atunci când avem nevoie de ajutor il cerem colegilor nostri care vad. Mai sunt situatii când ne tamponam unul de altul, când ne cad din mâna cartoanele, când chiar reusim sa mai stricam din materia prima. Sunt insa inevitabile asemenea accidente“.


„Ii angajam pentru ca este omeneste sa supravietuiasca“


Reprezentantii firmei de confectionat cutii din carton sunt extrem de multumiti de modul in care lucreaza angajatii lor. De peste 11 ani au preluat serviciul de confectionat cutii de la Intreprinderea Staruinta si au angajat, „fara discriminari“, personal nevazator. Initial au avut 16 nevazatori angajati, care au acceptat „extrem de greu trecerea de la un serviciu la stat in domeniul privat“. Intre timp, multi dintre acestia s-au pensionat. „La gradul I de handicap, femeile au nevoie de zece ani vechime, iar barbatii de 15. Multi dintre oamenii cu care am pornit activitatea s-au pensionat. Acum mai avem doar sapte nevazatori atât cu handicap grav, cât si usor. Suntem foarte multumiti de acesti oameni, sunt muncitori si constiinciosi. Din pacate, in ultimii ani numarul de locuri la scolile speciale de calificare in una din meseriile pe care pot si ei sa o practice s-au micsorat si astfel multi dintre ei sunt necalificati si nu isi pot gasi un loc de munca. La inceput, când am deschis firma, am incercat sa infiintam si o sectie de maturi si perii, dar din pacate cererea pe piata pentru astfel de obiecte este tot mai mica… asa ca am desfiintat-o si am ramas doar cu sectia de cartonaj“, a mentionat Doru Viasu, director general al unei firme de confectionat cutii din Craiova.


Desi multi oameni ar fi tentati sa creada ca firmele care angajeaza nevazatori beneficiaza de anumite facilitati se insala insa. „Doar firmele mari, care angajeaza peste 250 de persoane cu deficiente, de orice tip, primesc facilitati din partea statului. Noi insa… nimic. Ii angajam pentru ca este omeneste ca alaturi de ceilalti oameni sa supravietuiasca si ei. Daca lucreaza, indemnizatia lor de handicap este mai mare, de aproximativ patru milioane, la care se adauga salariul acordat de noi si bonurile de masa“, a mai spus Viasu.


„In Craiova se fac discriminari intre persoanele cu dizabilitati si cele sanatoase“


„In Craiova avem foarte multi nevazatori cu scoli postliceale absolvite in Bucuresti, Cluj, Arad. Multi sunt calificati ca maseuri, insa nu isi gasesc locuri de munca… Pe vremea lui Ceausescu, meseriile pentru nevazatori erau protejate, erau destinate doar acestei categorii de oameni. Acum insa, nu. Din ce in ce mai des se fac discriminari intre persoanele cu dizabilitati si cele sanatoase“, a spus Leontin Mladinescu, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din România (ANR), Filiala Interjudeteana Dolj-Mehedinti. Din cele mentionate de reprezentantii ANR Dolj, exista din fericire aproximativ 20 de persoane care lucreaza ca maseuri in spitale si cabinete medicale craiovene: la Spitalul de Neuropsihiatrie – sase nevazatori, la Spitalul de Urgenta – zece, la Policlinica si Spitalul II, sase nevazatori, doi la Policlinica Sportiva si o tânara nevazatoare la un cabinet medical particular. Patru tineri absolventi in 2005 asteapta sa isi gaseasca un loc de munca, alaturi de alte sute de persoane nevazatoare… „Situatia se va schimba insa din 2007, deoarece statul va obliga firmele ca 4% din numarul total al angajatilor sa fie persoane cu handicap! Nici Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca nu a scos la burse locuri de munca pentru nevazatori“, a mai spus Leontin Mladinescu.


„Nu am avut solicitari din partea nevazatorilor“


La rândul lor, reprezentantii AJOFM Dolj au mentionat ca „din datele pe care le detin“ doar Intreprinderea Staruinta ar avea angajati nevazatori. Ei insa nu au aflat ca departamentul cartonaj, in care erau angajate persoane nevazatoare, al Intreprinderii Staruinta nu mai exista de 11 ani, fiind preluat de o firma privata. „Nu am avut solicitari pentru un loc de munca din partea nevazatorilor. La rândul lor, nici firmele nu si-au precizat intentia de a-i angaja. AJOFM organizeaza in special burse de locuri de munca pentru persoanele apte, deci sanatoase“, a mentionat Laura Balaci, purtator de cuvânt al AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII