10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubventiile, ignorate de olteni

Subventiile, ignorate de olteni

Cu toate ca guvernul a decis sa acorde persoanelor care stau la casa si se incalzesc cu gaze ajutoare financiare pentru achizitionarea de centrale termice, craiovenii par inca fascinati de viata la gura sobei. In trei luni, doar 23 de persoane au depus cereri pentru obtinerea unor astfel de subventii.


Guvernul a lansat la sfârsitul anului trecut un program de acordare de ajutoare banesti pentru cetatenii cu venituri mici, care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei. Programul, care urmeaza sa se desfasoare pâna in 2008, a fost initiat avându-se in vedere majorarile pretului la gaze naturale si tinând cont de necesitatea eficientizarii consumului individual de gaze naturale pentru persoanele care utilizeaza la incalzirea locuintei acest combustibil. Cei care se hotarasc sa achizitioneze centrale termice sau arzatoare automatizate primesc un ajutor financiar de aproximativ 35% din costurile de achizitie, instalarea si punerea in functiune a unor centrale termice individuale (1.500 RON). Pentru cumpararea unui arzator automat, care reduce consumul de gaze cu minimum 25% si ofera protectie la cos infundat si la intreruperea accidentala de gaze, subventia este de 300 RON pe arzator, in limita a maximum trei arzatoare. Anul trecut, subventia, care se acorda sub forma de bonuri valorice, a fost cu 50% mai mica. Aceasta forma de ajutorare a populatiei va duce si la revigorarea producatorilor si importatorilor de centrale termice.


25 de cereri in trei luni


Multe persoane au inteles ca Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 91/2005 se refera si la achizitionarea centralelor pentru apartamente.


„De subventii nu beneficiaza insa decât persoanele care stau la case, au sobe de teracota alimentate cu gaz, si al caror venit net pe membru de familie nu depaseste 330 RON“, a declarat Catalin Gheorghe, inspector specialist in cadrul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj. In plus, beneficiarul nu trebuie sa detina alta centrala termica. Pâna in prezent, pentru obtinerea subventiei au fost depuse, la Directia de Munca Dolj, 25 de dosare (23 pentru centrale si doua pentru arzatoare). Dintre acestea, sapte au fost depuse numai in luna ianuarie. Pâna in prezent, 20 de dosare au primit deja acceptul de subventie, restul de cinci fiind in curs de analizare. De fapt, decizia, fie favorabila sau nefavorabila, este emisa in termen de 15 zile de la depunerea dosarului.


„Cred ca abia din primavara vom fi asaltati cu cereri de subventie. Deocamdata, fiind perioada de iarna, oamenii nu-si prea permit sa stea câteva zile in frig, pâna-si monteaza centralele“, a adaugat Gheorghe.


Acte necesare obtinerii de subventii


Pentru obtinerea subventiei pentru centrala, potentialul beneficiar trebuie sa depuna la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj atât avizul tehnic eliberat de furnizorul de gaze naturale, in care se specifica trecerea de la soba la centrala, cât si proiectul de executie a lucrarii, avizat de cei de la gaze, si o adeverinta de venit. Pentru arzatoare, pe lânga adeverinta de venit, este necesar avizul tehnic de la gaze. Tot de la Directia de Munca, acestia vor obtine si o lista de 11 firme carora li se pot adresa, firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).


Randamentul termic


Conform specialistilor, randamentul termic al sobelor de teracota cu arzator de gaz nu depaseste 40-50%, la jumatatea unei centrale termice moderne, al carei randament este peste 93%, asigurând si necesarul de apa calda pentru locuinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS