10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSinistratii din Gighera, rataciti printre documente

Sinistratii din Gighera, rataciti printre documente

Mai bine de jumatate dintre familiile ale caror case au fost afectate de viituri nu au primit materiale de constructii pentru ca numele lor au fost „ratacite“ printre listele intocmite de autoritati.


Comuna Gighera a fost lovita in anul 2005 de trei valuri de inundatii, in lunile iunie, iulie si august. Dupa fiecare viitura care a trecut peste casele si asa saracacioase ale locuitorilor din Gighera, au fost chemate comisii care sa evalueze situatia, sa identifice locuintele afectate si sa intocmeasca procese-verbale cu familiile care urma sa primeasca ajutor din partea autoritatilor. Desi initial lista provizorie intocmita de primarul comunei, Ion Dabuleanu, cuprindea 15 persoane ale caror case fusesera afectate de viituri, doar sase dintre ele au beneficiat in final de ajutoarele constând in materiale de constructii trimise de Prefectura Dolj. Ceilalti sinistrati, uitati de autoritati, au fost nevoiti sa-si cârpeasca locuintele cu banii agonisiti sau imprumutati de la vecini mai norocosi.


A semnat ca primarul?


Primarul comunei Gighera, Ion Dabuleanu, recunoaste ca, din cele trei situatii realizate dupa fiecare val de inundatii care s-au abatut asupra comunei, reprezentantii prefecturii nu au tinut cont decât de ultima, cea intocmita pentru inundatiile din luna august, când pe lista au fost trecute doua persoane ale caror case urma sa fie reconstruite si patru care primeau materiale pentru consolidare. Celelalte doua rapoarte au fost ignorate atât de angajatii prefecturii, care nu s-au mai obosit sa le caute in dosarele stufoase, cât si de primar, care a „uitat“ sa le aminteasca autoritatilor ca in comuna ale carei interese le reprezinta sunt mai multe familii care au nevoie de materiale de constructii. Primarul Ion Dabuleanu a declarat ca nu avea cunostinta despre faptul ca situatia sinistratilor ar fi trebuit confirmata din nou la prefectura. „Eu am crezut ca cei de la prefectura au toate situatiile, dupa fiecare val de inundatii, si ca se tine cont de fiecare. Nu stiam ca trebuie sa confirm situatia finala a sinistratilor, ci doar pe cea din luna august. Evaluarea a venit de la Craiova, noi nu am avut nici un cuvânt de spus pentru ca au fost aici specialisti care au alcatuit listele. Eu nici nu am fost aici când a venit comisia. As fi vrut sa dam la toti materialele si am incercat sa-i conving pe cei de la prefectura ca ar fi mai bine sa procedam asa, insa nu s-a putut“, a afirmat edilul sef din Gighera.


Primarul nu a trimis confirmare


In timp ce primarul arunca pisica in curtea Prefecturii Dolj, acestia contraataca, spunând ca primarul poarta toata responsabilitatea, atât morala, cât si juridica, pentru situatia trimisa institutiei. Suprefectul de Dolj, Ion Groza, a declarat ca primarul, in calitatea sa de presedinte al comisiei locale pentru situatii de urgenta, a fost cel care a cunoscut cel mai bine situatia sinistratilor comunei. „Primarul a fost cel care l-a indrumat pe specialistul care a venit sa evalueze situatia, pentru ca el a stiut cel mai bine care au fost casele afectate in comuna. Inspectorul nu a mers prin toata comuna sa vada care dintre case au fost afectate, ci s-a dus numai la cele indicate de primar, pentru a stabili daca se poate locui in ele sau nu. In plus, primarului i s-a cerut sa confirme situatia inainte ca prefectura sa trimita materialele in comuna. Ar fi putut spune atunci ca lista nu e completa“, a declarat subprefectul Groza. La fel de adevarat este ca si autoritatile ar fi putut sa-l „traga de mâneca“ pe primar, amintindu-i ca pe listele trimise sunt mai multe persoane decât cele confirmate.


Inspectorul a evaluat efectele din luna iulie in septembrie


Ca imaginea despre cum s-au facut evaluarile caselor afectate de inundatii sa fie completa, inspectorul in constructii care facea parte din comisie a recunoscut ca a stabilit efectele pe care inundatiile le-au avut asupra caselor in luna iulie abia in luna septembrie, când a fost facuta evaluarea nominala a caselor. „Nu-mi mai aduc aminte bine de situatia din Gighera, dar stiu ca in luna iulie eu nu am fost acolo. Am facut situatia in septembrie, când m-am dus sa constat pagubele si pentru luna august. Oricum, eu sunt convins ca nu am gresit cu nimic, a precizat Ilie Grigorie, inspector in cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii Dolj. In timp ce singura actiune intreprinsa de autoritati pentru rezolvarea situatiei a fost pasarea responsabilitatilor, sinistratii din Gighera, „pierduti“ intre liste, cauta solutii pentru a plati refacerea locuintelor afectate de inundatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS