17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChestorul (r) Toma Zaharia, audiat in afacerea EADS

Chestorul (r) Toma Zaharia, audiat in afacerea EADS

Fostul secretar de stat, chestorul (r) Toma Zaharia, a dat lamuriri, pentru prima data, in legatura cu afacerea EADS privind securizarea frontierelor. Procurorii anticoruptie l-au audiat aproximativ o ora si jumatate pe Zaharia, urmarind sa stabileasca legalitatea contractului incheiat de fosta conducere a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu concernul german EADS. Surse judiciare spun ca ex-demnitarul a dat declaratii, in calitate de martor, despre organizarea licitatiei pentru incheierea acestui contract si detalii despre derularea lui. In zilele urmatoare, seria audierilor in cazul EADS va continua cu chestorii Gheorghe Carp si Anton Gagiu. Dosarul privind modul de incheiere al contractului cu concernul german a fost deschis initial de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma unei sesizari venite din partea actualei conduceri a MAI.


In plângerea inaintata procurorilor se sustinea ca Toma Zaharia si alti trei chestori de politie ar fi incalcat legea in momentul incheierii contractului cu EADS. Departamentul National Anticoruptie a deschis si el o ancheta, dupa ce au aparut informatii despre posibile comisioane si fapte de coruptie.


Cercetarile procurorilor au la baza un raport al Corpului de Control al MAI care arata ca fosta conducere a incheiat acest contract in defavoara statului.


Conform tranzactiei initiale, România trebuia sa plateasca un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, insa unele programe se suprapuneau cu lucrari deja finantate din fonduri europene. Ministrul Vasile Blaga a renegociat intelegerea cu EADS, iar suma pe care statul trebuie sa o achite a scazut aproape la jumatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU