17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerpezita, suferinta si speranta

Terpezita, suferinta si speranta

Comuna Terpezita a fost una dintre localitatile grav afectate de furia apelor din vara trecuta. Peste zece case au fost complet distruse, iar alte 40 de gospodarii si scoala cu clasele I-VIII au necesitat consolidare urgenta. Zeci de familii au ramas pe drumuri. Multe locuinte nu au intrat in „atentia urgenta“ a Primariei Terpezita. Acesti amarâti, unii cu copilasi in brate, se adapostesc acum pe la rude sau in cocioabe improvizate…


„Casa s-a darâmat complet, peretii au cazut, beciul s-a scufundat. Peste noapte am ramas saraci lipiti, priveam cum totul se naruie, iar noi incercam doar sa ne salvam copiii si câteva animale din curte. Acum este groaznic. In plina iarna ne plimbam de la o ruda la alta, rugându-le sa ne adaposteasca pâna la primavara… Unii ne tin cât ne tin, apoi ne roaga sa ne gasim adapost in alta parte ca au si ei greutatile lor. Suntem o familie numeroasa. Locuiam cu parintii, cei trei frati si cu copiii mei, unul de numai cinci luni, iar altul de patru anisori. Nu mai avem acum nimic. Am ramas doar cu hainele pe care le aveam pe noi si cu câteva lucruri pe care le-am recuperat apoi din darâmaturile locuintei“, a povestit Georgeta Dragoi, mama copilasilor.


Reprezentantii Primariei Terpezita au alocat banii necesari refacerii casei familiei Dragoi, insa, din cauza vremii, lucrarile nu au fost finalizate, urmând sa fie terminate in primavara.


„Am muncit cu familia mea si intr-o luna am reusit sa imi ridic casa“


Alti localnici au reusit sa isi ridice insa doua camere, sa isi construiasca o soba si astfel sa se adaposteasca in plina iarna in casele lor. Stefan Zevedeanu avea o gospodarie frumoasa inainte de nenorocirea care s-a abatut asupra lui: „Aveam doua camere mari, o tinda, o bucatarie. Aveam grajduri si cotete pentru animale, gospodarie de vara in ograda… In septembrie au venit apele si mi-au luat tot. Animalele s-au inecat, pasarile au murit… Am muncit apoi pe brânci, zi si noapte, sa-mi ridic o noua casa in care sa-mi adapostesc familia. Am muncit cu nevasta si cu copiii mei cot la cot si intr-o luna am reusit sa ridicam aceasta casa. Ne-a dat statul opt milioane despagubiri. Ce sa facem cu noi cu banii astia, ce sa cumparam mai repede când nu mai avem nimic?“. De data asta, speriat de situatia prin care a fost nevoit sa treaca in urma cu câteva luni, barbatul a sapat in pamânt aproximativ un metru, realizându-si fundatia casei de 90 de centimetri in pamânt si 60 de centimetri in afara. Familia Zevedeanu este insa fericita. Nu mai are nimic in locuinta, a ramas saraca, dar are adapost deasupra capului…


Scoala a fost refacuta


Nici scoala nu a scapat de furia apelor, toate clasele fiind grav afectate. Satenii povestesc ca apa, de 60, 70 de centimetri, baltea in clase, multi pereti cazusera, iar bancile si materialele didactice erau distruse. „Am reusit in câteva luni sa consolidam scoala, sa o refacem aproape complet. Am primit 170 de milioane de la Consiliul Judetean Dolj, cu care am schimbat parchetul, apoi, prin Hotarârea de Guvern nr. 1.276, ne-au mai fost alocate 350 de milioane. Am modernizat scoala, tocaria am schimbat-o cu termopan, am pus parchet laminat“, a mentionat Ion Zlotea, directorul Scolii din Terpezita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS