12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO scoala cu doar sapte elevi

O scoala cu doar sapte elevi

Scoala cu clasele I-IV din satul Lazu, apartinând comunei Terpezita, functioneaza cu doar sapte elevi. 11 dintre copii au fost retrasi de parinti de la scoala din sat si transferati la scoala generala din comuna sau din alte localitati. Din acest an scolar gradinita din Lazu a primit ordin de desfiintare…


La doar câtiva kilometri de Craiova, scolile au inceput sa fie inchise din lipsa numarului minim necesar de elevi care sa urmeze cursurile. De la an la an, situatia unitatilor de invatamânt din mediul rural devine tot mai critica. Pe lânga faptul ca natalitatea este in continua diminuare, in mediul rural se mai adauga si saracia in care isi duc traiul familiile acestor copii. De asemenea lipsesc mijloacele de transport necesare aducerii copiilor la scoala.


La sat, copiii fac cursuri „la simultan“


In satul Lazu, functioneaza Scoala cu clasele I – IV. In anul scolar trecut veneau la scoala 18 copii, anul acesta mai sunt inscrisi la cursuri doar sapte micuti: in clasa I – doi copii, in clasa a II-a si a III-a, câte un elev, iar in clasa a IV-a trei micuti. Invata toti in aceeasi clasa, „fac cursuri la simultan“, cu acelasi invatator navetist, Daniel Ovreiu, din Craiova. Pâna nu de mult, tot in incinta acestei cladiri vechi functiona si gradinita din sat. Din lipsa numarului „minim“ de copii prescolari, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj a dispus desfiintarea acesteia. In anul scolar 2004-2005, gradinita a functionat cu aprobare speciala, cu doar opt micuti… In ciuda saraciei in care traieste majoritatea populatiei, oamenii fac eforturi mari pentru ca odraslele lor sa invete carte.


„In acest sat, ca in majoritatea localitatilor din mediul rural din judet, populatia este imbatrânita. Exista tot mai putine nasteri. La scoala din Lazu veneau copii din Caruia, un catun, la cinci, sase kilometri distanta. Pentru a ajunge la scoala, micutii trebuia sa strabata padurea, sa mearga pe jos minute in sir, pe ploaie sau viscol… Desi reprezentantii Primariei Terpezita au promis ca vor aloca motorina necesara pentru ca microbuzul scolar sa mearga sa-i aduca la scoala, acest lucru nu s-a intâmplat nici in acest an. Astfel, multi parinti si-au retras copiii inscrisi in clasa I, de la scoala, iar altii, oameni cu stare care au rude la Craiova, si-au inscris micutii la scoli in oras“, a povestit Veronica Lica, profesoara de franceza din Scoala cu clasele I – IV din satul Lazu.


In iernile grele, copiii din catunele Terpezitei vin la scoala cu saniile sau carutele


Reprezentantii Primariei Terpezita sustin insa ca au facut tot ce le sta in putere ca scoala si gradinita din Lazu sa functioneze. Acestia sustin chiar ca microbuzul scolar functioneaza, ca au alocat bani pentru motorina necesara deplasarii si in cele mai indepartate catune ale comunei. „Problema este ca numarul copiilor este in continua scadere, majoritatea populatiei fiind trecuta de 50 de ani. In comuna Terpezita, in ciuda saraciei in care traiesc majoritatea familiilor, nu exista abandon scolar. Parintii, cu eforturi mari, din putinii bani pe care ii primesc ca ajutor social investesc in educatia micutilor. I-au transferat pe copii la scoala din comuna, altii i-au dus la scoala din comuna Sarbatoarea. Avem insa si cazuri in care parintii si-au transferat copiii de la scoala din Lazu la scoli din Craiova. Din catunele indepartate, la cinci, sase kilometri distanta, cum este si cazul catunului Caruia, parintii isi aduc copiii la scoala cu carute sau sanii, atunci când din cauza nametilor sau a namolului nu se poate circula cu masina“, a mentionat Ion Zlotea, directorul Scolii Generale din comuna Terpezita. In plus, conform celor mentionate de reprezentantii scolii, in satele izolate, conform ordinelor ISJ Dolj, unitatile scolare pot functiona chiar si cu patru, cinci elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS