17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExamene anticipate pentru viitorii liceeni

Examene anticipate pentru viitorii liceeni

Din acest an, elevii de clasa a VIII-a care vor opta la liceu pentru clasele de limbi straine vor sustine primul examen, tip testare nationala, in luna mai.


Adolescentii care urmeaza sa treaca din ciclul gimnazial in cel liceal, la clasele intensive de limbi straine, cum ar fi bilingva engleza, franceza, spaniola etc., sunt nevoiti ca incepând din acest an sa dea un examen in primavara, in luna mai, cu aproximativ o luna inainte de a sustine probele Testelor Nationale (TN).


Potrivit vechii metodologii, pâna anul trecut elevii erau nevoiti sa treaca prin doua examene pentru a intra la o clasa intensiva de limbi straine. Ei „intrau“ mai intâi in focul probelor TN de trecere in ciclul liceal – clasa a IX-a – si abia apoi sustineau probele de aptitudini unde erau prevazute si testele de limbi straine. „Abia dupa ce intrau la liceu, bobocii de clasa a IX-a mai sustineau un examen de limba pentru a fi repartizati la clasele bilingve, in functie de notele obtinute. Insa, incepând din acest an, se pare ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) incearca sa schimbe calendarul examenelor. Probele de limba si aptitudini se vor da ceva mai devreme, si anume in luna mai“, a spus Diana Busoi, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. De asemenea, aceasta a specificat ca prin decalarea acestor probe (de aptitudini si limba) ministerul incearca de fapt relaxarea perioadei de examinare a elevilor. „Rezultatele obtinute de elevi la probele de limba vor fi luate in calcul la repartizarea lor pe clasele intensive de limbi straine. Iar testele care se vor da in luna mai vor fi tot de tipul TN, dar de data aceasta vor avea o mai mare valoare decât cele sustinute in cadrul vreunei scoli“, a completat inspectoarea.


Notele de la contestatii nu se mai rotunjesc


Alta noutate pentru invatamântul preuniversitar este faptul ca, incepând din acest an, notele de la contestatii nu vor mai fi rotunjite. Despre acest lucru, Diana Busoi precizeaza: „La contestatiile TN, depuse de candidatii nemultumiti de sistemul de notare, elevii vor primi atât cât li se va da. Nota definitiva va ramâne cea obtinuta de elev dupa contestatie. In cazul in care candidatul va avea dupa contestatie cu 10 sau 15 sutimi mai mult, aceea va insemna nota finala: ex: nota 7,00 (inainte de contestatie) – 7,15 (dupa contestatie)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU