10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectia Apelor joaca la Loteria Precipitatiilor

Directia Apelor joaca la Loteria Precipitatiilor

Chiar daca meteorologii si hidrologii nu anunta cantitati mari de precipitatii si inundatii in acest an, populatia si autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru ca vremea este schimbatoare, iar prognozele, o loterie.


In aceste zile are loc la Craiova sedinta Comitetului Director al Administratiei Apelor Române, la care participa conducerea Directiei Apelor Jiu (DAJ) Craiova si Madalin Mihailovici, director general al Administratiei Nationale Apele Române, si Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Comitetul va analiza modul in care Directia Apelor Jiu (DAJ) Craiova a actionat in perioada inundatiilor de anul trecut si va efectua planul de masuri ce trebuie luate in 2006 pentru prevenirea viitoarelor calamitati. „Am intrat intr-un interval ploios. Ploile de anul trecut au avut cantitati istorice si solul este saturat in proportie de 95%. Avem lucrari de consolidari si indiguiri in toata tara, dar nu sunt de ajuns pentru a face fata viiturilor care pot veni in acest an“, a explicat Madalin Mihailovici.


Lotru, Gilort si Desnatui – râuri sensibile primavara


Estimarile prezentate de INHGA in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, de la guvern, din 18 ianuarie, anunta ca in acest an debitele râurilor vor creste primavara chiar daca nu se va inregistra un nivel ridicat al precipitatiilor. „In anumite zone ale României, in functie de stratul de zapada, de nivelul precipitatiilor si al umiditatii, primavara, apele pot depasi cotele de aparare. Dunarea isi va dubla debitul de la cinci mii la zece mii de mc pe secunda, iar râurile din nord, Somes, Mures si Cris, pot provoca viituri. „Râuri sensibile“, din Oltenia, in perioada când se produc topiri, sunt Lotru, Gilort si Desnatui, iar in luna martie Jiul poate depasi cotele de aparare in amonte de Podari“, a spus Petre Stanciu. Chiar daca 2006 se anunta un an „blând“ din punct de vedere al precipitatiilor, populatia si autoritatile din zonele inundabile trebuie sa fie pregatite. „Cum nivelurile tuturor râurilor sunt la cote ridicate, precipitatiile, temperaturile in crestere si topirea brusca a zapezii pot produce viituri puternice. Nu trebuie insa sa se intre in panica, deoarece marja de eroare a estimarilor este de 30-40%, iar prognozele precipitatiilor sunt ca o loterie“, a spus Madalin Mihailovici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS