10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRocada mica in PSD

Rocada mica in PSD

Cele mai previzibile miscari in partid sunt eliminarea lui Nastase si revenirea in forta a lui Iliescu.


Tumultul actual din interiorul PSD face sa paleasca pâna si Congresul din primavara anului trecut. Atunci raporturile de forte erau relativ polarizate, chiar daca unii au schimbat tabara si l-au „tradat“ pe Ion Iliescu. Acum mizele sunt mult mai multe si fiecare lider incearca sa obtina cât mai mult din destabilizarea de moment a PSD.


Primele miscari, care vor fi insa mai mult unele de masurare a fortelor, vor avea loc sâmbata, la Brasov, când conducerea va lua pulsul filialelor. Aici s-ar putea decide organizarea unui Congres extraordinar, adica a forului suprem al PSD, ce poate schimba oameni din conducere, desfiinta functii sau modifica statutul.


Prima reactie a unora, in special a celor din teritoriu, a fost de nostalgie fata de vremurile de unitate de sub cârma lui Ion Iliescu, dar si fata de imensul capital electoral al fostei locomotive de partid.


Desi Iliescu a ramas cu putini dintre apropiatii sai dupa infrângerea de la Congres, acestia incep sa iasa iar in fata. Tonul a fost dat de Razvan Theodorescu, cunoscut ca unul dintre „oamenii presedintelui“, care a cerut, ultimativ, fie reconstruirea PSD in jurul lui Iliescu, fie ruperea partidului. Mai exact, fostul ministru al culturii vrea ca fostul presedinte sa redevina un „guru“ al partidului care va scoate partidul din criza daca „este ascultat fara crâcnire“, inclusiv de catre conducere. O idee de care Iliescu pare incântat, mai ales ca el pare ca a renuntat sa mai pretinda, la vârsta sa, sefia partidului. Totusi, pentru a nu exista speculatii ca ar vrea sa dea o „lovitura de palat“ in week-end, a anuntat ca nu vine la intâlnire.


Nastase, in aer


Aproape pierzator este insa Adrian Nastase. Pentru ca are probleme mari de credibilitate care s-au rasfrânt si asupra partidului, unii dintre colegi vor sa profite de situatie. Mai exact, sa-i desfiinteze postul, ca sa nu mai aiba unde sa revina dupa autosuspendare.


Surprinzator, semnalul l-a dat un coleg de autosuspendare, Dan Ioan Popescu. Ca argument, acesta a declarat ca structura de conducere e prea stufoasa si ca functia de presedinte executiv nu prea se justifica. „Presedintele executiv nu are decât menirea sa dea la o parte presedintele, pentru ca este normal: nu pot fi doi presedinti in acelasi partid“, a declarat Popescu postului de radio BBC.


In ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, acesta are ocazia de a-si intari pozitia in partid, in special daca un eventual Congres ar decide sa-i prelungeasca, asa cum ar dori, mandatul de la doi la patru ani sau daca ar desfiinta functiile lui Nastase si Miron Mitrea. In favoarea sa il are pe Ion Iliescu, cu care s-a impacat in toamna trecuta, când au convenit sa curete partidul. Ramân insa destule necunoscute, cum ar fi influentul Ioan Rus, liderul organizatiilor ardelene, sau Miron Mitrea, care controleaza si el multe filiale si care nu este dispus sa ramâna fara functia de secretar general.


Nostalgia partidului-stat


Exista insa si filiale care vor sa se intoarca in trecut, la partidul-bloc, si sa se strânga rândurile in jurul conducerii indiferent de ce ar fi acuzati. Organizatia Judeteana Dâmbovita a PSD a adoptat o declaratie politica in care solicita conducerii centrale sa iasa la lupta cu puterea, precum si sa se solidarizeze cu cei cu probleme.


„Solicitam conducerii partidului sa se solidarizeze cu toti cei care fac obiectul anchetelor demarate de institutiile statului la comanda politica. Autosuspendarile din partid nu reprezinta solutia pentru o mai buna imagine a partidului, ci, din contra, conduc la disolutia noastra. Suntem singurul partid politic din România care constant isi sacrifica liderii“, scrie in declaratia filialei conduse de deputatul Ion Stan, cunoscut ca unul dintre apropiatii lui Iliescu.


„Dorinta de deschidere a PSD spre zone electorale noi nu trebuie facuta prin abandonul electoratului nostru traditional“, mai scrie in document, o referire discreta la popularitatea pe care o aducea pe vremuri PSD acelasi Ion Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII