17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMame pentru copii fara parinti

Mame pentru copii fara parinti

Sute de micuti parasiti de parinti sau orfani au umplut, pâna in urma cu ceva timp, leaganele de copii. Acum insa, de soarta acestora se ocupa mamele „asistenti maternali“, care i-au luat in propriile locuinte, oferindu-le dragostea de care au nevoie. Sunt femei trecute, in general, de prima tinerete, dar iubesc copiii si isi dedica timpul cresterii, ingrijirii si educarii acestora.


Povestea fiecarei mame asistent maternal este impresionanta si deosebita. Multe dintre aceste femei au trecut deja de 40 de ani. Au propriii lor copii, mari, prin liceu sau facultati. Multe dintre ele, dupa o viata de munca, ramase peste noapte somere, s-au gândit sa „adopte“ meseria de asistent maternal.


„Ioana este copilul care a dat un sens vietii mele“


Alida Diana Marcu are 48 de ani si un baiat de 24 de ani. Este o femeie care a absolvit studii universitare, este inginer de profesie. In 1998 a ramas fara loc de munca. Atunci s-a reprofilat, angajându-se ca supraveghetor-educator la un leagan de copii, apartinând DGASPC Dolj. A iubit dintotdeauna copiii, iar experienta capatata ca angajat al leaganului de copii a impresionat-o si a apropiat-o si mai mult de acestia. „In leaganul de copii, ma atasasem foarte mult de cei opt micuti pe care ii aveam in supraveghere. Devenisem ca o mama pentru ei, iar copiii ma iubeau enorm. M-am hotarât atunci sa iau un copil acasa, in plasament. Am ales-o pe Ioana care avea doar doi anisori. Stiam ca este un copil cu grave probleme de sanatate, cu un handicap grav. M-am gândit ca fetita chiar are nevoie de cineva care sa o ingrijeasca si sa ii ofere dragostea de care avea nevoie“, a povestit Alida Marcu.


Ioana are acum sase ani. In ciuda dizabilitatilor mentale cu care s-a nascut, Ioana este un copil sociabil, vorbeste frumos, deseneaza, se joaca, dar, mai ales, o iubeste pe „mami“, de care este nedespartita. Micuta are insa nevoie de foarte multa atentie, dragoste, dar si supraveghere, având tendinta, din cauza bolii de care sufera, sa devina brusc agresiva. Ii place muzica, de curând a inceput sa fie atrasa de desene animate si calculator. Este un copil „autoritar“, cu „preferinte sau antipatii“ pentru prietenele Alidei: „Când gatesc, ii iau scaunelul si vorbim, ii repet cuvinte, pâna reuseste sa le inteleaga si sa le memoreze. O iau cu mine peste tot, la cumparaturi, la plimbare, la intâlnirile cu prietenele mele, pe care are tendinta sa le trieze. Este condusa de primul impuls, daca nu ii place un om nu te poti intelege cu ea, pentru ca nu il accepta in preajma. Face insa si prostioare, ii place in special sa rupa ochelari de vedere si sa distruga jucariile. Este un copil deosebit, iar când striga la mine «Mami» simt ca ma topesc. Ioana este copilul care imi umple ziua si care a dat un sens vietii mele“. Ioana crede in „Mos Nicolae“, care i-a adus nenumarate daruri si care vine la ea, indiferent de anotimp, atunci când este ascultatoare.


„Primele lui cuvinte: «mama, papa»“


Alta „mama“ asistent maternal este Doina Butiseaca. Impreuna cu fata ei cea mare au luat acasa, in plasament, trei copii: Maria, de patru ani, Mariusica, de trei ani, si Alin, de numai noua luni. „Pe Maria si Mariusica i-am luat in urma cu trei ani… In afara micutilor pe care ii ingrijim acum, am mai avut o fetita, pe Mara, care a fost adoptata de o familie de francezi. A fost dezastru când ne-au luat-o pe Mara, am plâns toti din familie, am fost distrusi“, a povestit Doina. Fiecare copilas are propriile albume de poze, pe spatele carora sunt mentionate momentele imortalizate. Micutul Alin, de câteva zile a inceput sa mearga in picioruse, motiv de mare bucurie in familia Butiseaca. Mariusica este un copil cu probleme, sufera de intârziere mintala, insa prin multa munca, parintii maternali au reusit sa il invete sa deseneze, sa tina creionul, sa manânce singur si chiar sa pronunte primele lui cuvinte: „mama, papa“. Maria, fetita cea mare, este un copil extrem de inteligent, stie numeroase poezii, pe care „cât e ziua de mare le spune incontinuu“.


Pentru departajarea solicitantilor se cer studii liceale sau profesionale


In Craiova, in ultimii ani, tot mai multe femei au solicitat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj calificarea in meseria de asistent maternal. Astfel, in prezent exista in judetul Dolj 202 asistenti maternali, din care 99 in mediul rural. „Avem cazuri in care asistentii maternali au solicitat adoptia copiilor pe care i-au ingrijit. 15 asistenti maternali au adoptat fiecare câte un copil, patru au adoptat doi copii, alti patru copii sunt in curs de adoptie asteptând decizia instantei. Avem chiar si patru barbati asistenti maternali. In continuare exista insa solicitanti, care au obtinut deja acreditarea de asistent maternal profesionist si asteapta copii. Din acest an am introdus, pentru a departaja intr-un fel numarul mare de asistenti maternali care asteapta copii, conditia ca viitorii „parinti“ sa fie absolventi de liceu sau de scoli profesionale“, a mentionat Iuliana Popescu, sef Birou Asistenta Maternala, din cadrul DGASPC Dolj.


Retributia unui asistent maternal


Asistentii maternali sunt angajati ai DGASPC Dolj. Salariul de asistent maternal depinde foarte mult de vechimea pe care persoana o are trecuta in cartea de munca, salariul cel mai mic fiind minimul pe economie. Pe lânga acesta, un asistent maternal primeste anumite sporuri, dar si alocatia de stat, cât si de plasament ale copilului. In plus, asistentii maternali au facilitati la plata energiei electrice si termice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU