5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(Ne)siguranta din scolile craiovene

(Ne)siguranta din scolile craiovene

„Paza buna trece primejdia rea!“ se dovedeste a fi o zicala aplicata sporadic in unele unitati de invatamânt din municipiul Craiova. Sunt unele scoli unde, daca stii sa minti frumos, intri fara probleme pâna in mijlocul elevilor. In altele, profesorii au invatat din incidentele vazute la televizor si au instituit o paza stricta.


Autoritatile locale se lauda ca au luat toate masurile necesare pentru asigurarea pazei elevilor. Insa realitatea din unitatile de invatamânt craiovene le contrazice. La Grupul Scoalar Industrial „Energetic“ din Craiova treci usor pe lânga ghereta portarului unde sta „cantonat“ elevul de serviciu. Intri fara a te legitima si inaintezi fara oprelisti spre cancelaria profesorilor din incinta scolii. Desi unitatea de invatamânt craioveana dispune de sistem de supraveghere video, nimeni si nimic nu te opreste, astfel ca poti merge in voie pâna in cancelarie. Aici, cu putin noroc, gasesti unu, doi profesori care au câte o fereastra in timpul orelor. De undeva, de la capatul coridorului, isi face aparitia si profesorul de serviciu pe scoala, care se pare ca a fost „anuntat“ intre timp de colegii sai ca in scoala au intrat persoane straine. Ne priveste si ne intreaba: „Cu ce ocazie prin scoala?“. Ii spunem scopul vizitei noastre profesorului de serviciu Nicolae Pufu, iar acesta ne asigura ca, „la capitolul siguranta elevilor in scoala, stam foarte bine. Dupa cum ati remarcat, avem chiar si sistem de supraveghere video. In scoala nimeni nu intra nelegitimat!“, a spus Nicolae Pufu. Din pacate, noi ne-am format alta parere. Mergând pe aceeasi tema – supravegherea elevilor in scoala si in perimetrul acesteia, l-am intrebat pe profesorul de serviciu daca patrulele de jandarmi isi fac datoria. Acum, profesorul se grabeste sa ne raspunda: „Ne asiguram paza singuri. De când a reinceput scoala, dupa vacanta de iarna, patrulele de jandarmi nici nu au trecut pe la noi. Nici prin fata scolii nu i-am vazut“, a concluzionat acesta.


Povestea se repeta


Cu o parere aproape formata, ne indreptam pasii spre alta scoala din municipiu, sperând ca de data aceasta vom fi opriti la intrare de paznicul scolii. Poposim la Grupul Scolar Industrial „CFR“ din Craiova, unde trecem ghiulea de poarta institutiei, fara sa ne intrebe cineva ceva. In timp ce inaintam spre cancelaria profesorilor, o persoana alearga in urma noastra. Este portarita care trebuie sa asigure paza in scoala. Ne legitimam si putem sa ne continuam drumul pâna la directoarea Grupului Scolar Industrial „CFR“, profesoara Luminita Tenea. Vizavi de paza din scoala, directoarea are multe de spus: „Nu suntem o scoala lipsita de probleme. Copiii se mai bat, asta nu mai e o noutate. Se bat ei, adultii. Elevii nostri provin din medii diferite, cei mai multi din mediul rural. Avem recomandarea politiei pentru doua posturi de paza, tinând cont de cele opt cladiri distincte, dispuse pe o suprafata de peste 16.000 de metri patrati, dar din cauza bugetului de austeritate acest lucru nu-l putem realiza. Un paznic nu poate supraveghea singur o asemenea suprafata care include cinci cladiri mari, doua corpuri de scoala, doua camine, o cantina si o sala de sport“, a povestit directoarea grupului scolar. De asemenea, aceasta precizeaza ca, pentru o supraveghere buna ziua si in mod special pe timp de noapte, ar fi necesari sase, sapte paznici. Totodata, directoarea recunoaste ca in scoala au fost cazuri de altercatii intre elevi, care s-au lasat cu sanctiuni aplicate de jandarmi. „Au fost câteva cazuri de furt de telefoane mobile in scoala, cu toate ca la lectoratele cu parintii s-au discutat nu numai aspectele de siguranta a elevilor in scoala, ci si aspecte de disciplina si de prevenire a actelor de delincventa juvenila“, a spus directoarea unitatii de invatamânt, care a mai precizat ca are in perspectiva achizitionarea unui sistem video de supraveghere.


„Ecusonul de vizitator“, biletul de intrare in scoala


La urmatoarele doua unitati de invatamânt din Craiova vizitate, Liceul Teoretic „Henri Coanda“ si fostul Liceu Industrial nr. 8 – Constructii, actualul Colegiu Tehnic „Ion Mincu“, lucrurile au stat cu totul altfel. Portarul ne-a legitimat, de cum am calcat pragul scolii. „Va rog sa-mi aratati buletinul sau legitimatia“, spune acesta. Ii dam buletinul si ne da un ecuson de vizitator. Din cele spuse de directorul adjunct al Liceului Teoretic „Henri Coanda“, prof. Mircea Preda, ecusonul reprezinta biletul de intrare in scoala. „Dupa vacanta de iarna am montat la intrarea principala a scolii un sistem de alarma care nu este insa conectat la o firma de paza. Este destul de buna, pentru ca o cuplam seara si ne apara de cei care vor sa patrunda in scoala. Elevii trebuie sa arate legitimatia ca sa poata intra. Pentru cei care nu sunt din scoala, ati vazut deja, sunt legitimati la poarta si avem o evidenta clara a lor“, a precizat Mircea Preda, director adjunct al Liceului Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova.


Inspectoratul Scolar Judetean Dolj a tinut sa precizeze ca responsabilitatea accesului in unitatile de invatamânt le revine profesorilor. „Profesorii trebuie sa supravegheze elevii, atât in incinta scolii, cât si in perimetrul acesteia. Acestia sunt raspunzatori de ce se intâmpla in scoli pâna la interventia oamenilor legii“, a declarat Diana Busoi, inspector scolar general. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII