13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de pensii pe baza de acte false

Sute de pensii pe baza de acte false

Peste 130 de persoane din localitatile doljene Calarasi si Dabuleni sunt cercetate penal pentru ca ar fi solicitat si chiar ar fi obtinut pensii pe baza unor adeverinte care ar fi fost falsificate de un grup de cinci persoane, printre care si o angajata a Primariei Dabuleni.


Ancheta continua intr-unul dintre cele mai ample dosare din ultimii ani aflat in atentia procurorilor doljeni. Este vorba despre cauza in care peste 130 de persoane din localitatile doljene Calarasi si Dabuleni sunt cercetate pentru inselaciune si uz de fals, pe motiv ca ar fi solicitat si chiar primit pensii pe baza unor documente falsificate.


Cei cinci cu „relatii“


Initial, dosarul viza savârsirea unor infractiuni de coruptie. Politistii si procurorii aveau informatii potrivit carora, in perioada 2000 – 2002, un grup de cinci persoane – pensionarul Stefan Baron, dactilografa Marcela Ploae, angajata a Primariei Dabuleni, Andrei Saracin, dactilograf autorizat, Marin Balan, dactilograf neautorizat, si Rozica Stefan Mare – ar fi pretins si primit diferite sume de bani de la mai multi cetateni domiciliati in Dabuleni si Calarasi, sume in schimbul carora le-ar fi promis ca pot interveni pe lânga directorii unor societati comerciale, care sa le elibereze adeverinte de vechime in munca, pe baza carora cei interesati urma sa obtina ulterior pensii. Pontul politistilor era ca toti cei cinci ar fi intervenit chiar pe lânga un referent de la Casa de Pensii Dolj, pentru a aviza dosarele de pensionare ale celor pe care ii „ajutau“.


In urma anchetei, procurorii si politistii au stabilit ca presupusul trafic de influenta era, de fapt, un balon de sapun si ca persoanele nu aveau nici o legatura cu salariatii de la Casa de Pensii Dolj, ci doar sustineau ca „au relatii“, lasând sa se creada acest lucru pentru a-si spori credibilitatea. Din acest motiv, procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva celor cinci privind savârsirea infractiunii de trafic de influenta.


Adeverinte false de vechime in munca


Desi s-a dovedit ca nu aveau „pilele“ cu care se laudau, cei cinci au ramas inca in cercetari. De aceasta data, ei va trebui sa dea socoteala in fata procurorilor Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova – unde a ajuns acum dosarul – pentru savârsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune. Oamenii legii au stabilit pâna acum ca, in perioada anilor 2000 – 2002, Baron, Ploae, Saracin, Balan si Stefan Mare au intocmit prin dactilografiere o serie de adeverinte de vechime in munca pe numele mai multor persoane din Calarasi si Dabuleni, semnate si stampilate in fals, inscrisuri potrivit carora respectivele persoane ar fi lucrat ca muncitori zilieri la SC CORIAS Corabia – Olt, IAS Dabuleni, Statiunea de Cercetari Agricole Dabuleni, SC HORTICOLA Dabuleni si SC FRAVILEG SA… Mangalia.


Politistii si procurorii au stabilit ca „stampilele existente pe adeverintele respective au fost «aplicate» prin xerocopierea lor de pe alte inscrisuri reale“ si ca „in baza adeverintelor false, persoanele pe numele carora au fost «emise» au beneficiat necuvenit sau au incercat sa beneficieze de pensii acordate pentru limita de vârsta“, astfel cum se mentioneaza in dosarul penal amintit.


Peste 150 de pensionari cercetati penali


Dosarul a fost trimis ieri la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova. In afara celor cinci – Stefan Baron, Marcela Ploae, Andrei Saracin, Marin Balan si Rozica Stefan Mare – pentru care cercetarile continua pentru savârsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune, sunt cercetate in acelasi dosar, sub acuzatia de inselaciune si uz de fals, inca 130 de persoane din Calarasi si Dabuleni. Este vorba chiar despre cei ale caror nume se aflau pe adeverintele falsificate. Parte dintre ei au beneficiat deja de pensii pe baza documentelor falsificate, iar altii inaintasera dosarele, insa angajatii Casei de Pensii Dolj nu apucasera sa le lucreze, observând la timp adeverintele false.


Prejudiciu


Dintre persoanele din Calarasi si Dabuleni care au cerut pensii pe baza de adeverinte false, 65 au si incasat ilegal astfel de pensii. Prejudiciul total cauzat de acestia Casei de Pensii Dolj era, potrivit directorului executiv al institutiei, Ileana Ciutan, de peste doua miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2004. La unii dintre ei, Casa de Pensii Dolj a inceput deja recuperarea sumelor achitate necuvenit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS