16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGunoiul Craiovei, acoperit ilegal

Gunoiul Craiovei, acoperit ilegal

In localitatea Leamna de Jos, o firma doljeana a inceput ilegal exploatarea unei cariere din care lua balast pentru acoperirea gropii de gunoi a Craiovei din cartierul Mofleni. Societatea lucreaza pentru ECO SUD SRL, firma care construieste actualul depozit ecologic de gunoi al orasului. Desi neautorizate, lucrarile au inceput cu acceptul primarului comunei Bucovat, Constantin Vasile.


Comisarii Garzii de Mediu Dolj au depistat in urma cu doua zile o exploatare ilegala de balast in localitatea Leamna de Jos (comuna Bucovat), din care societatea 4 M RAID COM SRL extragea resurse minerale pentru a acoperi groapa de gunoi a Craiovei din cartierul Mofleni. Societatea mentionata nu avea autorizatie de mediu pentru exploatare, iar angajatii gasiti la lucru munceau la negru. Totul a pornit in urma unei sesizari, dupa care, la fata locului s-au deplasat comisarul-sef Marin Costache si comisarii Dumitru Toma si Gheorghe Marinescu. Pentru ca reprezentantii SC 4 M RAID nu au prezentat autorizatii de mediu, societatea a fost amendata cu 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, la fata locului a venit si o echipa a Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, care a sanctionat societatea cu 30 de milioane de lei pentru ca muncitorii nu aveau forme legale de munca. Firma 4M RAID a prezentat la control un contract incheiat cu SC ECO SUD SRL Bucuresti, societatea care se ocupa cu construirea depozitului ecologic de gunoi al Craiovei din cartierul Mofleni si care s-a angajat ca acopera actuala groapa de gunoi, suprasaturata si urât mirositoare. Cum nu exista un proiect in care sa se precizeze zonele de exploatare de balast pentru astuparea gropii, firma care se ocupa de lucrari trebuie sa gaseasca pamânt pe unde poate.


Cariera ilegala cu acceptul primarului Vasile


Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache, spune ca exploatarea neautorizata a inceput cu complicitatea primarului Constantin Vasile, care a permis firmei mentionate sa demareze lucrarile inainte ca aceasta sa obtina autorizatiile necesare. „Inainte sa inceapa lucrarile, domnul primar si un reprezentant al firmei au venit la mine sa-mi spuna ce vor sa faca. Eu le-am pus in vedere ca inainte trebuie sa obtina o autorizatie de la «Resurse Minerale». Din declaratiile celor implicati a rezultat ca cei de la 4M RAID au inceput lucrarile la recomandarea verbala a domnului primar“, a spus Marin Costache.


La rândul sau, primarul Constantin Vasile si-a recunoscut culpa, spunând ca stia ca firma 4M RAID nu avea forme legale atunci când a inceput sa lucreze. Tot fara vreun contract, societatea a lucrat pentru drumurile comunei din aceeasi exploatare ilegala, sustine primarul.


„Am avut o intelegere cu firma respectiva, dar nu am facut vreun contract scris, pentru ca dânsii trebuia sa-si ia autorizatiile necesare. Mi-au adus vreo sapte-opt masini de nisip ca sa amenajez strazile din comuna, fara sa le platesc bani sau motorina. In ultimul timp, au muncit mai mult la mine decât la groapa. Pe locul de unde exploatau urma sa teraseze si sa planteze salcâmi. Nu e vorba, e o culpa. Eu am fost cu reprezentantul firmei la domnul Costache, pentru a-i cere sfatul. Ne-a zis ca trebuie sa ia autorizatie. Când s-au apucat de lucru, stiam ca nu aveau autorizatia, dar ca sunt in curs sa o obtina“, a declarat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU