10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi judecatori reclamati de Morega pentru coruptie

Doi judecatori reclamati de Morega pentru coruptie

Judecatorii Aliosa Carbunaru si Valentin Banica au fost acuzati de presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, de faptul ca ar fi sustras documente dintr-un dosar aflat in stare de judecata. In replica, Aliosa Carbunaru spune ca Morega l-a amenintat, in tentativa de a influenta sentinta.


Presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a criticat dur coruptia din justitia gorjeana, pornind de la un exemplu personal. Dan Ilie Morega s-a judecat timp de mai multi ani cu Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, dupa o decizie a fostului rector Emil Moroianu, prin care era suspendat din functia de decan al Facultatii de Stiinte Economice. Decizia a fost contestata de Morega inca din septembrie 2002, iar anul trecut a avut câstig de cauza. Instanta a constatat atunci ca a fost vorba de un abuz al lui Moroianu si a dispus reangajarea lui Morega in functia de decan, cu plata salariilor restante pe perioada in care a fost ilegal suspendat din functie. Intre timp, postul de decan a fost ocupat de Constantin Caruntu, un personaj la fel de controversat ca si Morega. Cei doi au incheiat o conventie potrivit careia Morega sa renunte la functia de decan si sa se multumeasca doar cu recuperarea banilor.


Dan Ilie Morega a fost nevoit sa renunte la functia de subprefect, care de la 1 ianuarie 2006 este incompatibila cu calitatea lui de membru de partid, si a redevenit interesat de postul de decan. Morega spune ca acea conventie nu ar fi avut efecte juridice, din cauza ca „a fost facuta doar asa, fara nici un numar de inregistrare“. Numai ca, adauga Morega, „niste judecatori corupti au preferat sa-i slujeasca pe cei cu bani multi“ si astfel ar fi legitimat prin lege respectiva conventie.


Doi sunt corupti, unul a gresit


Concret, este vorba despre dosarul civil nr. 1460/2004, prin care Dan Ilie Morega a cerut punerea in executare a sentintei de reangajare. Constantin Caruntu a avut calitatea de „intervenient“ in acest dosar. Dupa ce la dosar a fost pusa conventia dintre Morega si Caruntu, avocatul celui din urma a depus o cerere de renuntare la recursul declarat. Tocmai aceasta cerere a „disparut“ de la dosar, recursul s-a judecat, Morega si-a luat banii, dar a pierdut postul de decan, potrivit conventiei incheiate cu Caruntu. Din acest punct, variantele partilor sunt diferite. Dan Ilie Morega ii acuza pe doi dintre cei trei magistrati care au judecat cauza de faptul ca au sustras si distrus cererea de renuntare la recurs. Este vorba despre judecatorii Aliosa Carbunaru, presedintele de complet, si de Valentin Banica. Al treilea judecator, Marioara Talianu, este scuzat de Morega la modul: „A semnat din greseala sentinta incorecta“. Presedintele liberal sustine ca fara aceasta sentinta conventia amintita nu ar avea valoare juridica, motiv pentru care a facut recurs in anulare, ce urmeaza sa fie judecat.


Avocat „sfatuit“ de judecator


Judecatorul Aliosa Carbunaru sustine ca nu a sustras nici un document si il acuza, la rândul lui, pe Morega de faptul ca l-ar fi amenintat telefonic. „Dan Ilie Morega m-a amenintat telefonic ca o sa vad eu ce o sa patesc daca nu o sa-i dau câstig de cauza“, a spus Carbunaru. Cu privire la acuzatia de sustragere si distrugere a unui document, Carbunaru spune ca, initial, avocatul lui Caruntu a dorit sa depuna cererea de renuntare la recurs. „I-am cerut avocatului sa imi aduca o cerere semnata de Constantin Caruntu in acest sens. Concluziile depuse initial de avocat se refereau la renuntarea la un drept din partea lui Constantin Caruntu. Avocatul si-ar fi depasit astfel delegatia de reprezentare. Luasem dosarul in pronuntare, dupa care avocatul si-a retras concluziile scrise si le-a depus pe cele ale lui Constantin Caruntu. Asa cum era firesc, procesul s-a judecat tinând cont de aceste din urma documente“.


Cazul este in atentia CSM si DNA


Dan Ilie Morega a depus plângeri impotriva celor doi judecatori la Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei si Departamentul National Anticoruptie din cadrul Parchetului General. Magistratii sunt acuzati de sustragerea si distrugerea documentelor de la dosar, abuz in serviciu contra intereselor persoanei, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS