10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalQuayle acuza birocratia excesivac

Quayle acuza birocratia excesivac

Ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, a sosit ieri la Craiova pentru câteva ore, unde s-a intâlnit cu reprezentanti ai autoritatilor locale si cu cei ai societatii civile. Fara girofaruri si fara sa blocheze circulatia din centrul Craiovei, Quayle a intrat discret in biroul primarului Antonie Solomon si, la un pahar de tuica, a avut o discutie privata cu mai-marii judetului.


Programul vizitei de ieri a ambasadorului era un mister pentru responsabilii din primarie si din prefectura pentru simplul motiv ca acesta nu a dorit sa-si faca remarcata prezenta in Banie. „Am venit sa discut despre potentialul economic si posibilitatea venirii aici a investitorilor britanici. Dupa cum stiti, Marea Britanie este al doilea investitor in România cu aproximativ patru miliarde de euro dupa venirea companiei Vodafone. Exista potential pentru mai mult“, a declarat Quayle. Intrebat care este domeniul prioritar din Craiova in care i-ar sfatui pe britanici sa investeasca, ambasadorul a spus fara sa ezite: agricultura. „In agricultura exista posibilitatea unei colaborari mai bune. România nu poate continua cu patru milioane de pensionari care traiesc din agricultura. Regiunea are nevoie de investitii, dar trebuie sa aratati care sunt avantajele. Aceasta este concurenta“, a mai spus ambasadorul britanic.


Autoritatile ii asteapta pe englezi


Primarul Antonie Solomon nu s-a aratat entuziasmat de vizita ambasadorului. „I-am spus greutatile cu care se confrunta orasul“, a declarat edilul-sef. Prefectul Nicolae Giugea a ramas surprins atunci când Quayle l-a intrebat daca s-a autosuspendat si el din functie. „A vrut sa stie care este noul meu statut si m-a intrebat daca m-am autosuspendat. Eu i-am spus ca am demisionat“, a declarat Giugea. Acesta a precizat ca ambasadorul a dat vina pe birocratia excesiva pentru lipsa investitiilor straine. „Ambasadorul a observat ca aici sunt foarte putine investitii straine si cea mai mare investitie englezeasca ramâne sistemul de irigatii Sadova- Corabia. De asemenea, ambasadorul a explicat ca unul dintre principalele motive pentru care investitorii englezi nu se inghesuie sa vina la Craiova este birocratia locala excesiva. Este convins ca se poate investi in confectii, industria farmaceutica si agricultura, iar eu i-am promis ca o sa-i trimit o prezentare a oportunitatilor pe care Doljul le poate oferi investitorilor“, a completat prefectul. La rândul sau, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a spus ca e bine sa tii aproape cu englezii. „Este un om pe care e bine sa-l ai prieten, a carui vizita inseamna mult pentru judet si nu poate sa treaca neobservata. L-am rugat sa dirijeze investitorii englezi spre Dolj, deoarece avem capacitate de productie, forta de munca si oameni pregatiti“.


Quayle, diplomat pâna la capat


Cunoscut pentru incisivitatea declaratiilor si bun cunoscator al realitatilor românesti, Quayle s-a ferit de data aceasta sa faca vreun comentariu referitor la scandalul averilor lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu. „Nu fac comentarii despre un caz individual. S-a schimbat ceva in bine in România. Lupta anticoruptie are o tendinta pozitiva. Coruptie exista si in Marea Britanie“, a declarat Quayle. Ambasadorul a evitat diplomatic orice intrebare legata de problema presupuselor inchisori CIA pe teritoriul României si s-a ferit sa spuna ceva concret in privinta procesului de reluare a adoptiilor internationale a copiilor români. „Guvernul român a fost foarte clar in privinta adoptiilor“, a spus sec ambasadorul.


Quayle s-a mai intâlnit ieri si cu politistii din Dolj, unde s-a interesat de proiectul Reflex referitor la lupta impotriva crimei organizate si traficului de persoane si a participat la o sedinta a Consiliului pentru Transparenta locala in administratia publica locala, program finantat de Marea Britanie. In jurul prânzului, Quayle s-a intâlnit cu reprezentantii Pro Democratia, cu elevii de la Colegiul National „Elena Cuza“ si a vizitat doua centre de copii abuzati. La sfârsitul zilei, ambasadorul urma sa ia cina cu Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS