7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Mantog câstiga mai putin ca secretar de stat


Presedintele PD Gorj, Ionel Mantog, realizeaza venituri mai mici de când este secretar de stat, dupa cum rezulta din declaratiile de avere depuse de-a lungul timpului. Astfel, in cea depusa la inceputul acestui an, Ionel Mantog a declarat ca a câstigat in 2005 aproximativ 324 de milioane de lei vechi din salariul de secretar de stat, la care se adauga alte 118 milioane de lei, ca membru in consiliile de administratie ale complexurilor energetice Turceni si Rovinari. Paradoxal, Ionel Mantog a dus-o mai bine inainte de a fi numit secretar de stat. In anul 2004, acesta a avut venituri de 885 de milioane de lei, insumând salariile si indemnizatiile primite de la SNLO Târgu Jiu, Uzina de Reparatii Motru, Remin Baia Mare si Minprestserv Rovinari. In ceea ce priveste averea acumulata, aceasta nu s-a modificat, Ionel Mantog declarând un apartament si o casa in Târgu Jiu, precum si bijuterii in valoare de 6.500 de euro. Acesta nu are autoturisme, terenuri sau conturi in banci, dar a declarat 15.000 de euro, la categoria „alte active producatoare de venituri nete“, precum si 4.100 RON, pe care i-a incasat de la Complexul Energetic Turceni ca „drept de proprietate intelectuala“. Sotia acestuia, care este judecatoare, a realizat in 2005 venituri de 635 de milioane de lei vechi. (R.S.)


Subventii pentru abonamentele RAT


Bugetul local urmeaza sa subventioneze si anul acesta abonamentele pe mijloacele de transport in comun pensionarilor, elevilor si studentilor. Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate, respectivele categorii trebuie sa aiba obligatoriu domiciliul in Craiova. Pensionarii cu o pensie sub trei milioane lei/luna vor plati doar 25% din pretul unui abonament, restul fiind suportat de la bugetul local. In cazul in care pensionarii beneficiaza de o pensie intre trei si cinci milioane de lei, subventia va fi de doar 50%. Gratuit vor putea calatori pe mijloacele de transport pensionarii care au vârsta peste 70 de ani, indiferent de pensie. In ceea ce priveste elevii si studentii care frecventeaza institutiile de invatamânt superior, cursuri la zi, subventia este de 20% din pretul abonamentului. (R.M.)


Datorii de sute de miliarde de lei la Primaria Târgu Jiu


Primaria municipiului Târgu Jiu a avut anul trecut un buget de 978 de miliarde de lei, depasit la capitolul cheltuieli, dar realizat in proportie de numai 81% in ceea ce priveste veniturile. Acest fapt a facut ca primaria sa intre in 2006 cu datorii de aproximativ 200 de miliarde de lei, dupa cum a spus directorul economic, Narcisa Cristea. La nivelul municipiului Târgu Jiu s-au realizat in 2005 venituri de 786 de miliarde de lei, fata de cele 978 planificate. Datoriile, mai mari decât in anii trecuti, se inregistreaza in principal catre furnizorii de utilitati si prestatorii de servicii, a mai spus Narcisa Cristea. Situatia s-ar putea ameliora, stiut fiind faptul ca multi contribuabili prefera sa isi plateasca taxele si impozitele la inceput de an, pentru a beneficia de bonificatia acordata de autoritati. Astfel, târgujienii care isi platesc impozitele locale pe tot anul pâna pe 15 martie vor beneficia de o reducere de 10%, fata de 7% cât era anul trecut. Bugetul municipiului pe 2006 depaseste 1.068 de miliarde de lei vechi, dintre care 225 de miliarde vor fi alocate pentru investitii. Alte 333 de miliarde sunt destinate pentru plata salariilor profesorilor. (R.S.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS