12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Preot pocherist

Adevarul zicalei „Sa faci ce zice popa, nu ce face popa“ a fost inca o data probat de o intâmplare care l-a avut ca erou principal pe un preot din judetul Gorj. In timpul unei razii care a avut loc chiar in ziua de Sfântul Ion, un preot a fost gasit intr-un bar jucând pocher.


Un preot din judetul Gorj a fost surprins de un echipaj de jandarmi in timpul unei partide de pocher, care se incinsese intr-un bar din satul Dragoesti, comuna Crasna. Preotul Vasile Mihaila, de 40 de ani, din localitate, impreuna cu alti amici, sarbatorea ziua Sfântului Ion printr-un pocheras. Vasile Mihaila locuieste in Dragoesti, dar este preot paroh la biserica din satul Negoesti, comuna Prigoria. Acesta a fost amendat de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Gorj cu cinci milioane de lei pentru practicarea de jocuri de noroc neautorizate, pe bani, conform Legii nr. 61/1991 privind normele de convietuire sociala. Alti doi colegi de pocher ai preotului, si anume, Constantin Marius Turta si Sorel Malaianu, au fost sanctionati si ei cu amenda contraventionala.


„La masa erau noua persoane care jucau pocher, dar numai trei dintre ei aveau bani in fata. Doar acestia au fost sanctionati pentru ca legea pedepseste jocul pe bani. Am aflat cu surprindere ca unul dintre cei sanctionati este preot“, a spus unul dintre jandarmii participanti la razie.


Preotul risca sa fie sanctionat


Pentru ca a incalcat canoanele bisericesti, preotul Vasile Mihaila ar putea fi sanctionat de Arhiepiscopia Craiovei. Aurelian Dumitrescu, preotul protopop al Protoeriei Târgu Carbunesti, de care apartine biserica din Negoesti, a spus ca sanctiunile pentru cazuri de acest gen pot sa mearga pâna la raspopire: „Aceste cazuri sunt judecate de Consistoriu Bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Sanctiunile sunt diversificate, in functie de gravitatea faptei. Se poate aplica mustrare, suspendare pe o perioada de o luna, doua sau trei si canonisire la o manastire unde slujeste, iar daca fapta este grava poate fi chiar caterisit“.


Fete bisericesti in bar si la primarie


Vasile Mihaila nu este primul preot din Gorj care calca pe bec. Antonica Belgiu, preot la vestita biserica din Viersani, unde se fac exorcizari, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu de catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj pentru unele fapte comise in timpul in care si-a exercitat mandatul de primar al comunei Farcasesti. Anul trecut, Belgiu a luat hotarârea sa renunte la hainele preotesti in schimbul muncii din administratie, acesta fiind ales consilier local din partea PRM. Ulterior, acesta a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru taiere si sustragere de material lemnos, in urma unei plângeri depuse de doi localnici. Belgiu a fost condamnat, impreuna cu fiul sau, la doi ani de inchisoare cu suspendare si la plata de despagubiri civile de 46 de milioane de lei vechi.


Alt preot care a fost avertizat de superiorii sai este Ion Andreoiu, din Bumbesti Jiu. Acesta impreuna cu sotia sa au un bar chiar in fata propriei locuinte. Localul figureaza pe numele sotiei, iar preotul profeseaza si in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII