13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoaiele din Craiova asteapta investitori

Gunoaiele din Craiova asteapta investitori

Primaria Craiova va scoate la licitatie Serviciul Public de Salubritate, cel târziu in luna mai. Mai multe firme românesti si trei de peste hotare ar vrea sa obtina concesionarea activitatii de curatenie, pe o perioada de maximum opt ani.


Angajatii Primariei Craiova sunt in forfota deoarece licitatia pentru concesionarea Serviciului Public de Salubritate se apropie de final. Anul trecut, SC Universitate Cluj SA a câstigat licitatia pentru intocmirea studiului de oportunitatea si a caietului de sarcini. In pasul urmator, primaria trebuie sa trimita caietul de sarcini Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC), care este obligata sa isi expuna punctul de vedere. Abia dupa ce raspunsul agentiei va fi trimis, caietul de sarcini poate fi supus aprobarii Consiliului Local (CL) Craiova, iar in maximum doua luni, primaria va organiza licitatia. Reprezentantii municipalitatii spera insa ca in luna aprilie, cel târziu, concesionarea sa fie dusa la capat.


„Nu concesionam Salubritatea de dragul de a face acest lucru. Noi nu vrem ca aceasta actiune sa fie o bila neagra pentru primarie. Din acest motiv am stabilit sa fie analizat fiecare detaliu, pentru a nu face vreo greseala“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Primaria va primi o redeventa anuala


Concesionarea Serviciului Public de Salubritate se va face pe o perioada de maximum opt ani. Firma care va câstiga licitatia nu va avea insa dreptul sa modifice pretul la serviciile oferite populatiei, decât cu acordul CL Craiova. De fapt, acesta este unul dintre elementele prezente si in caietul de sarcini. Cu cât pretul oferit de firmele participante va fi mai mic, cu atât punctajul pe care il vor obtine la acest capitol va fi mai mare.


Primaria va renunta astfel la o parte dintre veniturile pe care le incasa prin intermediul acestui serviciu, de la populatie. In schimb, firma câstigatoare va fi obligata sa plateasca o redeventa catre municipalitate.


„Va fi stabilita o suma minima pe care ar urma sa ne-o achite. Sub aceasta suma, nici macar nu vor fi primiti la licitatie“, a precizat viceprimarul Nedelescu.


Pâna in prezent s-au aratat interesate de activitatea de curatenie a Craiovei doua firme din Austria, pe care edilii le-au si vizitat anul trecut, dar si câteva românesti. Ultima care s-a inscris pe lista este o societatea de specialitate din Atena. In lunile urmatoare, reprezentantii primariei se vor deplasa acolo pentru a vedea modul in care aceasta functioneaza.


Interesul autoritatilor locale este insa ca la licitatie sa participe un numar cât mai mare de firme pentru a obtine un câstig cât mai bun.


Maturatorii, inlocuiti de utilaje performante


Dupa ce, la inceputul acestui an, politistii comunitari au primit vestea ca rândurile le vor fi micsorate, in aceasta vara urmeaza o parte dintre gunoierii craioveni. Concedierile par a fi inevitabile, mai ales ca firma câstigatoare isi va aduce masini performante pentru maturatul stradal. Astfel, cei care indeplineau aceasta activitatea vor ramâne fara obiectul muncii si vor fi disponibilizati.


„La ora actuala, serviciul are incadrate 468 de persoane, iar activitatile pe care le desfasoara sunt: transport gunoi, maturat stradal si ecarisaj“, a afirmat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova. In ceea ce priveste serviciul de ecarisaj, acesta va fi inclus in organigrama Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS