9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal36 de tineri din Lesile au cucerit lumea

36 de tineri din Lesile au cucerit lumea

Sunt adolescenti, actuali sau fosti elevi ai Scolii Generale cu clasele I-VIII din satul Lesile, comuna doljeana Simnicul de Sus. Sunt pasionati de folclorul autentic si de dansurile populare oltenesti. Au participat la numeroase festivaluri de dans popular din tara, dar si din strainatate, obtinând diplome si premii importante, dar si admiratia si aclamatiile spectatorilor… Strainii le-au recunoscut talentul, au ramas impresionati de cei 36 de copii, insa in judetul Dolj nimeni nu face nimic pentru ei…


Cei 36 de copii si adolescenti din satul Lesile formeaza Ansamblul Folcloric „Mugurasul“. Din 1998, ansamblul este condus de Ionel Garoafa, coregraf si al Ansamblului Folcloric Profesionist „Maria Tanase“ din Craiova. Au câstigat premii importante la toate concursurile la care au participat: premiul Festivalului „Mostenite din Batrâni“, premiul I la Simleul Silvaniei, premiu de autenticitate la festivalul de folclor de la Slatina, premiul de excelenta pentru prezentare la festivalul din Botosani, locul II la Festivalul de Folclor „Flori de Mai“, alte diplome la festivalul de la Slatina, premiul III la festivalul de la Bistrita, premii la Festivalul International „Pestisorul de Aur“ de la Tulcea etc.


Micutii din Lesile au strâns bani pentru un copil bolnav


Anul trecut, cei 36 de copii proveniti dintr-un sat doljean extrem de sarac, ale caror familii nu au posibilitati materiale deosebite, au iesit si in afara tarii, la festivaluri si spectacole in Franta, in orasele: La Ciotat, Marseille, Lamanon, La Destrousse, Berre l`Etang, Carnoux en Provence, Les Saintes Maries de la Mer, La Penne sur Huveaune, Aubagne. La câteva spectacole, copiii au fost onorati si de prezenta lui Mircea Perpelea, consulul României la Marseille, care a tinut sa ii felicite personal. Despre „Mugurasul“, despre horele si sârbele oltenesti jucate de copii au scris si ziarele din Franta, laudându-le talentul. Copii simpli, cu inima mare, au legat prietenii in Franta, au ramas impresionati de copiii bolnavi, iar prin puterile lor si-au adus contributia pentru a-i sprijini. „Copiii Ansamblului «Mugurasul» si-au adus contributia la strângerea de fonduri pentru o fetita de numai trei ani, bolnava de leucemie, organizând un spectacol de binefacere. Francezii au tinut sa ne spuna ca prin intermediul copiilor nostri si-au schimbat imaginea pe care o aveau despre România, de la o imagine de tristete si saracie la una de bucurie, placere de a trai, cânta si dansa. In majoritatea spectacolelor sala i-a aclamat pe copii, cerând bisuri interminabile…“, a povestit Ionel Garoafa, coregraful trupei.


Fiecare are rolul lui bine stiut in ansamblu


Ca orice ansamblu de dansuri populare care se respecta, „Mugurasul“ are si un taraf format dintr-un acordeonist, Florin Ciocârlau, la clarinet Ion Cârstoiu, la vioara Stefanita Fetoiu, la cobza Marcel Bota (directorul Casei de Cultura din Bailesti – n.r.) si doua soliste. Marian Dinca, invatatorul Scolii din Lesile, este cel care a preluat de la tatal sau, de peste zece ani, conducerea ansamblului. Dar, in spatele acestor „specialisti“, se afla copiii: Adelin Stoiu, vataful trupei (conducatorul cetei de calusari – n.r.), surorile Ioana Loredana si Larisa Mihai, Radu Vânturici, care are un rol foarte important in trupa – interpreteaza rolul unui copil neastâmparat caruia nu ii place cartea, dar e pasionat de jocuri populare, Irina si Adelina Militaru, Daniel Stoiu, Nicolae Opran, Madalin Dinca, Isabela Tomita, Claudiu si Luminita Balaceanu, Mihaela Firut, Marian Tita, Ancuta si Cristina Calota, Lavinia Dobre, Bobita si Denisa Dumitru, Elena Stoian, Dan Dosa, Adrian Gheorghe, Petrisor Costache etc.


Nu au nici macar costume populare


In ciuda premiilor obtinute la concursurile nationale si internationale, copiii Ansamblului „Mugurasul“ nu au nici macar costume populare, pentru fiecare concurs „cersind“ cu imprumut haine populare de prin Filiasi si Bailesti. Un astfel de costum popular, din cele mentionate de conducatorii ansamblului, costa intre sapte si zece milioane de lei. „Cu mare greutate, copiii si-au facut pasapoarte, familiile din care provin sunt sarace, nu au, din pacate, bani sa investeasca nici macar in talentul copiilor… Noroc ca in Franta cazarea, masa si chiar transportul ne-au fost asigurate de o fundatie umanitara intitulata «Speranta»“, a mentionat Marian Dinca.


In fiecare sâmbata dimineata, timp de peste trei ore, cei 36 de copii ai Ansamblului „Mugurasul“ se prezinta la repetitiile tinute in sala de sport a scolii. Pasionati de dansuri populare, de dorinta de a-si depasi conditia prin cariera spre care au pornit cu pasi repezi, toti copiii ansamblului au si rezultate deosebite la invatatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS