20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSport extrem in snowpark-ul din Parâng

Sport extrem in snowpark-ul din Parâng

Zeci de tineri pasionati ai sportului cu placa pe zapada au participat, in Masivul Parâng, la concursul organizat pentru snowboarderii din intreaga tara. Chiar daca zapada nu a fost proaspata, pentru ca aici nu a mai nins de doua saptamâni, totusi tinerii nu au tinut cont de nimic, iar sportul extrem si distractia au fost in week-end cuvintele de pe ordinea de zi.


Primul snowpark pentru snowboarderi


Snowboarderii s-au intrecut in Masivul Parâng, in cadrul concursului national de trick-uri si jib session „Lose your head in Lala-Land“. Intrecerea s-a desfasurat in Lala-Land, primul snowpark amenajat din România, care se intinde pe o suprafata de 6.600 de metri patrati, la o altitudine de 1.600 de metri.


Traseul a fost amenajat cu migala de doi cunoscatori in domeniu, cu bârne din lemn si bare de fier. Fiecare snowboarder se lansa de la o anumita altitudine, pe pârtie, trebuia sa treaca apoi cu placa pe o bârna din lemn, lata de 20 de centimetri si, in final, peste câteva bare de fier, amplasate in locuri diferite, in functie de dificultatea exercitiului. „Am vrut sa imbinam ideea de competitie cu cea de party. Ne-a fost destul de greu, iar celor de aici, din munte, nu le venea sa creada ca noi am fost in stare sa realizam asa ceva. Am adus cu telescaunul barele de metal si le-am sudat aici, iar pentru ca vremea nu a tinut cu noi, am fost nevoiti sa caram zeci de galeti pline cu apa ca sa putem amenaja snowpark-ul“, a spus Ela Cretu, unul dintre organizatorii competitiei si proprietarii snowpark-ului.


Toata munca a meritat insa, spectacolul oferit de iubitorii sportului extrem fiind deosebit.


Si-au desemnat singuri invingatorii


Organizatorii concursului din Parâng au tinut cont de fair-play si au desemnat câstigatorii in functie de complexitatea miscarilor pe care acestia le-au realizat.


„Senzatia nu se poate descrie. Trebuie sa fii concentrat, sa te detasezi de toti cei din jur, pentru ca altfel risti sa te alegi cu rani grave. In final insa, când iti reuseste un truc, pentru care ceilalti te felicita, te simti extraordinar“, a spus un snowboarder din Târgu Mures.


La concurs au venit in jur de 100 de tineri din Deva, Sibiu, Baia Mare, Cluj, Timisoara si Târgu Mures, dar numai aproximativ 20 au intrat in concurs, unde au avut loc mai multe zboruri cu parapanta, iar organizatorii le-au pregatit celor veniti aici si spectacole cu invitati speciali precum trupa brasoveana Aria Urbana.


„Nebun incepator“


Pentru Alexandru Pârvan, de 21 de ani, student din Deva, snowboardul este viata lui. Cu sporturile de iarna a luat contact inca de la trei ani, când a urcat pe schiuri, si a pus pentru prima data piciorul pe placa in urma cu doi ani. De atunci, participa aproape la toate competitiile mari organizate in tara. „Schiul ajunsese sa ma plictiseasca, iar statul la coada la un teleschi ma scotea din minti. Atunci m-am hotarât sa invat un sport nou si asa m-am indragostit de placa“, a afirmat Alex.


Aceasta pasiune i-a adus lui Alex mai multe premii, dar si respectul celorlalti snowboarderi, in a caror comunitate este destul de greu sa fii acceptat. „La primul concurs la care am participat, cel de la Predeal de anul trecut, am obtinut premiul best hardcare (nebun incepator), iar la Bâlea, in vara, am luat best trick (cel mai bun truc)“, a povestit Alex.


Snowboarderii au recunoscut ca masivul Parâng este cel mai bun loc de la noi din tara pentru acest sport, datorita faptului ca aici nu este o pârtie amenajata. „Mergi pe unde vrei, este foarte liber, nu exista nici o pârtie. In România insa, snowboardul nu se ridica nici macar la 20 la suta in comparatie cu ce este afara. Miscarea este foarte slaba, nu sunt sponsori, nu sunt snowpark-uri“, a mai spus Alex Pârvan. Totusi, prima competitie de acest fel din Parâng a adunat o multime de spectatori, printre care s-a aflat si viceprimarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS