8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de gaini au murit in curtile locuitorilor din Dranovatu

Mii de gaini au murit in curtile locuitorilor din Dranovatu

Specialistii Directiei Sanitar-Veterinare spun ca vor efectua analize, dar cauza mortalitatii pasarilor este probabil pseudopesta aviara.


Nenorocire. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine situatia oamenilor din satul Dranovatu, din comuna Ganeasa, judetul Olt. Pentru ca de o saptamâna, zi si noapte, gainile lor mor una câte una. Pasarile mor de câteva luni nu numai la Ganeasa, ci si in multe comune ale judetului.


Zilnic, la sediul Directiei Sanitare-Veterinare (DSV) ajung zeci de sesizari care se refera la moartea unor pasari. Oamenii din Dranovatu au mers cu câteva dintre gainile moarte la DSV. Acolo li s-a spus ca nu au de ce sa-si faca griji, ca pasarile au murit, probabil, din cauza pseudopestei aviare. „Au venit anul trecut si ne-au dat fiole cu medicamente. Am platit 60.000 de lei si am cumparat fiolele acelea. Cei mai saraci n-au avut si n-au cumparat. Stiu doar ca am dat banii degeaba, pentru ca oricum am ramas fara pasari in curte“, a spus Ioana Chirita, care avea, intr-un sac asezat la coltul casei, ultimele patru gaini gasite moarte. De boala n-au scapat nici gainile fostului tehnician veterinar al comunei, care au murit in câteva zile.


„Nu stiu nimic, dar telefonez“


Ieri, la prânz, la zile bune dupa aparitia bolii la Dranovatu, primarul comunei, Ilie Tâlvanoiu, nu stia nimic despre nenorocirea care s-a abatut peste gospodari. „O sa sun imediat medicul veterinar si incerc sa aflu ce s-a intâmplat la Dranovatu“, a spus primarul Ilie Tâlvanoiu. S-au recoltat probe, s-au facut teste si acestea au iesit, normal, negative. Deci, pasarile nu aveau aviara. De parca asta i-ar fi incalzit cu ceva pe oamenii din Dranovatu.


Nici DSV nu stia nimic


Nici specialistii de la DSV nu stiau ce se intâmpla la Dranovatu. Sâmbata seara, ei avusesera o interventie la Vulturesti, dupa apelul unui localnic. Aici au gasit o gaina moarta, probabil, de batrânete, ale carei analize au dovedit ca nu poarta temutul virus H5N1. Despre Dranovatu, nimic. Cu directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Dumitru Ţoncu, nu se poate vorbi, deocamdata, despre acest subiect. Nici despre gripa aviara, nici despre pesta porcina. Contactat telefonic, acesta a spus ca nu poate sa ofere detalii si ca cine vrea sa stie mai multe sa ceara amanunte de la directorul adjunct al institutiei sau de la medicul de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS