Tocanita olteneasca de praz cu masline

Autori


Dupa ce inchisera ochii Sima Tincai lu’ Vintila si Lenuta lu’ Sfântu, in tot Predestiul si de jur imprejurul lui ramase o singura bucatareasa: Mita lu’ Cioroianu. E inca tinerica – pe la 57 de anisori. Vechimea de 24 de ani la cantina SMT-ului isi spune insa cuvântul: nu-i om in comuna sa nu fi gustat macar o data in viata vreo mâncare primenita de Mita. La 500 de farfurii, câte umplea femeia numai intr-o zi, e lesne de inteles ca nu putini cereau macar inca o portie – asa, de pofta.

Nu ne lua mult sa aflam unde locuieste. O gasiram in bucatarie, desigur, curatând câteva fire de praz. Tocmai pusese la linistit ciorba de dragavei cu zeama de varza si dreasa cu ou, iar acum se „muncea“ la felul doi. „Ceva usor, ca ma cam supara inima “, zise, tocând marunt prazul. Rumena in obraji de la focul ce se zbicea in soba, Mita – pe numele adevarat Maria Cioroianu – ne puse repede in tema: pregatea o bunatate de mâncare, cum numai olteanului ii e dat sa guste – tocanita de praz cu masline.

Ca orice bucatareasa veritabila, se lasa greu convinsa sa-si dezvaluie secretele. In cele din urma ceda. Cu câteva mici retineri insa, scapate evident prin cunoscuta formula „dupa gust“.

Ca la mamaie la tara


„Asta-i o mâncarica olteneasca de la mama ei!“, facu Mita introducerea. Isi sufleca mânecile, isi drese vocea si incepu…

„Un kilogram de praz il tocam marunt. Câteva fire punem la prajit – in untura sau ulei, dupa gust. Asa… Dupa ce se prajeste bine-bine, punem un pic de pasta de bulion – sau «checea». Dup-aia adaugam nitica apa, cu tot cu restul de praz tocat marunt. Lasam sa fiarba circa douaj’ de minute, dupa care adaugam maslinele. O suta de grame, acolo, cât pentru patru portii… Asa… Se mai fierbe un picut, sa mai scada, cu sare, piper, foi de dafin, cimbru, in fine, «miroase» dupa gust. Daca se vrea mai uscata, se baga asa la cuptor vreo zece minute, sa se rumeneasca. Daca se vrea mai moale, se face un sosulet separat. Asta se toarna peste mâncarica si abia atunci se pune la cuptor nitel. Se serveste simpla, cu mamaliguta, turta sau pâine, dar si ca garnitura la fripturi. Merg de minune muraturile, dar si salata de varza cu ulei, castraveciorii, acri ori cruji…“.



Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Bellevue said:

    Mita mi-ai dat o idee buna nu am mai mincat praz nu exagerez cam de 20 de ani ei, dar acum am sa caut prz pe la ferma poate gasesc . la noi aici nu prea se gateste cu praz si nici romani de aici multi au”uitat”de unde au plecat cind tineau prazul in diplomat .va amintiti de nea MARIN.multumesc pentru reteta.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 ianuarie 2006

Actualitate

» Dealul de la Crovna a invadat soseaua
» Big Brother, la Colegiul National „Carol I“
» Alunecari de teren in Caras-Severin
» Au sosit medicamentele pentru diabetici
» Premiera la Teatrul National
» Lemne pentru elevii Scolii nr. 6 din Bailesti
» RAT si Bacriz isi impart Craiova
» Demnitarii si functionarii vor avea salarii mai mari si prime
» Petrila incearca eliminarea centralelor termice poluante
» Giugea „face curat“ in prefectura
» Sosesc biletele de tratament balnear pentru pensionari
» Bani pentru un nou cimitir
» Bonurile date de taximetristi vor putea fi decontate
» Fiscul desfiinteaza magazinele duty-free

Local

» Discutii aprinse pe bugetul Baniei
» Scurte stiri
» Don Juan de Predesti
» Tocanita olteneasca de praz cu masline
» Mândra satului
» Un trecut grandios in ruina
» Carantina in trei localitati vâlcene
» Scurte stiri
» Cozile pentru banii copiilor, eliminate

Dolj

» Doljul se bate pe subventii agricole
» Autoritatile se pregatesc de ninsoare
» Imunizarea antigripala merge greu

Gorj

» IJP Gorj a propus trimiterea in judecata a doi fosti angajati ai ADRSV Oltenia
» Cinci dintre traficantii romi de persoane au fost arestati
» Ion Calinoiu, stramutat de lux cu acte in regula

Sport

» „Vor fi mari surprize in lotul pentru Cipru“
» Stiinta la doctor
» Pandurii au trecut testul stetoscopului
» „Va fi greu, dar nu vom retrograda“
» Tenismenii români, urmariti de ghinion
» Andreev si Blake, in ultimul act
» Finala intre Ancic si Nieminen
» Nae Ungureanu vrea fotbalisti craioveni
» Scurte stiri

Magazin

» La cumparaturi in Europa
» Atentie la chilipiruri!
» Google – folosit si la achizitii on line
» Shopping Festival in Dubai
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Centrul Craiovei – fara energie electrica
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul – Biroul pentru straini al judetului Dolj
» Picatura de cunoastere

Top