21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul se bate pe subventii agricole

Doljul se bate pe subventii agricole

Pentru 2006, guvernul pune la bataie circa 7.000 de miliarde de lei pentru acordarea de subventii agricultorilor. Cum suma nu este repartizata pe judete, depinde de fiecare câte fonduri va reusi sa atraga.


Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, Cornel Popa, subventiile agricole din acest an sunt mai mari cu 30% fata de cele din anii precedenti, in special in zootehnie. Ca o noutate, in 2006 dispar subventiile pentru culturile de grâu, porumb si floarea-soarelui, fiind marite cele pentru plante tehnice, care au pierdut teren in tara noastra in ultimii ani. Cele mai mari sume din partea statului sunt acordate pentru sfecla de zahar, pentru care agricultorii vor fi sprijiniti cu câte 1.500 RON/ha. Alte culturi subventionate, la hectar: plantele medicinale – 1.110 RON, plantele textile – 900 RON, soia – 500 RON, legumele de câmp – 400 RON, vita-de-vie – 200 RON. De asemenea, vor fi subventionate la produs urmatoarele categorii de culturi: legumele de sera – 500 RON pe tona, tomate pentru industrializare – 125 RON pe tona, piersici – 170 RON pe tona si legume pentru industrializare – 5.000 RON pe tona. Pentru asociatiile de producatori de legume-fructe, statul mai acorda subventii de 3.000 RON la fiecare tona.


Terenuri fertile, dar neutilizate


Un alt sector pentru care se urmareste dezvoltarea este tutunul. Pentru fiecare hectar de cultura, statul acorda o singura data, la infiintare, o subventie de 1.176 RON. Referitor la subventii, specialistii de la DADR sustin ca infiintarea unor culturi de sfecla de zahar are toate sansele sa devina un succes in Dolj. Cel putin pentru partea de sud, terenurile se preteaza unor astfel de culturi, care sunt totusi pretentioase. „Cultura de sfecla de zahar este foarte pretentioasa. Lipsa apei si a sistemelor de irigatii este principalul motiv pentru care pâna acum nu s-a cultivat pe suprafete extinse. In special, terenurile din sudul judetului sunt propice acestei culturi. Inainte de 1989, in judet se cultivau anual circa 17.000 de hectare de sfecla de zahar. Acum, daca mai sunt 300 de hectare. In conditiile actuale de subventionare, infiintarea unor culturi de sfecla de zahar poate aduce profituri considerabile“, a apreciat directorul DADR, Cornel Popa. In zootehnie se acorda subventii pentru porci – intre 1,2 si 1,4 milioane de lei vechi la fiecare exemplar, in functie de greutate, oi si capre – 200.000, respectiv 300.000 de lei vechi si pasari – 14.000 de lei vechi pe cap de pasare, cu conditia ca aceasta sa depaseasca 1,7 kilograme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU