Revolutionarii au ramas fara certificate

Autori


O parte dintre revolutionarii doljeni care trebuia sa primeasca noile certificate de revolutionar au ramas si fara certificat, si fara drepturile care le revin conform Legii 341/2004, deoarece acestea nu erau tiparite corect.

Cei 49 de revolutionari ale caror dosare au fost reanalizate si au primit avizul comisiilor de la guvern si de la parlament au fost chemati in sala mare a Prefecturii Dolj, marti, 10 ianuarie, pentru a le fi inmânate certificatele de catre Petrisor Morar, secretar de stat in Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. In prezenta autoritatilor judetene si a senatorului PD, Radu Berceanu, Petrisor Morar le-a explicat revolutionarilor necesitatea reanalizarii de catre o comisie de la Bucuresti a dosarelor si a spus ca numai revolutionarii care au dosarele complete vor primi noul tip de certificat. „Misiunea de schimbare a certificatelor este dificila pentru ca trebuie analizate, la nivel national, peste 20 de mii de dosare. Nu putem acorda noile certificate tuturor revolutionarilor deoarece majoritatea dosarelor trebuie actualizate, din ele lipsind foarte multe acte, in principal declaratiile de martor. In Craiova, lucrurile s-au miscat mai repede si in curând si ceilalti revolutionari isi vor primi noile tipuri de certificat“, a declarat Petrisor Morar.

Berceanu – revolutionar fara certificat

Senatorul Radu Berceanu, revolutionar doljean care a refuzat sa-si depuna dosarul pentru schimbarea certificatului, si-a reamintit de revolutia din decembrie 1989 ca fiind momentul in care viata tuturor a capatat un nou sens. „Acum 16 ani nimeni n-ar fi putut nici macar sa prevada ce se intâmpla azi si unde o sa ajungem. Suntem departe, dar ar fi putut fi mult mai bine si nu este drept sa vorbim urât despre revolutie. Cei care vorbesc astfel sunt de cealalta parte a baricadei“, a precizat Berceanu. Acesta considera ca este un lucru bun faptul ca se reanalizeaza si se actualizeaza certificatele si regreta ca din cauza conditiei sale de om politic nu s-a implicat mai mult in activitatea revolutionarilor doljeni.


Secretarul de stat a refuzat sa inmâneze certificatele tiparite gresit

Dupa discursuri si aplauze a urmat si momentul inmânarii noilor certificate, moment pe care il asteptau cu nerabdare revolutionarii doljeni ale caror dosare fusesera aprobate de comisiile de la Bucuresti. Cu toate ca acestia sperau ca Petrisor Morar sa fie cel care le va inmâna certificatele, acesta a parasit sala si a lasat-o pe secretara lui sa imparta cele 49 de certificate. Insa, 15 certificate nu au putut fi date beneficiarilor deoarece acestea nu erau tiparite corect. „Aceste certificate nu aveau tiparit corect numele, codul numeric sau seria si numarul actului de identitate si nu au putut fi inmânate revolutionarilor. Cu toate ca dosarele noastre fusesera aprobate de comisia de la guvern si de cea de la parlament, pentru moment nu putem beneficia de noile certificate. Dupa ce se vor retipari, ne vor chema la Bucuresti si ni le vor da, dar atunci nu o sa mai fie vorba de un cadru festiv“, a spus Mirea Costinel Venus, ranit in Revolutie si imobilizat intr-un scaun cu rotile. El este presedintele Asociatiei umanitare pentru protejarea si sprijinirea invalizilor, ranitilor si urmasilor celor cazuti in timpul revolutiei din 1989. Pentru ca noile certificate nu au fost tiparite corect, Mirea Costinel Venus si-a pierdut pentru un timp statutul de revolutionar.

Noile certificate se acorda urmasilor, ranitilor si luptatorilor in Revolutia din Decembrie 1989. Conform legii, nu primesc certificate de revolutionar fostii militieni si persoanele care au facut politie politica. Militarii pot primi noile certificate numai dupa ce procuratura va stabili natura participarii lor la revolutie. Pentru Dolj, comisiile de la guvern si parlament mai au de verificat 300 de dosare de revolutionar, dintre acestea 60 fiind incomplete.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Radu Notaru said:

    In afara de raniti si urmasii celor raniti sau ucisi unul nu merita certificat. I-am cunoscut pe toti gargaragii astia. O spun eu care am facut parte din primul consiliu local al Craiovei din care mi-am dat demisia in februarie 1990 si care puteam sa obtin certificat de revolutionar si nu am dorit. Felicitari lui Berceanu daca nu si-a luat certificat desi ma mir ca si asta e un plescar … si mintea de cand ne-a facut sa ii dam 3 voturi, de la tineret, ca sa ii ia locul lui Nisipeanu. Ce a promis si ce a facut, inca de atunci mintea de ingheta apa sfintita. Oricum nu meritau brevete de revolutionar decat cei care cu adevarat au suferit si nu prefacutii sau celor care doar le-au suierat gloante pe la ureche, asa cum am patit eu.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2006

Actualitate

» Dealul de la Crovna a invadat soseaua
» Big Brother, la Colegiul National „Carol I“
» Alunecari de teren in Caras-Severin
» Au sosit medicamentele pentru diabetici
» Premiera la Teatrul National
» Lemne pentru elevii Scolii nr. 6 din Bailesti
» RAT si Bacriz isi impart Craiova
» Demnitarii si functionarii vor avea salarii mai mari si prime
» Petrila incearca eliminarea centralelor termice poluante
» Giugea „face curat“ in prefectura
» Sosesc biletele de tratament balnear pentru pensionari
» Bani pentru un nou cimitir
» Bonurile date de taximetristi vor putea fi decontate
» Fiscul desfiinteaza magazinele duty-free

Local

» Discutii aprinse pe bugetul Baniei
» Scurte stiri
» Don Juan de Predesti
» Tocanita olteneasca de praz cu masline
» Mândra satului
» Un trecut grandios in ruina
» Carantina in trei localitati vâlcene
» Scurte stiri
» Cozile pentru banii copiilor, eliminate

Dolj

» Doljul se bate pe subventii agricole
» Autoritatile se pregatesc de ninsoare
» Imunizarea antigripala merge greu

Gorj

» IJP Gorj a propus trimiterea in judecata a doi fosti angajati ai ADRSV Oltenia
» Cinci dintre traficantii romi de persoane au fost arestati
» Ion Calinoiu, stramutat de lux cu acte in regula

Sport

» „Vor fi mari surprize in lotul pentru Cipru“
» Stiinta la doctor
» Pandurii au trecut testul stetoscopului
» „Va fi greu, dar nu vom retrograda“
» Tenismenii români, urmariti de ghinion
» Andreev si Blake, in ultimul act
» Finala intre Ancic si Nieminen
» Nae Ungureanu vrea fotbalisti craioveni
» Scurte stiri

Magazin

» La cumparaturi in Europa
» Atentie la chilipiruri!
» Google – folosit si la achizitii on line
» Shopping Festival in Dubai
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Centrul Craiovei – fara energie electrica
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul – Biroul pentru straini al judetului Dolj
» Picatura de cunoastere

Top