10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjeni sclavi in Portugalia

Gorjeni sclavi in Portugalia

Zeci de gorjeni erau dusi in Portugalia, unde, sub amenintarea sabiilor, munceau pentru o retea de traficanti de persoane, care plasa forta de munca ieftina adusa din România la diferite firme.


O retea de trafic de persoane, coordonata de romi din judetul Gorj, a fost anihilata de politisti si procurori. Sase membri ai acestei grupari au fost retinuti preventiv, pentru 24 de ore, in Târgu Jiu, in timp ce alti trei au fost arestati de autoritatile din Portugalia. Angajatii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Gorj au reusit sa ii retina miercuri seara pe urmatorii membri ai bandei de traficanti de persoane: Silvestru Fota, de 45 de ani, Pardailean Patru, de 38 de ani, Demis Rusus Bârcina, de 30 de ani, Robert Bârcina, de 31 de ani, Cornel Budibel, de 44 de ani, si Dorina Vâlceanu, de 43 de ani, toti fara ocupatie, domiciliati in comuna Scoarta, satul Pistestii din Deal (Budieni), judetul Gorj.


Retea activa de doi ani


Reteaua isi desfasura activitatea de aproximativ doi ani. Oamenii erau dusi sa munceasca in Portugalia, in exploatatii agricole, si, o data ajunsi acolo, li se retineau pasapoartele. „Sub pretextul ca trebuie sa isi achite cheltuielile de transport, mâncare si cazare, retineau tot ce primeau persoanele duse la munca in Portugalia. Aceste cheltuieli constau in jur de 300 de euro, iar cetatenii câstigau pe luna, in urma muncii prestate, 700-800 de euro, bani care erau insusiti in totalitate de membrii retelei. Oamenii primeau in jur de 30 de euro pe zi de la angajatorii din Portugalia si romii ridicau imediat banii si le lasau doar un minim“, a spus Vasile Popescu, procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Gorj.


Sclavi pentru romi


Potrivit anchetatorilor, romii din satul Budieni, comuna Scoarta, din judetul Gorj, si-au creat un adevarat cartier general in zona din Portugalia, unde oamenii dusi la munca erau exploatati de catre acestia. Politistii au indicii ca din aceasta retea fac parte aproximativ 200 de romi, care, la inceput, au muncit chiar ei in exploatatiile agricole, iar apoi s-au gândit ca este mult mai profitabil sa ii exploateze pe români. Cei care refuzau sa plateasca banii romilor erau amenintati cu sabiile sau chiar se trecea la corectii fizice. Gruparea este organizata in stil mafiot, având anumiti capi si oameni care se ocupa de recuperarea banilor prin diverse metode, dupa cum au precizat surse din rândul anchetatorilor.


Amenintati cu sabiile


Politistii si procurorii au identificat, pâna in acest moment, 17 persoane, care au cazut victime ale retelei, efectuându-se in continuare cercetari pentru stabilirea tuturor celor care au fost trasi pe sfoara. Conform procurorilor, multi din cei care au fost exploatati nu depun reclamatii pentru ca sunt amenintati de unii membri ai retelei. Oamenii au fost fost inselati cu sume cuprinse intre 300 si 1.500 de euro. Românii dusi sa munceasca in Portugalia au trait un adevarat cosmar. „Majoritatea celor dusi acolo stateau intre doua saptamâni si trei luni si, ca urmare a conditiilor mizerabile de locuit si de munca, oamenii fugeau. Unii s-au adresat autoritatilor portugheze, iar altii chiar Ambasadei României. Romii ii urmareau si ii amenintau cu sabiile“, a mai spus Vasile Popescu. Reteaua se afla in vizorul anchetatorilor de aproximativ sase luni, in urma unor plângeri depuse de persoanele inselate. Procurorii si politistii au lucrat la acest caz impreuna cu autoritatile din Portugalia.


Tribunalul, pazit de jandarmi si romi


Cele sase persoane retinute preventiv au fost prezentate ieri la Tribunalul Gorj, pentru a fi audiate de judecatori, in vederea emiterii unor mandate de arestare preventiva. Peste 50 de cetateni de etnie roma, rude ale celor acuzati, s-au aflat in permanenta in curtea Tribunalului Gorj. Acestia doreau sa fie cât mai aproape de dubele care ii aduceau pe romii in fata judecatorilor. Tiganii din Budieni erau extrem de revoltati si au intentionat, la un moment dat, sa intre in cladirea Palatului de Justitie. Pentru a impiedica producerea unui scandal, mai multe echipaje de jandarmi si politisti au pazit in permanenta usile cladirii. Romii nu au parasit insa curtea Tribunalului si au asteptat pâna spre seara sa vada daca pe numele rudelor lor vor fi emise mandate de arestare preventiva.


Bulibasa Novac ii acuza pe români


Liderul romilor din Pistestii din Deal – Budieni, bulibasa Costache Novac, a fost prezent ieri dupa-amiaza la Tribunalul Gorj. Acesta s-a aratat extrem de revoltat de faptul ca o parte dintre membrii comunitatii sale au fost retinuti de politie. „Au venit noaptea peste noi cu mascatii si au inconjurat tot. Nu stiu de ce a fost nevoie sa se ajunga asa. Trebuie sa spunem ca romi nu mai pot sa traiasca. Au mers si ei acolo sa munceasca. Daca sunt vinovati, nu trebuia sa ii aresteze, ci sa ii lase la noi sa ii judecam noi, dupa legea noastra. A intrat o hâra intre ei si nu s-au mai inteles cu banii. Asa e omul. Nu au dus numai români la munca. Au mers si romi. O sa facem o adunare mare a romilor din Gorj si o sa vedem ce hotarâre o sa luam cu ce s-a intâmplat. Daca romii ramâneau in tara, infractionalitatea era mai mare cu 40%“, a spus bulibasa Novac, care este presedintele Partidei Romilor din Scoarta. Câtiva dintre romii din Pistestii din Deal si-au construit adevarate palate, de pe urma retelei de traficanti si a altor activitati la limita legii.


Retea dupa retea


Alta retea cu radacini in Gorj, insa de proxeneti, a fost anihilata de politistii si procurorii de la Crima Organizata. Reteaua de proxeneti era coordonata de familia Cariga din Târgu Jiu, opt dintre membrii bandei fiind arestati la sfârsitul anului trecut. Traficantii au câstigat sume importante de bani, ducând fete in Olanda, unde le obligau sa se prostitueze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII