13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii doljeni, pasari migratoare

Primarii doljeni, pasari migratoare

Lipsa de perspectiva politica si apararea intereselor personale sau ale comunei au determinat o parte dintre edilii-sefi din Dolj sa uite de doctrina si de programe electorale. Dupa ce au primit sprijinul unor formatiuni politice la alegerile locale din 2004, acestia au ales sa-si reprezinte comunitatea din alte partide, adapostiti la „umbra“ a trei trandafiri sau a unuia singur.


O sursa de „importuri“, atât pentru opozitie, cât si pentru putere – au fost primarii sustinuti politic de partide cu rezultate slabe in alegerile locale din 2004. In timp ce organizatia judeteana a PSD s-a imbogatit imediat dupa alegeri cu doi primari din aceasta categorie, Constantin Fugaru din comuna Botosesti Paia, care a fost ales pe listele fostului PNTCD, si Sorin Marian Vasiluta, din Melinesti, singurul primar ales pe listele PUNR, democratii doljeni au adaugat listei proprii cu gospodari-sefi trei nume. Doi dintre primari, Constantin Raicea, din Bistret, si Cornel Tudor, din Calopar, provin tot din rândurile fostilor taranisti, iar al treilea, Constantin Spiridon ,din Daneti, s-a inscris in PD dupa ce a fost ales in 2004 pe listele Partidului Noua Democratie.


Constantin Spiridon a declarat ca optiunea sa a fost influentata si de faptul ca democratii i-au acordat sprijin in timpul campaniei electorale. „Partidul Noua Democratie practic nu mai exista atunci când m-am hotarât sa plec. M-am gândit foarte bine inainte, pentru ca am vrut sa aleg un partid serios, iar cei de la PD m-au sprijinit mult in campanie“, a precizat edilul-sef din Daneti. Ca primarii doljeni alesi pe listele unor partide pe cale de disparitie au simtit nevoia sa se mute la partide de calibru, o confirma si declaratia primarului din Melinesti, Sorin Marian Vasiluta: „Nu puteam ramâne la PUNR pentru ca m-am trezit la un moment dat singur. Toti s-au mutat intr-o parte sau in alta si cred ca au facut bine. Trebuie sa fii undeva, intr-o tabara, iar eu am ales PSD“.


Pesedistii au pierdut trei primari


Majoritatea primarilor care au parasit PSD Dolj in anul care a trecut au ales sa se indrepte catre un partid aflat la putere, Partidul Democrat. O situatie speciala s-a inregistrat anul trecut in cazul primarului din Galicea Mare, Jenica Aftinescu. Dupa ce anuntasera ca Aftinescu paraseste PSD si isi face carnet de membru la PD, democratii doljeni au fost lasati cu buza umflata de edilul-sef din Galicea Mare. In timp ce presa a dat ca sigura inregimentarea politica in PD, Jenica Aftinescu a fost primit cu surle si trâmbite inapoi in PSD dupa câteva saptamâni. Gospodarul-sef din Galicea Mare sustine ca totul a fost numai o diversiune din partea consilierului judetean Gelu Visan pentru a-l atrage in partid. „Nu m-am dus niciodata la democrati. Eu am fost social-democrat de când ma stiu. Totul a fost o masinarie a lui Gelu Visan“. Mult mai hotarâti au fost insa primarul din Breasta, Marin Marcu, si cel din Calarasi, Vergica Sovaila, care, dupa ce au obtinut acordul satenilor, au trecut cu tot cu câtiva consilieri locali ai PSD in „barca“ democratilor doljeni. Cea mai mare dintre „pierderile“ suferite de pesedisti de la alegerile locale din 2004 a fost plecarea din partid a primarului craiovean Antonie Solomon, care s-a hotarât sa o „rupa“ cu social-democratii si sa ramâna pentru o vreme independent.


Peste 10% dintre primari au plecat la alte partide


Chiar daca au suferit unele „pierderi“ in razboiul cu puterea, pesedistii au reusit sa-si peticeasca lista adeziunilor cu „victimele“ unui alt razboi, cel din PRM. O data cu inscrierea in PSD a vicepresedintelui Consiliului Judetean Dolj, ex-peremistul Victor Odolbasa, si alti primari au hotarât sa ia calea fostului lider al PRM Dolj si au trecut la PSD. Imediat dupa plecarea la PSD a vicelui Odolbasa, primarul din Dranic, Dorin Borcan, si cel din Carpen, Marin Cojocaru, si-au depus adeziunile la organizatia judeteana a PSD.


In total, de la alegerile locale din 2004, peste 10% dintre primarii doljeni au hotarât sa plece catre alte partide. Cu toate ca majoritatea partidelor din România si-au manifestat de-a lungul timpului dorinta de a stopa migratia de la o formatiune la alta, pâna in prezent nici unul dintre ele nu a luat vreo masura in acest sens. Altfel spus, primarii doljeni au in continuare mâna libera in ceea ce priveste schimbarea apartenentei politice.


Migratie in masa


Un studiu dat publicitatii in decembrie 2005 de Institutul pentru Politici Publice din Bucuresti a relevat faptul ca, de la alegerile locale din 2004, in medie aproape in fiecare zi un primar din România si-a schimbat apartenenta politica. In prezent, migratia politica a alesilor locali atinge un procent de 10,2%.


Situatia apartenentei politice a primarilor in 2006 fata de 2004


Partidul Democrat Dolj


Alegeri 2004 – 14 primari


Ianuarie 2006 – 20 primari


Partidul National Liberal Dolj


Alegeri 2004 – 8 primari


Ianuarie 2006 – 8 primari


Partidul Social Democrat Dolj


Alegeri 2004 – 74 primari


Ianuarie 2006 – 75 primari


Partidul Conservator Dolj (PUR)


Alegeri 2004 – 4 primari


Ianuarie 2006 – 4 primari


Partidul România Mare Dolj


Alegeri 2004 – 4 primari


Ianuarie 2006 – 1 primar


Partidul Popular Crestin Democrat (PNTCD)


Alegeri 2004 – 4 primari


Ianuarie 2006 – 1 primar


Primari independenti


Alegeri 2004 – 1 primar


Ianuarie 2006 – 2 primari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII