6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitia Comunitara se reorganizeaza

Politia Comunitara se reorganizeaza

O parte dintre politistii comunitari craioveni urmeaza sa fie disponibilizati in anul 2006. Pentru ca vor ramâne fara obiectivele pe care sa le pazeasca, acestia isi vor lua adio de la uniforma de comunitar.


Politia comunitara a inceput cu stângul noul an, urmând sa dea afara 280 de angajati, pâna la sfârsitul anului 2006. Motivul pentru care unii politisti vor ramâne pe drumuri nu il reprezinta incompetenta, ci textul Legii nr. 371/2004. In respectivul act normativ este specificat faptul ca politia comunitara nu mai poate incheia contracte de asigurare a pazei cu societatile comerciale. In aceste conditii, politistii care supravegheau respectivele obiective vor ramâne pe drumuri, traind dintr-un ajutor de somaj.


„Avem 21 de contracte in prezent, care expira la sfârsitul anului 2006. Angajatii care asigura paza obiectivelor respective ar putea fi dati afara si in cursul acestui an, daca una dintre firmele contractante doreste rezilierea contractului, incheiat cu politia comunitara“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Ordinea publica – asigurata de 300 de politisti


Pentru a nu aparea discutii, in lunile urmatoare urmeaza o testare a tuturor angajatilor, pentru a fi selectati cei mai buni. Persoanele care vor pica vor fi nevoite sa isi ia adio de la uniforma de comunitar.


In 2005, in organigrama politiei comunitare erau inclusi 580 de angajati. Dintre acestia, 204 erau incadrati ca asigurând ordinea publica, salariile lor fiind suportate de la bugetul local. Restul de 376 erau platiti din banii achitati de societatile care beneficiau de serviciile acestora, catre primarie, care la rândul ei distribuia salariile politiei comunitare.


In acest an insa, când situatia s-a schimbat, primaria s-a vazut obligata sa suporte, in cel mai rau caz, plata remuneratiei pentru tot corpul de comunitari. Obligate sa respecte legea, dar neavând nici banii necesari sa ii tina in functii pe toti comunitarii, autoritatile locale au cazut la un compromis.


Primaria a luat decizia ca in organigrama din acest an sa asigure un numar maxim de 300 de posturi pentru personalul incadrat la ordine publica. Astfel, numarul celor care vor fi disponibilizati urmeaza sa fie mai mic cu aproximativ 100 de persoane.


„Contractul cu Distrigaz, spre exemplu, expira in luna februarie, iar soarta celor care se ocupau de acest obiectiv este incerta. Noi nu ne permitem sa mentinem toti politistii, pentru ca din bugetul local nu puteam asigura plata salariilor pentru toti“, a concluzionat Nedelescu.


60 de miliarde de lei buget


Si cum un ghinion nu vine niciodata singur, in cursul acestui an, politia comunitara a obtinut de la bugetul local o suma de doar 60 de miliarde de lei. La aceasta se adauga 31 de miliarde de lei, bani estimati sa fie incasati din contractele in derulare.


In cele 60 de miliarde de lei sunt incluse cheltuielile salariale, dar si materiale. De asemenea, 4,5 miliarde de lei urmeaza sa fie folosite pentru diverse investitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS