11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDSP Hunedoara instituie primele masuri impotriva gripei aviare

DSP Hunedoara instituie primele masuri impotriva gripei aviare

Fiecare unitate scolara din judetul Hunedoara va avea covoare dezinfectante, iar la lectiile de dirigentie vor fi discutate masurile de igiena necesare in cazul unei epidemii de gripa aviara. Directia de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara a instituit masuri impotriva gripei aviare, acestea urmând sa fie aplicate in zilele urmatoare. Institutiile vizate sunt scolile si unitatile sanitare, dar masurile se vor aplica si in comunitatile rurale in care se gasesc pasari si in crescatorii. In fiecare zona va exista câte o salvare dotata cu aparatura necesara in caz de interventie, pentru insuficienta respiratorie – aceasta fiind unul dintre simptomele gripei aviare la om. Salvarea nu va mai fi folosita in alte scopuri, iar in fiecare localitate vor fi postate afise si cetatenii vor primi pliante din care sa se informeze despre masurile de igiena.


Risc minim in Hunedoara


Dan Magheru, directorul DSP Hunedoara, spune ca deciziile au fost luate in cadrul Comisiei Judetene de Interventie in caz de gripa aviara, la care au participat directorii sau adjunctii fiecarei unitati medicale din judet, medicii epidemiologi, tema dezbaterilor fiind legata de prezentarea planului judetean de actiune.


Din datele existente, medicii spun ca in judetul Hunedoara riscul aparitiei gripei aviare este scazut, cu atât mai mult cu cât focarele sunt la distante apreciabile. „Cel mai apropiat focar este cel din Ialomita. Monitorizam impreuna cu medicii veterinari orice deces al pasarilor, dar cazuri la om nu sunt nici macar de gripa obisnuita. La turci se intâmpla aceste nenorociri, probabil din cauza promiscuitatii“, a spus dr. Dan Magheru.


Primii care intra in actiune in cazul unei posibile crize aviare sunt veterinarii, urmati de medicii epidemiologi si de cei de familie. Cu totii au obligatia de a izola zona, respectiv cazul, dupa care se face recoltarea probelor. Fiecare unitate spitaliceasca din judet va fi dotata cu materiale de protectie, halate, manusi, masti si dezinfectant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS