17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatile locale invata cum sa se fereasca de gripa aviara

Autoritatile locale invata cum sa se fereasca de gripa aviara

Toti primarii, sefii de post, directorii scolilor si ai principalelor institutii doljene, reprezentanti de la politia de frontiera si de la Vama s-au intâlnit ieri la sediul Prefecturii Dolj, pentru a discuta cu autoritatile judetene despre masurile de prevenire a gripei aviare.


Autoritatile sunt in stare de alerta, deoarece 34 de localitati din Lunca Jiului si cea a Dunarii se afla in a doua zona de risc. Inca din octombrie, s-a interzis, printr-un ordin al prefectului, vânatoarea si vânzarea pasarilor vii in târguri si piete, iar in fiecare localitate s-au constituit comitete antiepizootice. Medicii veterinari din teritoriu supravegheaza toate pasarile, fie ele domestice sau migratoare, iar comunitatile locale trebuie sa cunoasca riscurile la care se expun daca nu respecta normele de prevenire a gripei aviare. „Cetatenii trebuie sa permita accesul medicilor veterinari in gospodarii pentru diferite verificari. Câinii si pasarile trebuie tinuti inchisi si nu trebuie sa aiba aceeasi sursa de apa. Este interzisa aruncarea gunoaielor in drum, iar pasarile nu pot fi mutate dintr-un loc in altul, decât daca au certificat sanitar-veterinar. In fiecare localitate trebuie sa existe puturi seci, unde sa fie arse pasarile bolnave“, a explicat Costica Redea, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor. Iulica Diaconescu, directorul Spitalului de Boli Infectioase din Craiova, a spus ca este cel mai bine sa putem preveni acest virus mentinând normele elementare de igiena, deoarece nu se stie exact cum poate fi transmis virusul gripei aviare de la pasare la om. „Nu stim cu cine ne luptam si nu exista vaccin care sa-l combata. Virusul gripei aviare este unul virtual“, a precizat Diaconescu.


Ultima baba din capul satului trebuie sa stie ce trebuie facut in caz de gripa aviara


Politistii de frontiera si vamesii sunt si ei in alerta, iar la punctele de trecere a frontierei toate autovehiculele sunt verificate, soferii trebuind sa treaca pe un covor imbibat cu o solutie speciala pentru dezinfectarea incaltamintei. „Am trecut de faza in care credeam ca gripa poate sa fie la altii, dar la noi nu. Doljul are doua puncte de tranzit international si este in a doua zona de risc. Oamenii trebuie sa fie informati si acest mesaj trebuie sa fie dus in teritoriu de profesori si de directorii de scoli, care sunt cele mai importante si mai credibile persoane. Vreau ca si ultima baba din capul satului sa stie ce trebuie facut in caz de gripa aviara“, a spus prefectul Nicolae Giugea. Acesta a precizat ca un pericol in aparitia acestui virus sunt si haitele de câini vagabonzi din paduri, care trebuie monitorizati si eliminati daca intra in contact cu pasarile migratoare. Dupa intâlnirea de la prefectura, autoritatile locale au inteles ca nu e de glumit cu gripa aviara si vor duce mai departe, fiecare dupa cum a inteles, mesajul prefectului, pentru ca doljenii sa aiba in viitor mai multa grija de pasarile si animalele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU