17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatile judetene si ADR Oltenia se cearta pe... birouri

Autoritatile judetene si ADR Oltenia se cearta pe… birouri

In prag de aderare la UE, când toata Europa e cu ochii pe noi, iar investitorii straini bat la usa, autoritatile judetene nu se inteleg cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Vest Oltenia in privinta sediului acesteia.


Doua birouri din Prefectura Dolj folosite de ADR sunt de ceva timp „marul discordiei“ intre prefectul Nicolae Giugea si Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, pe de o parte, si Marilena Bogheanu, directoarea agentiei, pe de alta parte.


In august 2001, ADR Oltenia a incheiat un protocol pe sapte ani cu Prefectura Dolj, prin care aceasta punea la dispozitia agentiei, fara plata, incaperile 86 si 87. Pentru ca in prefectura nu era destul spatiu nici pentru angajatii proprii, CJ Dolj a hotarât anul trecut sa dea in administrare agentiei, pe o perioada de cinci ani, parterul si etajul din cladirea fostei Scoli Speciale „Regina Maria“. Conform Legii pentru dezvoltarea regionala, 315/2004, care prevede ca orice shimbare de sediu a ADR trebuie aprobata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala (CDR), CDR Sud Vest Oltenia a respins, in noiembrie 2005, hotarârea CJ Dolj. Acest lucru a nemultumit autoritatile judetene, care au inceput sa caute noi solutii pentru ca ADR sa se mute din sediul prefecturii. Au marit cu cinci ani perioada in care agentia poate sa foloseasca spatiul de la Scoala Speciala „Regina Maria“ si au trimis numeroase notificari prin care solicitau eliberarea celor doua birouri. „Avem nevoie de spatiu atât pentru angajatii nostri, cât si pentru recent constituita Directie Generala Anticoruptie si pentru Ticu George, inspectorul zonal al Ministerului Afacerilor Externe. 14 camere din Palatul Administrativ sunt ocupate de alte institutii, iar angajatii prefecturii stau inghesuiti in birouri. Am hotarât sa dau ADR in administrare etajul I de la Caminul Energetic, dar nu vor sa se mute nici aici. Vor sediu nou, dar ca sa faci un sediu e nevoie de timp si de bani, iar eu nu am timp“, a precizat prefectul Nicolae Giugea.


Un sediu nou de 800 de mii de euro


In conditiile in care si ADR are nevoie de spatiu pentru cei 71 de oameni prevazuti in organigrama, pe care trebuie sa-i angajeze in acest an, este posibil sa se construiasca un sediu nou. Agentia a concesionat de la Primaria Craiova inca din 2002 un teren de 492 mp pe strada Oltet, nr. 32, pentru care plateste aproximativ 40 de milioane de lei pe an, singura problema fiind lipsa fondurilor. „CJ Dolj ne va da in acest an bani pentru studii de fezabilitate si in acest fel vom face primii pasi. Celelalte patru consilii judetene vor da si ele bani pentru constructia unui nou sediu, dar nu si pentru reamenajarea unei cladiri ce apartine CJ Dolj. Se incearca lansarea unui proiect national prin care sa primim niste fonduri de la Uniunea Europeana, deoarece costurile construirii unui sediu nou sunt mari, aproximativ 800 de mii de euro. Deocamdata, ramânem in prefectura. Nu putem sa ne mutam in nici una din cele doua locatii propuse deoarece nu sunt amenajate“, a spus Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia.


Presedintii consiliilor judetene vor stabili noul sediu al ADR


Problemele din Dolj s-au facut auzite tocmai la Bruxelles, la Jonathan Sheele si la Ministerul Integrarii Europene ( MIE). Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, i-a chemat la o sedinta de mediere pe prefectul Giugea si pe Ion Prioteasa, alaturi de Marilena Bogheanu. Nici una din cele doua parti nu a cedat insa si problema nu s-a rezolvat nici la Bucuresti. „Doamna Bogheanu se joaca de-a directoarea la o agentie de un interes si o importanta deosebite. ADR nu este agentia ei si trebuie sa inteleaga ca in Prefectura Dolj nu mai este loc pentru o agentie care trebuie sa isi tripleze numarul angajatilor“, a spus Giugea. Ion Prioteasa pare sa fi gasit solutia problemei sediului ADR Sud-Vest Oltenia. „Daca nu vor sa se mute de bunavoie si nu putem sa comunicam, in zece zile facem o evaluare a sumelor pe care trebuie sa le alocam pentru amenajarea uneia dintre cele doua locatii, Caminul Energetic sau Scoala Speciala <<Regina Maria>> si dupa aceea vom convoca CDR Sud-Vest Oltenia“, a declarat Prioteasa. Cei cinci presedinti de consilii judetene care fac parte din CDR vor stabili locul unde se va muta agentia si câti bani va da fiecare pentru construirea noului sediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU