5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGura Vaii a pus pe jar autoritatile

Gura Vaii a pus pe jar autoritatile

Fie toamna, fie iarna, dealul de la Gura Vaii aluneca mereu si nu lasa nici o clipa de odihna autoritatilor judetene si angajatilor Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP) Dolj. Urmând exemplul presedintelui Traian Basescu, cu mic cu mare, autoritatile judetene si numerosi specialisti au vizitat Gura Vaii.


Dupa ce autoritatile crezusera initial ca au oprit temporar alunecarea de teren de pe Drumul Judetean 561 de la Gura Vaii si asteptau ca straturile de argila care se scurg de pe versanti sa fie fixate cu plase rezistente, dealul a luat-o din nou la vale. Eugen Georgescu, directorul DJDP Dolj, a declarat ca alunecarile de teren s-au produs pe o lungime de 10-12 metri, intr-o zona unde dealul nu fusese consolidat. „Ca urmare a fenomenelor de inghet-dezghet, a infiltrarii apei in sol din cauza precipitatiilor abundente si a terenului nisipos-argilos din zona, dealul a cedat intre cele doua gabioane si acum trebuie sa il consolidam si in acest loc. Nu este insa nici un fel de pericol de fisurare sau de prabusire a drumului judetean, alunecarea de teren fiind la 20 de metri de el“, a precizat Georgescu.


Specialisti de la DJDP, de la Institutul Minier si de la Consiliul Judetean (CJ) Dolj au incercat sa gaseasca o solutie, in ajutorul lor sarind chiar si un specialist geodezist pensionar. Daca duminica echipa de muncitori de la DJDP Dolj a fost pusa sa sape un sant, ieri, „specialistii“ au ajuns la concluzia ca trebuie construit inca un gabion, iar intre cele doua consolidari initiale este nevoie de un dren care sa colecteze apa de pe dealuri. Nu se stie exact câti bani se vor investi in aceste lucrari, dar cum pâna in prezent s-au cheltuit aproximativ 5,2 miliarde de lei, noile costuri nici nu mai conteaza pentru CJ Dolj.


Gura Vaii – Valea Oltului din Dolj


Autoritatile judetene considera normale alunecarile de teren si compara dealul de la Gura Vaii cu Valea Oltului. Ajuns primul la fata locului, Victor Odolbasa, vicepresedintele CJ Dolj, a spus ca in câteva zile se va gasi o solutie tehnica buna si problema va fi rezolvata. „Daca pe Valea Oltului este nevoie de câteva saptamâni, la Gura Vaii este nevoie de câteva zile pentru a se face o noua consolidare. Este perioada alunecarilor de teren si nu trebuie sa privim acest lucru ca pe ceva anormal“, a explicat Odolbasa.


Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, s-a intors de la Bucuresti ca sa mearga la Gura Vaii, acesta aflând din presa centrala ca drumul judetean fusese afectat. Din fericire, era doar o alarma falsa si Prioteasa nu a facut decât o plimbare cu cizme de cauciuc, dupa moda celor de la putere, dar fara fes. „ Vom face o abordare mai serioasa a acestei probleme atunci când vom primi cele sapte milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea drumului Craiova-Segarcea“, a precizat Prioteasa.


Fara cizme de cauciuc sau fes, prefectul Nicolae Giugea a venit si el din Capitala, sa vada care este situatia cu alunecarea de teren. „Din fericire, nu avem probleme grave cum sunt cele de pe Valea Oltului, dar oricând exista pericolul de noi alunecari de teren in acesta zona, unde, la ultimele inundatii, a fost afectat si drumul “, a concluzionat Giugea. Lucrarile de consolidare a dealului de la Gura Vaii, vizitat intr-o singura zi de toate autoritatile judetene, se vor termina in câteva zile, daca vremea o va permite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU