6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBebelusii dârdâie pentru indemnizatie

Bebelusii dârdâie pentru indemnizatie

Si in cea de-a doua zi in care s-au primit cererile pentru solicitarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, cozile de la Directia de Asistenta Sociala si Protectie Sociala (DASPS) din cadrul Primariei Craiova erau interminabile. La temperaturi scazute, de minus sase grade Celsius, zeci de parinti insotiti de copii isi asteptau rândul in fata sediului DASPS din cartierul Lapus. Cei mai multi se informasera deja despre ce acte trebuie sa depuna pentru a primi banii, altii, in schimb, erau in continuare nedumeriti.


Cele opt milioane de lei acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului de pâna la doi, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap au iscat panica in rândul populatiei si controverse in cel al institutiilor abilitate. La numai noua zile de la punerea in practica a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.148 din 3 noiembrie 2005, aceasta necesita modificari. Ca urmare, in câteva zile, va fi emisa o noua ordonanta, ca o completare la prima… „Ne-am lamurit, in mare parte! Trebuie sa depunem o cerere tip si o declaratie pe propria raspundere completata de celalalt sot, in care sa se specifice ca nu se afla in concediu pentru cresterea copilului… Dar nu inteleg de ce trebuie sa astept acum ore intregi, cu copilul in brate, in gerul asta de crapa pietrele, ca sa depun cererile. Fetita cea mica, de sase luni, am lasat-o cu bunicii, iar pe a mare, de cinci ani, o tin dupa mine… Din moment ce firma unde am lucrat a trimis dosarul, de ce ne mai solicita cereri, declaratii si, din februarie, adeverinta de la locul de munca, cum ca nu ne-am intors la serviciu? Este firesc ca atunci când ne vom intoarce la munca sa solicitam singuri sistarea platii indemnizatiei si primirea macar a stimulentului de trei milioane. Pur si simplu, isi bat joc de noi, o sa trebuiasca sa stam lunar la cozile astea ca sa primim banii cuveniti“, a spus Ioana Vintila, una dintre mamele aflate in concediul pentru cresterea copilului.


DDFSS Dolj nu preia restantierii


Si la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj, in fata biroului juridic, unde se primeau dosarele beneficiarilor de indemnizatii, se formase ieri rând. De data aceasta, angajatorii erau cei care asteptau pentru a depune dosarele salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului, insa in incinta institutiei, la caldurica…


Reprezentantii DDFSS Dolj, tocmai intorsi de la Bucuresti, de la o intâlnire cu ministrul muncii, au adus ultimele noutati legislative privind Ordonanta nr. 148. „Am primit in sfârsit si normele metodologice ale ordonantei privind indemnizatia pentru cresterea copilului. Insa, de-abia mâine (azi – n.r.) asteptam sa ne trimita aplicatia informatica a ordonantei. La Bucuresti am fost invitati alaturi de toti directorii directiilor de munca din tara sa dezbatem aceasta ordonanta. Ne-am aratat revoltati fata de anumite articole ale legii. Ministrul ne-a dat dreptate si am decis impreuna ca Directiile pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala sa nu preia in plata si restantierii, indemnizatiile pentru cresterea copilului pe care nu le-a platit Casa de Pensii“, a mentionat Marius Simcelescu, director executiv adjunct Asistenta Sociala, din cadrul DDFSS Dolj. Reprezentantii directiei au precizat ca plata restantierilor va intra tot in subordinea Casei de Pensii Dolj, iar in acest sens se va da o noua ordonanta, ca o completare si modificare a OUG nr. 148. DDFSS Dolj se va ocupa doar de plata dosarelor noi, dar si de continuarea platii indemnizatiilor pentru cresterea copilului: „Din februarie, beneficiarii de indemnizatii trebuie sa depuna si anexa 4 de la angajator sau declaratie pe propria raspundere ca nu realizeaza alte venituri impozabile. Aceste acte trebuie depuse insa pâna pe data de 10 a fiecarei luni, in caz contrar plata fiind sistata. Pâna pe 6 ianuarie am primit 133 de dosare de la somaj, 407 de la Casa de Pensii si 1.226 de la angajatori“.


Angajatorii, vinovati de numarul mare de restantieri ai indemnizatiei


Prin Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj se aflau in plata la 31 decembrie 2005 aproximativ 1.000 de persoane: 275 care, neavând un loc de munca, au incheiat contract cu CJP Dolj, achitându-si din surse proprii asigurarile; alte 450 de persoane provenite de la firme care au dat faliment sau au fost angajate cu contract pe perioada determinata. „Acesti craioveni au apucat sa fie luati in evidenta ca având dreptul la indemnizatie pentru nasterea copilului, inainte de faliment, iar noi, luându-i in evidenta, am fost obligati sa le acordam banii. Alte peste 600 de firme mici, care nu dispuneau integral de contributiile sociale necesare acordarii indemnizatiei, aveau dreptul sa solicite Casei de Pensii acoperirea diferentei necesare platii indemnizatiei. Insa intr-o luna aduceau declaratiile, in alta nu si astfel ne-am strâns cu restantieri… Pe lânga acestia, ii mai avem ca restantieri si pe cei carora firmele nu le-au depus declaratiile nominale pâna la 31 decembrie 2005, cu fisa speciala pentru mamele aflate in plata. In total, avem peste 450 de oameni aflati in intârziere cu primirea banilor“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Reprezentantii CJP Dolj au precizat insa ca exista si situatii când institutia a acordat firmelor diferenta de bani necesara acordarii indemnizatiei, iar angajatorii nu au platit drepturile beneficiarilor. Pentru astfel de situatii, beneficiarii trebuie sa actioneze in instanta firmele la care au lucrat.


Ce trebuie sa contina dosarul:


Dosar cu sina cu numele scris pe el; adeverinta eliberata de angajator; copie dupa cartea de identitate a parintelui care creste copilul, conforma cu originalul si stampilata de angajator; copie dupa certificatul de nastere al copilului stampilata de angajator; borderou scris de angajator despre continutul dosarului; declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu ia si el indemnizatie; declaratie pe propria raspundere a parintelui care creste copilul ca nu mai munceste si in alta parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS