12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtele plastice, arhitectura si scenografia, visele unei adolescente

Artele plastice, arhitectura si scenografia, visele unei adolescente

Iulia Emanuela Goanta cânta la pian, picteaza si invata foarte bine. A obtinut la pictura importante premii nationale, dar si internationale. Vede viata in roz si mov, culorile ei preferate… Viseaza sa ajunga scenarist.


Iulia este eleva in clasa a XII-a la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, la Sectia tapiserie. Cânta la pian de la sapte ani, este pasionata de pictura, Georges Braque fiind modelul ei. In clasa a cincea a inceput sa deseneze. Nu i-a placut la inceput, insa prin multa munca si perseverenta a ajuns sa se numere printre talentele la desen din tara. „Dupa numai câteva luni de munca, desenul a inceput sa imi placa. Atunci am fost incurajata si de profesori sa particip la concursuri. Surprinzator, am si câstigat. La inceput, locul II la un concurs cu tema «Lupta anti-SIDA», unde mi-aduc aminte ca am desenat un paianjen «vaduva neagra» si o pânza. Voiam sa simbolizeze faptul ca SIDA se extinde extrem de repede si ca «vaduva neagra» isi ucide partenerul dupa imperechere“, a mentionat Iulia. Dintre pictorii români, are o slabiciune aparte pentru Luchian si Nicolae Grigorescu.


„Mi-am descoperit un nou vis: acela de a deveni scenograf“


La liceu, Iulia Emanuela Goanta a continuat studiul artelor plastice cu profesorii de tapiserie si ceramica, sotii Dinca. Acestia au indrumat-o si i-au oferit sprijinul necesar. In clasa a XI-a, adolescenta a participat la Concursul International de la Giurgiu, intitulat „Open Doors“, unde a câstigat premiul I si medalia de aur. Pe lânga aceasta realizare insemnata, Iulia este mândra ca in acest an a contribuit la realizarea figurinelor necesare spectacolului stradal organizat cu prilejul Zilelor Municipiului Craiova: „Am muncit mult pentru Zilele Craiovei impreuna cu cunoscutul scenograf Valentin Codoiu si alti colegi din liceu. Am facut impreuna mastile, costumele, o parte din personaje, pe care le-am pictat si carora le-am dat, intr-un fel, viata. In aceasta perioada, mi-am descoperit un nou vis, acela de a deveni scenograf. Reusita spectacolului stradal la care am contribuit m-a facut sa am un sentiment deosebit, vazând ca am reusit sa facem ceva cu totul nou, iesit din comun pentru craioveni“.


Iulia primeste bursa de performanta si bursa de merit


Iulia deseneaza aproape orice, dar mai ales natura statica si icoane, atât pe lemn, cât si pe sticla, pe care le-a avut expuse in foaierul scolii. Pentru ea conteaza foarte mult „starea“ pe care o are. Spune ca este foarte important „sa simti“ culoarea. Prefera culorile calde, dar nu este o regula, depinde foarte mult si de starea de spirit pe care o are in momentul in care picteaza. „Imi place mult rozul si nuantele de violet. Fac cu mare pasiune fiecare lucrare, iar la icoane am un sentiment cu totul ciudat. Prefer icoanele pe lemn, mi se par mult mai expresive decât cele pe sticla sau hârtie. Iisus rastignit si Fecioara Maria cu Pruncul sunt icoanele mele preferate, pe care le tin acasa“, a continuat Iulia.


Munca la o icoana nu este nici pe departe simpla. In primul rând, lemnul pe care urmeaza a se efectua desenul trebuie bine tratat cu tot felul de uleiuri si solutii speciale, apoi este conturat modelul icoanei. Desenul pe lemn se face in mai multe straturi, la sfârsit se lacuieste sau se da cu ceara tratata. Pentru cei cu dare de mâna, deasupra pot adauga si o foita de aur. Adolescenta tine la desenele sale, cu greu s-ar putea desparti de ele. Fiind recomandata de profesorii de la scoala, Iulia a primit chiar si primele comenzi de afise si icoane. Nu a câstigat sume importante, insa orice banut i-a prins bine pentru a-si cumpara ustensilele necesare picturii.


Premianta din Liceul de Arta „Marin Sorescu“ doreste sa urmeze Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti, iar dupa absolvirea acesteia sa continue studiile Facultatii de Arhitectura. Rezultatele muncii ei sunt rasplatite, Ministerul Educatiei si Cercetarii oferindu-i in acest an scolar o bursa de performanta, iar pentru rezultatele deosebite la invatatura, adolescenta primeste si bursa de merit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS