6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de scoli vor fi desfiintate

Sute de scoli vor fi desfiintate

In anul scolar 2006/2007, mai multe unitati de invatamânt din Craiova vor fi comasate. Astfel, zeci de miliarde de lei vor fi redirectionate pentru imbunatatirea cladirilor in care functioneaza scolile existente.


Primaria Craiova intentioneaza ca, din anul scolar 2006/2007, sa eficientizeze sistemul de invatamânt din Craiova. Pentru a nu mai arunca banii pe fereastra, municipalitatea isi doreste comasarea mai multor unitati de invatamânt. Potrivit primarului Antonie Solomon, aceasta schimbare presupune si reduceri drastice de personal. La capitolul cheltuieli materiale si de capital, in bugetul pentru 2006, reprezentantii din invatamânt au cerut repartizarea unei sume de 330 de miliarde de lei.


„Valoarea e destul de mare daca tinem cont ca noi avem la dispozitie 2.500 de miliarde de lei, pentru toate activitatile. Din acest motiv vrem sa comasam anumite institutii de invatamânt pentru ca avem cheltuieli prea mari atât la plata utilitatilor, cât si la intretinerea cladirilor. Atunci nu va mai fi nevoie sa mentinem, spre exemplu, o cantina unde manânca doar cinci elevi, ci putem sa ii dam alta intrebuintare. Cu banii pe care ii dadeam la aceasta cantina putem sa amenajam sali de curs si laboratoare moderne“, a precizat Solomon.


Cladirile care vor ramâne libere, in urma reorganizarii sistemului de invatamânt craiovean, vor putea fi inchiriate de primarie diverselor societati.


Reduceri de personal in invatamânt


Conform unui studiu preliminar realizat de consilierul primarului, Constantin Busoi, fost inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, mai multe scoli ar urma sa se mute din actuala incinta, deoarece consuma sume foarte mari de la bugetul local.


„In lunile viitoare, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar si ai primariei vor face un studiu amanuntit in urma caruia se va decide care vor fi schimbarile. In baza constatarilor facute de mine, in ultimii ani, tot mai putini elevi prefera sa isi continue liceul in Craiova. Din aceasta cauza, nu se justifica mentinerea prea multor internate, care nu sunt folosite“, a declarat Busoi.


Comasarea institutiilor de invatamânt presupune si micsorarea numarului de personal. La acest capitol, Constantin Busoi a declarat ca, de anul viitor, directorii scolilor vor fi cei care vor decide organigrama.


Liceele au ramas cu putini elevi


Pe lista unitatilor de invatamânt care urmeaza sa fie comasate se numara scolile nr. 25, 35 si 26. Astfel, Scoala nr. 25 ar putea sa fie inclusa in Grupul Scolar Transporturi Auto, iar Scoala nr. 35 ar putea deveni structura a Liceului „Tudor Arghezi“ sau s-ar putea comasa cu Liceul „Charles Laugier“.


De la reorganizare nu vor scapa nici unitatile de invatamânt liceal. Deoarece numarul elevilor inscrisi este prea mic, Grupurile Scolare „C.D. Nenitescu“, „Ilie Murgulescu“ si „Anghel Saligny“ ar putea fuziona in doua grupuri, in acest mod spatiile utilizate fiind folosite la capacitate maxima.


In acelasi timp, pentru ca Grupul Scolar ICM nr. 2 nu mai dispune de ateliere, ar putea sa se mute in incinta Grupului Scolar Industrial „Electroputere“, care a inregistrat o micsorare a efectivelor de elevi.


Ideea primariei de a comasa anumite institutii de invatamânt nu a fost insa comentata de inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, Diana Busoi. In opinia inspectorului general, propunerea este in stadiul de idee si nu se stie daca se va trece la aplicarea ei. De asemenea, Diana Busoi a precizat ca nu stie daca in acest fel va fi afectat procesul de invatamânt.


Sute de scoli din Gorj vor fi inchise


Gorjul va ramâne cu mai putin de doua sute din cele 772 de scoli pe care le are in prezent, daca va fi adoptat noul pachet de legi privind invatamântul preuniversitar. Scolile rurale cu putini elevi vor fi inchise, iar copiii vor fi transferati la alte unitati de invatamânt.


Inspectorul scolar general al judetului Gorj, Liviu Andrei, a anuntat ca sustine noul pachet legislativ propus de Ministerul Educatiei si Cercetarii privind invatamântul preuniversitar, chiar daca adoptarea acestuia va presupune inchiderea a trei sferturi din scolile judetului. Andrei a spus ca in scolile cu 10-15 elevi nu se poate face invatamânt de calitate, iar comasarea acestora este singura solutie pentru imbunatatirea actului de invatamânt.


Deocamdata, pachetul de legi este in lucru la Ministerul Educatiei, dar din analizele facute la nivelul ISJ Gorj a rezultat ca sute de scoli din judet vor fi inchise dupa adoptarea acestuia. Liviu Andrei spune ca profesorii nu-si vor pierde locurile de munca deoarece vor fi transferati la noile scoli. Ar putea avea insa de suferit suplinitorii si personalul auxiliar. „Va dau ca exemplu comuna Stejari, unde toti cei 11 invatatori din localitate vor avea de lucru si dupa comasarea scolilor“, a spus Andrei.


Autobuzul scolar, prezent in toate comunele


Potrivit proiectului de lege mentionat, unitatile de invatamânt vor avea minimum 200 de elevi si o suta de prescolari. Liviu Andrei spune ca marele avantaj este acela ca nu vor mai exista acele clase unde se face invatamânt simultan. „Sunt peste 300 de scoli primare in Gorj, unde aceeasi invatatoare preda simultan copiilor din clasa I, a II-a, a III-a si a IV-a. In aceste conditii, va dati seama ce inteleg bietii copii. Astfel de scoli au in general opt-zece elevi si acestea vor fi desfiintate daca noile legi vor fi adoptate“, a precizat Liviu Andrei. Inspectorul scolar general a precizat ca in toate comunele vor fi puse la dispozitia elevilor mijloace de transport speciale, costul fiind suportat de la buget.


Scolile din mediul urban nu vor fi afectate de aceste restructurari, deoarece au un numar suficient de elevi. Liviu Andrei spune ca elevii de la oras invata in doua schimburi, iar trecerea la trei schimburi ar fi inacceptabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII