21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarbatorile românilor au murit

Sarbatorile românilor au murit

Nimic din farmecul de altadata nu a mai insotit anul acesta Sarbatorile la tara. Grijile, lipsa de timp si mai ales dispretul tinerelor generatii scolite („manelite“ si „housite“) la oras au facut ca frumoasele traditii românesti sa fie date uitarii.


Asa cum se intâmpla de ani buni in toate zonele rurale ale tarii, nici la Diosti. Sarbatorile nu au mai fost aceleasi pe care le pregateau batrânii cu insufletire in vremea de demult. Fara nea Aurel – fostul secretar al primariei si vestit organizator de spectacole pe plan local – nici anul acesta nu s-a adunat ceata de tânci sa poarte Plugusorul, Steaua si Capra pe la portile satului. N-au mai rasunat ulitele de pocnetul biciului, nici femeile nu s-au mai intrecut in impletit colaci pentru musafirii primeniti in costume populare. Oamenii n-au mai asteptat cu infrigurare la „feresti“ nici Craciunul, nici Anul Nou. Ci au stat cuminti in case, ciocnind canile de zaibar cu neamurile mai de aproape. Singurel – sa fie sigur ca nu imparte câstigul cu nimeni – ratacit printre picioarele matusilor, vreun tânc a scuturat de patru ori sorcova de hârtie creponata, recitând din minte poezia scurtata la jumate. Fara acompaniament, fara emotie, dar neaparat cu incheierea zbierata sugestiv – „Sa ne dati si noua bani!“.


Minunatiile de altadata – doar amintiri


Pentru cei care-si mai amintesc cum „mirosea“ acum câtiva ani Craciunul ori Anul Nou pe ulitele Diostiului, anul 2005 s-a incheiat trist. Sarbatorile au trecut ca oricare alte zile din calendar – poate cu mai multe bucate pe masa, dar in mod sigur fara bucuria si emotia de demult.


„Nu mai sunt Sarbatorile ce erau odata“, confirma Marian Neacsu, viceprimarul comunei Diosti, realitatile triste de la sate. „Ma uit acum in sat: toata lumea e obosita, preocupata – stresul a ajuns o moda si la tara! Saraci ori bogati, tineri sau batrâni, nimeni nu mai are vreme de pierdut cu organizari. In fiecare an, dupa ’89, s-a pierdut câte ceva din frumusetea obiceiurilor, ajungând astazi cu desavârsire inexistente. Imi amintesc cum era in copilaria mea, când Pastele sau Craciunul erau cele mai importante evenimente la tara. Oamenii incepeau pregatirile cu saptamâni bune inainte, se organizau, cu instrumentisti si cântareti foarte buni care dadeau spectacole pentru tot satul. Toate traditiile, obiceiurile erau respectate cu sfintenie, batrânii ne invatasera ca ele sunt cel mai de pret avut al nostru. Craciunul si Anul Nou erau o minunatie! In toate casele – impodobite cu crengute de brad si vâsc – se sarbatorea: plecau cete de baieti si fete cu colindul. In costume nationale, strigau si cântau de vuiau ulitele! Treceau din casa in casa cu Steaua, Plugusorul, Capra, Sorcova – nimeni nu era uitat, nici cel mai amarât om din comuna. Iar gazdele ii primeau cu bucurie, ii asezau la masa si ii cinsteau cu un pahar de vin si bucate. Le dadeau mere, nuci, cozonac – astea erau atunci darurile obisnuite pe care colindatorii le primeau cu mare drag. Acum…“.


„La anu’ si la multi ani, sa ne dati si noua… whisky!“


Marian Neacsu lasa sa-i scape un oftat. Ochii – vizibil incalziti de amintirile altor vremuri – isi recapata culoarea rece, trista, de dinainte. „Acum toate s-au schimbat. Tineretul de astazi nu mai este receptiv la traditia satului. I se pare invechita, demodata. Chiar le e rusine cu ea! Pentru ei, sarbatoarea este discoteca – unde stim bine ca nu se asculta colindele batrânilor! Si daca se mai hotaraste vreunul sa plece pe la neamuri cu Sorcova, o face singurel, sa nu imparta câstigul cu nimeni. In blugi taiati, ultima moda, turuie val-vârtej «La anu’ si la multi ani, sa ne dati si noua bani!» si gata, a terminat. Iese si numara de doua ori hârtiile strecurate de gazde. La mere sau felia de cozonac nici nu se uita. Apoi, sa nu-l jignesti cu un pahar de vin rosu de la butoi, ci sa faci bine sa fii pregatit dinainte asa cum se cuvine: cu sticla de whisky!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS