9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBataie pe indemnizatiile bebelusilor

Bataie pe indemnizatiile bebelusilor

Goana mamicilor dupa indemnizatiile acordate pentru cresterea copilului continua in Craiova. Nici pâna in prezent oamenii nu au primit insa lamuriri despre modul in care se vor da banii.


Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, a adus schimbari majore. Sarcina de preluare a dosarelor a trecut din subordinea Casei Judetene de Pensii Dolj in cea a Primariei Craiova, iar de plata banilor se ocupa Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj.


Ieri a fost prima zi in care Departamentul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Craiova, din cartierul Lapus, a primit cererile solicitantilor. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de oameni au facut cozi interminabile in fata institutiei, insa erau extrem de dezorientati si irascibili deoarece nu stiau ce acte trebuie sa aiba asupra lor si ce fel de cereri trebuie sa depuna. Desi afara ningea si era extrem de frig, unii dintre ei stateau la rând impreuna cu copiii. „Reprezentantii firmei unde am lucrat m-au anuntat ieri ca trebuie sa vin in Lapus, la Asistenta Sociala, sa depun cerere pentru a solicita primirea in continuare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Stau de peste o ora, in frigul asta, cu copilasul cel mare de mâna. Este bataie de joc, cererile se primesc la un singur ghiseu… Acum am auzit de la cei care deja au iesit ca e vorba de doua cereri care trebuie completate“, a spus Luminita Vintila, una dintre mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului.


Abia ieri s-au primit normele metodologice


Reprezentantii DDFSS Dolj au precizat ca demersul pentru primirea indemnizatiei este unul simplu si ca nu inteleg de ce oamenii sunt asa disperati. Ei sustin ca reprezentantii Casei de Pensii Dolj au trimis toate dosarele existente in plata, in momentul de fata, la fel si angajatorii care au inceput sa predea dosarele DDFSS Dolj. Din cele precizate de acestia, singura responsabilitate a oamenilor este sa depuna o cerere si o declaratie pe propria raspundere din partea celuilalt sot ca nu primeste indemnizatie pentru cresterea copilului. Singura conditie este aceea ca solicitantii sa-si depuna cererile la primariile de domiciliu. Din cele mentionate de acestia, au existat cazuri când femei din Segarcea sau Bailesti au venit la Craiova sa intrebe unde sa isi depuna cererile. Reprezentantii DDFSS Dolj au precizat ca Primaria Craiova are obligatia sa le predea borderoul cu beneficiarii pentru ca ei sa ii puna in plata.


Pâna ieri, la ora 12.00, DDFSS Dolj nu intrase nici macar in posesia normelor metodologice de acordare a banilor. Abia dupa ora 14.00 au primit un comunicat din partea ministrului muncii, Gheorghe Barbu, in care se precizeaza ca prefectii trebuie sa isi aduca sprijinul pentru aplicarea legislatiei privind plata indemnizatiei pentru cresterea copilului.


In ianuarie, peste 5.000 de oameni risca sa nu primeasca indemnizatiile


La numai câteva ore de la deschidere, Directia de Asistenta Sociala si Protectie Sociala (DASPS) din cadrul Primariei Craiova primise peste 200 de cereri pentru solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului. „Oamenii sunt intr-adevar dezorientati. Adevarul este ca aceasta ordonanta nu este foarte clara, noi nu am primit nici pâna acum normele metodologice. In prima saptamâna a lunii ianuarie am fost instruiti pe baza unui prim proiect, acum doua zile pe baza proiectului modificat, iar azi (ieri – n.r.) reprezentantii Directiei Muncii sunt la Bucuresti pentru noi instructiuni. Un lucru e clar, cererile vor ramâne aceleasi“, a mentionat Elena Trifu, director adjunct al DASPS, din cadrul Primariei Craiova. In plus, reprezentantii DASPS au mentionat ca in cazul beneficiarilor deja existenti care solicita continuarea platii sunt suficiente cererea si declaratia pe proprie raspundere ca celalalt sot nu primeste indemnizatie. Insa noii beneficiari, cei care intra in plata cu Ordonanta de Urgenta nr. 148/2005, trebuie sa depuna la DASPS din Lapus dosarul complet, insotit de cerere si declaratie. „Incepând cu luna februarie, toti beneficiarii trebuie sa depuna lunar o adeverinta de la angajator in care sa se specifice ca solicitantul indemnizatiei nu realizeaza venituri impozabile“, a precizat Elena Trifu.


Surse din interiorul Departamentului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Craiova, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au spus ca, in luna ianuarie, exista posibilitatea ca beneficiarii sa nu isi primeasca banii, urmând sa ii primeasca retroactiv, in februarie.


In momentul de fata se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului 1.800 de persoane, iar la nivelul judetului Dolj aproximativ 3.800.


Indemnizatia


De la 1 ianuarie 2004, valoarea indemnizatiei s-a fixat la 85% din salariul mediu pe economie, adica la valoarea de 6,6 milioane de lei. In 2005, indemnizatia a fost de 7.830.000 de lei.


Incepând cu 1 ianuarie 2006, indemnizatia este de 8.000.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS