Prefectul Giugea a depus juramântul

Autori


La aproape un an de la numirea in functie, prefectul Nicolae Giugea a devenit inalt functionar public alaturi de alti prefecti din tara. Numiti pe criterii politice, dintre membrii celor patru formatiuni aflate la guvernare, prefectii au fost pusi sa aleaga intre calitatea de reprezentant al judetului si cea de membru de partid. Cei mai multi au renuntat la cariera politica. Exceptie au facut judetele Caras Severin, Ilfov si Dâmbovita, unde prefectii – doi liberali si un democrat – au ales sa ramâna in continuare membri de partid.

Pentru a fi confirmati in noua calitate de inalti functionari publici, prefectii au dat si un examen de atestare pe post, sustinut pe parcursul a doua zile, la care au raspuns unui set de 40 de intrebari privind prevederi din Constitutie, legile administratiei publice locale, atributiile guvernului si alte acte normative, inclusiv acte aflate in stadiu de proiect. De asemenea, candidatilor li s-a cerut sa traduca un articol din Constitutie intr-una din limbile vest-europene.

Emotiile cele mai mari au fost insa ieri, când au depus juramântul de credinta. Coplesiti de solemnitatea momentului si de prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu, a ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, si a sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, unii dintre prefecti au uitat sa semneze juramântul pe care l-au citit, grabiti sa-i salute pe cei trei oficiali. Ei au fost insa intorsi din drum de premierul Tariceanu care, zâmbind, le-a amintit ca trebuie sa respecte procedurile si sa semneze juramântul, inainte sa strânga mâna oficialilor si sa primeasca felicitarile de rigoare.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind institutia prefectului, aprobata de guvern la sfârsitul anului trecut, prevede ca prefectul va pierde statutul de demnitar si va deveni, incepând cu 1 ianuarie 2006, inalt functionar public.


Ciobotea – prefect pentru o zi

O data cu noul an a inceput si ascensiunea in prefectura a lui Ionel Ciobotea, fostul secretar general al Prefecturii Dolj. Din secretar, acesta a devenit de la 1 ianuarie subprefect si, pentru o zi, prefect. In timp ce Nicolae Giugea era plecat la Bucuresti, pentru a depune juramântul de inalt functionar public, iar subprefectul Ion Groza isi continua vacanta de iarna in Malta, Ciobotea, proaspat numit in functia de subprefect conform Ordonantei de Urgenta nr. 179/2005, a ramas vrând-nevrând sa conduca ieri judetul pentru o zi. Luat prin surprindere de tot ce i se intâmplase in câteva zile, Ciobotea statea in vechiul lui birou, fara secretara sau sef de cabinet, si nu stia exact care ii sunt noile responsabilitati. „Voi avea, in viitor, si alte atributii, dar momentan ma ocup de aceleasi probleme de care se ocupa orice secretar de prefectura. Dau chiar si legaturi telefonice, atunci când oamenii suna la mine din greseala, iar eu ma recomand, uneori, ca fiind centralistul. Daca prefectul va considera necesar, sarcinile pe care le are in prezent subprefectul vor fi impartite pe doua domenii, cel juridic si cel economic, si atunci voi sti ce responsabilitati imi revin mie, ca subprefect“. Cu toate ca Giugea, când a plecat la Bucuresti, nu si-a desemnat oficial un inlocuitor, singurul care putea ocupa locul de prefect, ramas liber pentru o zi, era proaspatul subprefect Ciobotea.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 5 ianuarie 2006

Actualitate

» „Transportatorii straini ocolesc România“
» Satul Motoci, devastat din nou de ape
» Fuge pamântul!
» Podul de la Melinesti, lovit din nou de ape
» Drumul spre Rânca, blocat de zapada
» Nordul judetului Mehedinti, sub zapada

Local

» Banul la politica trage
» Primaria Craiova va avea un arhitect-sef de specialitate
» Scurte stiri
» Oprescu, demis ilegal de Nicolaescu
» „Memorial“ – o afacere fara moarte
» Sfinte slujbe si credinte populare de Boboteaza
» Tomograful spitalului din Vâlcea s-a stricat
» A fost prelungit contractul-cadru pe 2005
» „Cersetorie“ legalizata
» Tender asigura autobuzele RAT Craiova
» Pe urmele fumatorilor din spital
» Covei jr. creeaza controverse
» Agentii de la Circulatie -„desfiintati“ de la centru
» Cinci schelete umane intr-o groapa comuna
» Soferita si-a facut masina praf
» Premierul israelian, in stare critica

Dolj

» Subprefectii Groza si Ciobotea au depus juramântul

Gorj

» Locuitorii din Rovinari, urmariti cu 36 de camere de luat vederi

Sport

» Beldeanu sau Donose, la Primavara
» Dina „s-a antrenat“ la supermarket
» Scor de neprezentare
» Stelisti in alb-albastru
» „Ar fi un miracol sa terminam primii“

Bani & Afaceri

» Salariul minim, majorat cu un kil de brânza
» GRIMEX Târgu Jiu isi concediaza angajatii
» Oltenii, pe locul doi in tara la cifra de afaceri in informatica
» România, in urma Cambodgiei
» Un fost muncitor necalificat face afaceri de doua milioane de euro

Sanatate

» Recuperarea dupa Sarbatori
» Spirulina, o minune a naturii
» Persoanele vaccinate fac mai greu rujeola
» Rubrica asiguratului
» Sfatul medicului

Magazin

» Fiecare zodie cu paradisul ei
» Craiovenii merg la schi in Austria
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Audiente
» Mercurial
» Picatura de cunoastere

Top