29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrefectul Giugea a depus juramântul

Prefectul Giugea a depus juramântul

La aproape un an de la numirea in functie, prefectul Nicolae Giugea a devenit inalt functionar public alaturi de alti prefecti din tara. Numiti pe criterii politice, dintre membrii celor patru formatiuni aflate la guvernare, prefectii au fost pusi sa aleaga intre calitatea de reprezentant al judetului si cea de membru de partid. Cei mai multi au renuntat la cariera politica. Exceptie au facut judetele Caras Severin, Ilfov si Dâmbovita, unde prefectii – doi liberali si un democrat – au ales sa ramâna in continuare membri de partid.


Pentru a fi confirmati in noua calitate de inalti functionari publici, prefectii au dat si un examen de atestare pe post, sustinut pe parcursul a doua zile, la care au raspuns unui set de 40 de intrebari privind prevederi din Constitutie, legile administratiei publice locale, atributiile guvernului si alte acte normative, inclusiv acte aflate in stadiu de proiect. De asemenea, candidatilor li s-a cerut sa traduca un articol din Constitutie intr-una din limbile vest-europene.


Emotiile cele mai mari au fost insa ieri, când au depus juramântul de credinta. Coplesiti de solemnitatea momentului si de prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu, a ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, si a sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, unii dintre prefecti au uitat sa semneze juramântul pe care l-au citit, grabiti sa-i salute pe cei trei oficiali. Ei au fost insa intorsi din drum de premierul Tariceanu care, zâmbind, le-a amintit ca trebuie sa respecte procedurile si sa semneze juramântul, inainte sa strânga mâna oficialilor si sa primeasca felicitarile de rigoare.


Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind institutia prefectului, aprobata de guvern la sfârsitul anului trecut, prevede ca prefectul va pierde statutul de demnitar si va deveni, incepând cu 1 ianuarie 2006, inalt functionar public.


Ciobotea – prefect pentru o zi


O data cu noul an a inceput si ascensiunea in prefectura a lui Ionel Ciobotea, fostul secretar general al Prefecturii Dolj. Din secretar, acesta a devenit de la 1 ianuarie subprefect si, pentru o zi, prefect. In timp ce Nicolae Giugea era plecat la Bucuresti, pentru a depune juramântul de inalt functionar public, iar subprefectul Ion Groza isi continua vacanta de iarna in Malta, Ciobotea, proaspat numit in functia de subprefect conform Ordonantei de Urgenta nr. 179/2005, a ramas vrând-nevrând sa conduca ieri judetul pentru o zi. Luat prin surprindere de tot ce i se intâmplase in câteva zile, Ciobotea statea in vechiul lui birou, fara secretara sau sef de cabinet, si nu stia exact care ii sunt noile responsabilitati. „Voi avea, in viitor, si alte atributii, dar momentan ma ocup de aceleasi probleme de care se ocupa orice secretar de prefectura. Dau chiar si legaturi telefonice, atunci când oamenii suna la mine din greseala, iar eu ma recomand, uneori, ca fiind centralistul. Daca prefectul va considera necesar, sarcinile pe care le are in prezent subprefectul vor fi impartite pe doua domenii, cel juridic si cel economic, si atunci voi sti ce responsabilitati imi revin mie, ca subprefect“. Cu toate ca Giugea, când a plecat la Bucuresti, nu si-a desemnat oficial un inlocuitor, singurul care putea ocupa locul de prefect, ramas liber pentru o zi, era proaspatul subprefect Ciobotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS