Comunitatile doljene vor banii Europei

Autori


Autoritatile locale si oamenii de afaceri doljeni privesc integrarea României in structurile europene exclusiv ca pe o oportunitate de finantare. Acestia nu sunt interesati decât de fondurile pe care ar putea sa le obtina prin diferite proiecte menite sa atraga atentia investitorilor europeni.

In anul 2005, programele desfasurate de consilierii pe probleme de integrare din cadrul Serviciului de Integrare Europeana al Consiliului Judetean Dolj au avut ca scop pregatirea pentru aderare a reprezentantilor comunitatilor locale si a mediului de afaceri. La intâlnirile desfasurate in Bechet, Calafat, Bailesti, Segarcea si Filiasi, functionarilor publici, consilierilor locali, dar si edililor din localitatile doljene le-au fost prezentate principalele institutii europene, informatii despre parlamentari si despre legislatia europeana, istoricul si procesul de extindere al Uniunii. Acestia s-au aratat interesati mai degraba de fondurile de preaderare, cum ar fi Fondul european pentru dezvoltare regionala si Fondul social european. Obtinerea acestor finantari ar ajuta la dezvoltarea comunitatilor locale prin crearea de noi locuri de munca si prin sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii.

Investitorii, momiti cu bunuri de patrimoniu

Gabriel Vârtopeanu, consilier pe probleme de integrare in cadrul CJ Dolj, a declarat ca autoritatile locale sunt interesate de fondurile pentru infrastructura si privesc UE ca pe o sursa de venit. „Uniunea este privita ca investitor, nu ca piata, si de aceea edilii incearca sa gaseasca solutii pentru a atrage fonduri. Pentru a spori interesul investitorilor autohtoni si straini, autoritatile locale trebuie sa identifice tot ce inseamna bunuri de patrimoniu si sa le ofere ca facilitati. In plus, acestea trebuie sa le acorde investitorilor scutiri de taxe si sa le concesioneze terenuri, paduri, luciuri de apa la preturi accesibile. Functionarii din primarii trebuie sa fie instruiti pentru a pune la punct toata documentatia necesara proiectelor de finantare“, a explicat Gabriel Vârtopeanu.


„Se sperie de UE cei care nu sunt destul de puternici“

Doljul a fost judetul-pilot in care s-a desfasurat in 2005 Programul National de Pregatire pentru Aderare a Mediului de Afaceri, care se adreseaza agentilor economici din agricultura si mediu si intreprinderilor mici si mijlocii producatoare de bunuri si servicii. Prin acest program le-a fost prezentat continutul acquis-ului comunitar, adica legislatia UE transpusa in cea nationala si institutiile care trebuie sa aplice aceasta legislatie. Ca urmare a implementarii actelor normative elaborate de UE, fiecarui agent economic ii revin anumite obligatii si drepturi pe care trebuie sa le respecte. Ambele programe vor fi continuate in 2006, iar oamenii de afaceri doljeni vor putea participa si la seminarii de formare care au ca scop imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare. „Mediul de afaceri este receptiv, deoarece UE isi va face simtita prezenta cel mai bine in acest domeniu. Nici autoritatile locale nu ramân indiferente la cerintele UE si incearca sa se adapteze, fiind interesate si de dificultatile pe care le pot intâmpina in procesul de aderare, dar nu trebuie sa se teama. Se sperie de UE cei care nu sunt destul de puternici“, a precizat Vârtopeanu. In viitor, o data cu integrarea in UE, nu va fi exploatat doar potentialul economic al Doljului, ci si specificul local. „Valorile culturale trebuie identificate si clasificate corect, deoarece acestea nu trebuie sa fie asimilate de cele europene, ci trebuie sa fie o completare la patrimoniul european. Un produs cultural poate sta alaturi de unul economic“, a adaugat Vârtopeanu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 5 ianuarie 2006

Actualitate

» „Transportatorii straini ocolesc România“
» Satul Motoci, devastat din nou de ape
» Fuge pamântul!
» Podul de la Melinesti, lovit din nou de ape
» Drumul spre Rânca, blocat de zapada
» Nordul judetului Mehedinti, sub zapada

Local

» Banul la politica trage
» Primaria Craiova va avea un arhitect-sef de specialitate
» Scurte stiri
» Oprescu, demis ilegal de Nicolaescu
» „Memorial“ – o afacere fara moarte
» Sfinte slujbe si credinte populare de Boboteaza
» Tomograful spitalului din Vâlcea s-a stricat
» A fost prelungit contractul-cadru pe 2005
» „Cersetorie“ legalizata
» Tender asigura autobuzele RAT Craiova
» Pe urmele fumatorilor din spital
» Covei jr. creeaza controverse
» Agentii de la Circulatie -„desfiintati“ de la centru
» Cinci schelete umane intr-o groapa comuna
» Soferita si-a facut masina praf
» Premierul israelian, in stare critica

Dolj

» Subprefectii Groza si Ciobotea au depus juramântul

Gorj

» Locuitorii din Rovinari, urmariti cu 36 de camere de luat vederi

Sport

» Beldeanu sau Donose, la Primavara
» Dina „s-a antrenat“ la supermarket
» Scor de neprezentare
» Stelisti in alb-albastru
» „Ar fi un miracol sa terminam primii“

Bani & Afaceri

» Salariul minim, majorat cu un kil de brânza
» GRIMEX Târgu Jiu isi concediaza angajatii
» Oltenii, pe locul doi in tara la cifra de afaceri in informatica
» România, in urma Cambodgiei
» Un fost muncitor necalificat face afaceri de doua milioane de euro

Sanatate

» Recuperarea dupa Sarbatori
» Spirulina, o minune a naturii
» Persoanele vaccinate fac mai greu rujeola
» Rubrica asiguratului
» Sfatul medicului

Magazin

» Fiecare zodie cu paradisul ei
» Craiovenii merg la schi in Austria
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Audiente
» Mercurial
» Picatura de cunoastere

Top