„Literatura extrauterina“, ridicata la rang de concept

Autori


O studenta din Bucale, luptatoare la categoria stiinte politice, si-a propus sa lanseze la vie – paralel cu poezia si cu „paralela 45“ – cartea „Poemextrauterine“. Pe banii cui, nu conteaza. Ca n-are nici macar tangenta cu poezia, iar nu conteaza. Insa, ceea ce irita cortexul este ca „autoarea“ isi da cu parerea in scris „despre poezia feminina actuala“, ca o introduce in „ecuatia perversa“ pe poeta Angela Marinescu – recent laureata a Uniunii Scriitorilor din România etc. etc. „Duiosia isterica“ are, oarecum, prenume de statie orbitala ruseasca. Nu-i pomenesc numele pentru a-mi proteja cititorii, nicidecum pe mine. Toti acei care ma cunosc, inca din vremurile când nu se descoperise gripa aviara, stiu ca sunt supradoza de nesimtire pentru impostorii din literatura.

Iata cum incepe „eseul“ cu pricina: „Ceea ce la nivel fiziologic in cadrul maladiei ce poarta numele de «sarcina extrauterina» reprezinta formarea embrionului in trompa uterina isi are drept corespondent in planul poeticii feminine actuale procesul de incubare al poemului extrauterin“. Apoi, insaileaza „argumente“, face extrapolari cu filozofia, ajungând la Hegel, fara a-i citi opera, fara a intelege ceva. Intuitia ei feminina se masturbeaza, iar o parte din neuroni se autoflageleaza la nivel de sinapse. Ce crede fermacaitoarea textului: „Ea (femeia – n.r.) ramâne insarcinata cu poemul (imi asum idealismul fetid al acestei reprezentari). Starea devine sufocanta. Trompa uterina nu mai poate gazdui sarcina anormala. Plesneste. Extrauterinitatea se extinde asupra intregului trup poetic. E contagioasa. Sentimentele sunt insa cele mai acut uterinizate. (…) Prin masochism si prin limbajul autodestructiv femeia capata trup. (…) Femeia nu isi poate trai ruperea de lume decât sexualizând-o“.

Fâta de la stiinte politice nu ezita sa-si incheie „creatura“, inimaginabil: „Acesta este un fragment introductiv al unei lucrari mai ample ce dezvolta subiectul, argumentele fiind date pe text, folosindu-se poemele feminine ce intra in conceptul de «literatura extrauterina»“.


Pai? Inseamna ca exista si „literatura intrauterina“. Eminescu, Dante, Shakespeare din care o fi facând parte? Dar… asa-zisa „literatura extrauterina“ s-o mai si ridici la rang de concept, intrece orice masura. In afara de una. Masura pixului marca „Fucker 22“, pe care l-a folosit cu dezinvoltura. Cu „Fucker 22“ tânara bolboroseste pe propriul uter in limba superkitsch, otravind cu pasta simpatica terenul fertil. Lasând mostenire „popor dispersat in livezi, ingrasamânt si borhot, resturi de fard“. Poate, un poet contemporan ar trebui s-o intrebe: „De ce nu pleci buze de camelii lingând / lingând / sexul verbelor tale?“ Unele fetite au prostul obicei – ce pe parcurs s-a transformat in traditie – de a sta mai tot timpul cu pixul in gura. Un fel de tic, de cliseu imprumutat si adoptat, care le da depresie. Apoi acuza dureri de cap. Doamne fereste, sa le ia cineva acest drept. Dreptul la depresie in „literatura extrauterina“ este un drept inviolabil. Aidoma dreptului la fericire, constitutional pentru americani. Insa, pentru „Statia Mir“ de la Bucale exista un risc terifiant daca foloseste „Fucker 22“, potrivit obiceiului. Anume, riscul ca lichidul cefalorahidian sa se transforme in lichid amniotic.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. VIctor Socolovici said:

  Nu disperati si nu va depresati!Cum in intreaga lume incepe curentul mariajelor de ,,gai si lesbiene,,, adica exista o deviatie a politicului spre inimaginabil, trebuie sa existe si embrioni sau avortoni in literatura ….extrauterina! Chiar daca ea a debutat in ,,Micul Paris,, capitala Romaniei!Amintiti-va ce reactie a avut intelectualitatea franceza de la 1460(poate mai mult!)la aparitia poeziilor lui François Villon!Oricum, recomand cu placere studentei in politichie poezia lui Villon ,,Le débat du coeur et du corps,,! Citind-o va constata( sper sa nu ma insel!) ca sarcina extra uterina nu e o maladie ci un …accident.La fel ca si ,, poemeleextrauterine,,!Ma declar dispus sa cumpar un volum din ,,poemeleestrauterine,, pur si simplu pentru a-mi aminti de anii copilariei, cand tata ma ducea la circ si vedeam tot felul de ,, anomalii genetice,,: copii cu 2 capete, mielusei cu 6 picioare!Asa voi avea si amintirea unor poeme extrauterine….nascute in Romania!

  Cu respect pentru adevaratii creatori si pentru cititorii dumnealor!

  Victor Socolovici,Canada

 2. Daniel Stuparu said:

  Felicitari pentru articolul de mai sus. Am scris la randul meu, in “Convorbiri literare”, numarul din martie 2005 (http://convorbiri-literare.dntis.ro/cuprinsmar5.htm), un articol in care concediam la randu-mi literatura (daca poate fi numita astfel) de trei parale pe care o cultiva degeneratia doomiista, careia apartine de altfel si autoarea in discutie. Nu-mi ramane decat sa sper ca cititorii vor avea suficient discernamant pentru a se orienta in teritoriu, vor sti sa demaste impostura si sa regaseasca, intre atatea balarii, adevarata literatura. Cordial, D.S.

 3. Miruna Vlada said:

  sunt Miruna Vlada, autoarea cartii si a articolului incriminate. banuiesc ca am dreptul la replica…
  nu vreau sa spun decat un singur lucru: distinsul domn care semneaza articolul nu prea stie care este diferenta intre a face o recenzie (adica o opera critica, stiintifica) a scrie un pamflet (care sa se anunte in mod explicit ca atare) si a face o calomnie (adica a vorbi ca la usa cortului despre o carte pe care nu ati citit-o si a face asertiuni la adresa unei persoane pe care nu o cunoasteti – ca sa va traduc). Pudicul din dvs, absolut total necunoscator in ale literaturii(judecand dupa primitivitatea frazelor) poate face asertiuni in materie de poezie fara a leza Persoana autorului (nu stiu daca stiti, banuiesc ca nu, dar am dreptul de a va banui de necunoastere pentru ca si Dvs ati facut-o din abudenta)?dar Persoana este un concept de loc de luat in gluma. ba chiar trebuie sa va asumati o raspundere juridica pentru cele spuse la adresa acestei intante. va multumesc pentru aprecieri, vroiam doar sa va intreb daca se poate putin mai argumentat (la nivel ideatic, si nu factual, barbar), si fara jigniri (sa inteleg ca ceea ce ati considerat trivialitate in textul meu ati tinut sa reflectati prin trivialitatea discursului Dvs?).

 4. octavian soviany said:

  pe scurt
  (1) autorele nu pricepe nimic din textul pe care il incrimineaza si pentru asta ar merita sa i se taie urechile
  (2) acelasi autore se indigneaza, face spume la gura, e scuturat de sus pana jos de-o “sfanta manie”, dar nu foloseste nici un argument rational pentru a respinge ideile din textul mirunei vlada
  (3)miruna vlada nu e chiar o “fatuca”, ci autoarea unui volum de versuri care a fost nominalizat pentru mai multe premii literarare prestigioase (a si obtinut de altfel premiul asociatiei scriitorilor din iasi) si s-a bucurat de ecouri elogioase in presa literara. oare in opinia anonimului din craiova (eu stiam ca oltenii sunt oameni destepti…) aceste aprecieri sa nu insemne nimic sau o fi (si in privinta asta) in totala necunostinta de cauza?
  (4) publicand asemenea texte care stralucesc prin incompetenta si incultura gazeta de sud (sau cum ii spune) nu poate decat sa se faca de ras

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 5 ianuarie 2006

Actualitate

» „Transportatorii straini ocolesc România“
» Satul Motoci, devastat din nou de ape
» Fuge pamântul!
» Podul de la Melinesti, lovit din nou de ape
» Drumul spre Rânca, blocat de zapada
» Nordul judetului Mehedinti, sub zapada

Local

» Banul la politica trage
» Primaria Craiova va avea un arhitect-sef de specialitate
» Scurte stiri
» Oprescu, demis ilegal de Nicolaescu
» „Memorial“ – o afacere fara moarte
» Sfinte slujbe si credinte populare de Boboteaza
» Tomograful spitalului din Vâlcea s-a stricat
» A fost prelungit contractul-cadru pe 2005
» „Cersetorie“ legalizata
» Tender asigura autobuzele RAT Craiova
» Pe urmele fumatorilor din spital
» Covei jr. creeaza controverse
» Agentii de la Circulatie -„desfiintati“ de la centru
» Cinci schelete umane intr-o groapa comuna
» Soferita si-a facut masina praf
» Premierul israelian, in stare critica

Dolj

» Subprefectii Groza si Ciobotea au depus juramântul

Gorj

» Locuitorii din Rovinari, urmariti cu 36 de camere de luat vederi

Sport

» Beldeanu sau Donose, la Primavara
» Dina „s-a antrenat“ la supermarket
» Scor de neprezentare
» Stelisti in alb-albastru
» „Ar fi un miracol sa terminam primii“

Bani & Afaceri

» Salariul minim, majorat cu un kil de brânza
» GRIMEX Târgu Jiu isi concediaza angajatii
» Oltenii, pe locul doi in tara la cifra de afaceri in informatica
» România, in urma Cambodgiei
» Un fost muncitor necalificat face afaceri de doua milioane de euro

Sanatate

» Recuperarea dupa Sarbatori
» Spirulina, o minune a naturii
» Persoanele vaccinate fac mai greu rujeola
» Rubrica asiguratului
» Sfatul medicului

Magazin

» Fiecare zodie cu paradisul ei
» Craiovenii merg la schi in Austria
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Audiente
» Mercurial
» Picatura de cunoastere

Top