17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii vor iesi mai greu la pensie

Politistii vor iesi mai greu la pensie

Din cauza pensionarilor masive de anul trecut, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a decis sa ia masuri pentru a stopa acest fenomen. Confruntat cu un deficit de personal mai mult decât ingrijorator in rândul oamenilor legii, guvernul a decis ieri cresterea cu cinci ani a vârstei de pensionare anticipata pentru politistii care si-au desfasurat activitatea in conditii de munca speciale.


Asadar, ofiterii nu mai pot ramâne la „vatra“ asa de simplu ca pâna acum câteva luni. Politistii beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau partial anticipata la implinirea vârstei de 50 de ani, barbatii, iar femeile la 45 de ani, in cazul in care au lucrat cel putin 15 ani efectiv, din care cel putin zece ani ca politist sau militar.


Ordonanta de urgenta adoptata de executiv in sedinta de ieri modifica in acest sens art. 17 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor.


Masura este determinata de necesitatea adoptarii cadrului juridic care sa asigure reforma institutionala conform normelor europene.


Totodata, prin cresterea vârstei de pensionare anticipata sau partiala a politistilor care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale sau deosebite, se remediaza partial sau pe termen scurt deficitul de personal din cadrul MAI.


„In cursul anului 2005, s-au pensionat anticipat 2.400 de politisti, din care 1.700 au vârste cuprinse intre 45 si 50 de ani, fapt ce a contribuit la scaderea gradului de acoperire a functiilor din politie“, a afirmat Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor. Blaga a adaugat ca MAI are un deficit de 8.000 de oameni, iar pâna in anul 2009, acest deficit de personal trebuie injumatatit.


Reducerea semnificativa a personalului a determinat aparitia unor disfunctionalitati in procesul de reforma institutionala la nivelul MAI si a influentat semnificativ indeplinirea atributiilor acestei institutii. La aceasta situatie a contribuit si faptul ca politistii pensionari care beneficiaza de pensie de serviciu pot cumula pensia cu salariul realizat, indiferent de nivelul salariului respectiv, intrucât se pot incadra cu contract de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, precum si in orice alta forma de munca prevazuta de Codul Muncii, beneficiind de drepturile salariale corespunzatoare functiei.


Pensionarea anticipata da dreptul politistilor de a beneficia pentru fiecare an ramas pâna la limita de vârsta de un ajutor egal cu doua salarii de baza nete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS