10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPesta a lasat sute de gorjeni fara porc

Pesta a lasat sute de gorjeni fara porc

Aproape 900 de porci au murit sau au fost sacrificati de la inceputul anului in judetul Gorj, ca urmare a diagnosticului de pesta. Despagubirile acordate de Directia Agricola sunt de circa patru ori mai mari decât anul trecut.


Pesta porcina a facut ravagii in Gorj de la inceputul anului si pâna in prezent. In aceste zile sunt semnalate cazuri de pesta porcina in 35 de localitati, dupa cum a declarat Ion Iliuta, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (DSVSA) Gorj. Asta inseamna ca sunt cazuri de pesta porcina in jumatate din localitatile Gorjului, fapt care a determinat si inchiderea tuturor târgurilor de animale.


Pagube de patru ori mai mari decât anul trecut


Ion Iliuta spune ca sfârsitul lunii noiembrie si inceputul lui decembrie au marcat o crestere masiva a numarului de imbolnaviri. „De la inceputul anului si pâna in prezent s-au inregistrat peste 870 de porci care au murit din cauza pestei sau au fost ucisi dupa ce a fost diagnosticata boala“, a sustinut directorul DSVSA Gorj. Acesta precizeaza ca judetul este fruntas pe tara la numarul de focare, peste 300, dar din fericire in gospodariile afectate au fost porci putini. „Nu am avut cazuri de pesta in microferme cu zeci sau sute de porci“, a spus Iliuta.


Crescatorii de porci primesc despagubiri pentru animalele bolnave sacrificate, intre 54.000 si 60.000 de lei/kilogram, in functie de pretul pietei la momentul respectiv. Banii ajung insa la oameni cu intârziere. Despagubirile se acorda prin intermediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Gorj, care a platit de la inceputul anului aproximativ 310 milioane de lei, dupa cum a spus directorul executiv adjunct Virgil Dragusin. Acesta precizeaza ca sunt intocmite dosare in vederea despagubirilor de inca 810 milioane de lei, pentru care se asteapta alocarea fondurilor de la ministerul de resort. Per total, despagubirile acordate sunt de patru ori mai mari decât anul trecut.


Ion Iliuta spune ca localitatile gorjene cel mai afectate de pesta porcina sunt Bâlteni, Tismana, Târgu Carbunesti si Câlnic. Vaccinarea animalelor din gospodariile populatiei este interzisa in România incepând cu anul 2003, ceea ce a condus la aparitia unui numar mare de focare de pesta porcina.


Circulatia necontrolata a porcinelor si vânzarile clandestine contribuie la difuzarea si aparitia de noi cazuri de pesta porcina clasica. România este singura zona din Europa care nu a primit statutul de zona libera de pesta porcina. Singura solutie pentru a scapa de aceasta boala este curatenia in spatiul in care este crescut animalul, pesta disparând in timp de la sine.


Directorul DSVSA Gorj precizeaza ca, din fericire, in Gorj nu a fost inregistrat nici un caz de trichineloza.


Primele simptome ale pestei porcine


Pesta porcina clasica este una dintre bolile infectocontagioase virale foarte grave ale porcilor. Porcii afectati de aceasta boala prezinta simptome ca: febra, lipsa poftei de mâncare, conjunctivita, tulburari circulatorii cutanate, tulburari pulmonare, constipatie urmata de diaree. Sursa principala de infectie o reprezinta porcii bolnavi si cei trecuti prin boala, care ramân purtatori si eliminatori de virus. Carnea, semipreparatele din carne netratate termic si furajele contaminate reprezinta surse importante de infectie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS