11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, la ruleta financiara a UE

România, la ruleta financiara a UE

Quayle: Propunerile britanice sunt foarte avantajoase. Fara un acord, bugetul in forma actuala va fi prelungit, lucru care implica riscul ca România sa primeasca doar o treime din banii promisi.


România ar trebui sa se multumeasca si cu mai putini bani, decât cu nimic. Chiar daca varianta britanica de buget european pentru perioada 2007-2013 scade, per ansamblu, fondurile pentru România cu aproape 1,2 miliarde de euro, este totusi o „afacere buna“, considera Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Acesta sustine ca intre 2007 si 2009, tara noastra va primi de la UE 11 miliarde de euro (suma prevazuta, de altfel, in Tratatul de aderare – n.r.). Acest lucru nu este insa valabil daca, la Consiliul European din aceasta saptamâna, bugetul propus de Tony Blair nu va fi aprobat.


Quayle apreciaza ca, intr-o astfel de situatie, este putin probabil sa se ajunga la o intelegere financiara anul viitor. Practic, daca pâna in 2007 bugetul european nu va fi aprobat, Comisia il va avea la dispozitie pe cel precedent, care nu prevede cheltuielile pentru integrarea României si Bulgariei.


„Potrivit bugetului nostru, intre 2007 si 2009, România va primi 11 miliarde de euro. Aceasta este o suma uriasa, echivalentul anual a 5 la suta din PIB-ul curent. De aceea, propunerile britanice sunt foarte avantajoase pentru România“, a afirmat ieri ambasadorul.


„România poate juca un rol important in a ajuta presedintia britanica a UE sa primeasca acceptul pentru noul buget la Consiliul European din aceasta saptamâna“, a adaugat Quayle. El nu s-a aratat increzator ca, in cazul unui esec al summit-ului, viitoarea presedintie a UE „sa poata rezolva problema bugetului, pentru ca, in realitate, pozitiile statelor membre vor ramâne neschimbate“.


Ambasadorul a aratat ca Marea Britanie propune o contributie totala de 225 de miliarde de euro, in perioada 2007 – 2013, pentru cele zece noi state membre, la care se adauga România si Bulgaria.


„Aceasta este o investitie uriasa in economiile noilor state membre“, a apreciat Quayle. Diplomatul britanic a adaugat ca acordul asupra bugetului este absolut necesar pentru ca largirea Uniunii Europene sa devina realitate, iar, in lipsa acordului, in noile state membre, inclusiv in România, dezvoltarea economica va fi grav afectata.


„O solutie bugetara va fi greu de gasit, dar nu imposibil“, a mai spus Quinton Quayle.


Italia cere respectarea datei aderarii


Daca presedintele Comisiei Europene vorbea despre posibilitatea amânarii aderarii României, in lipsa unui acord asupra bugetului, Italia face apel la respectarea datei de 1 ianuarie 2007.


Vicepremierul italian Gianfranco Fini si-a exprimat sustinerea fata de aderarea României si Bulgariei la UE la data prevazuta.


Datoria Italiei este sa asigure finalizarea procedurii de aderare a României si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, a declarat Fini, citat de agentiile de presa bulgare. Eforturile Bulgariei si României sunt sustinute, in general, de guvernul italian. Dupa rezultatul negativ al referendumurilor din Franta si Olanda, Italia a vazut posibilele schimbari ale climatului politic in dezbaterea referitoare la calea de aderare a tuturor statelor actuale sau viitoare candidate la integrarea in UE, a explicat Fini.


Uniunea trebuie sa monitorizeze strict capacitatea tarilor respective de a-si indeplini obligatiile inainte de aderare, a aratat Fini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS