17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, supravegheati de jandarmi si politisti comunitari

Elevii, supravegheati de jandarmi si politisti comunitari

Pentru a preveni violenta in unitatile de invatamânt din Dolj, elevii vor fi permanent supravegheati de cadrele didactice. Mai mult decât atât, profesorii au datoria morala de a interveni ori de câte ori este nevoie si de a sesiza organele de ordine si paza (Jandarmeria si Politia Comunitara).


Amploarea pe care au luat-o in ultima perioada actele de violenta in unitatile de invatamânt din intreaga tara, inclusiv in judetul Dolj, i-a determinat pe reprezentantii autoritatilor locale si judetene, ai Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, ai Autoritatii Teritoriale pentru Ordinea Publica, cât si pe cei ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj sa caute solutii care sa duca la stoparea acestor fapte. Cei prezenti la sedinta de urgenta desfasurata ieri la Grupul Scolar Industrial „Energetic“ din Craiova au venit cu diverse propuneri: crearea unei singure cai de acces in unitatile de invatamânt care permit acest lucru, asigurarea pazei atât in incinta scolii, in curtea unitatii de invatamânt pe timpul pauzei, cât si in perimetrul institutiei, insotirea elevilor pâna la poarta scolii de catre profesorul de serviciu, obligativitatea purtarii de legitimatii, precum si monitorizarea permanenta de catre conducerea institutiei de invatamânt a elevilor care creeaza probleme. Dintre aceste propuneri, cele mai multe voturi le-a primit monitorizarea si supravegherea permanenta a elevilor de catre conducerea scolii.


Scolile vor fi monitorizate


De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca in Dolj cei aproximativ 310 politisti comunitari va trebui sa previna actele de violenta in unitatile de invatamânt. „Scolile mari vor fi date in responsabilitatea Jandarmeriei si a Politiei Comunitare, iar cele mici, cu efective scazute de elevi, vor fi incluse in itinerarul lor de patrulare“, a spus Nicusor Badea, adjunctul sefului IJP Dolj. Totodata, acesta a precizat ca, din cauza ca paznicii au ajuns in judetul nostru o raritate, responsabilitatea supravegherii elevilor cade tot pe umerii profesorilor. „Pâna la indreptarea situatiei, politistii comunitari ar putea asigura paza in scoli in doua schimburi, pâna la ora 21.00, astfel incât sa poata fi prevenita intrarea persoanelor neautorizate in institutiile scolare“, a concluzionat Nicusor Badea. Solutia a fost sustinuta si de Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, care a spus ca, „pâna sa ajungem sa ne permitem o paza autorizata, cu firme de protectie specializate, vom face acest lucru cu forte proprii si cu implicarea tuturor organelor de ordine si paza“.


Directorii, nevoiti sa se implice


Singurul director care a si-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest subiect a fost Octavian Podeanu, directorul Grupului Scolar „Matei Basarab“ din Craiova. Acesta a spus ca, desi nu sunt bani pentru angajarea paznicilor, fiecare director trebuie sa se descurce cum poate. „Ne trebuie o strategie. Jandarmii nu-i putem tintui in poarta. Este nevoie de interventia noastra, a tuturor, pentru ca violenta din scoli, care a capatat atâta amploare, sa fie eliminata. Tinerii certati cu legea trebuie sa inteleaga ca scoala este un lacas al educatiei, nu unul in care se comit fel de fel de acte de violenta“, a spus Octavian Podeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU