22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistentul comunitar rezolva orice problema

Asistentul comunitar rezolva orice problema

Asistentul comunitar al Sopotului, Marian Badea, isi face meseria cu placere si vorbeste indelung cu satenii aflati in suferinta. Pentru a merge pe la toti, Marian bate ulitele satului in lung si in lat.


De mai bine de un an, oamenii din comuna Sopot au in mijlocul lor un om care sa le asculte problemele si care sa le aline cât de cât suferinta. Acesta este asistentul medical comunitar al comunei, Marian Badea. Cu o experienta bogata pe care si-a format-o de-a lungul celor aproximativ 25 de ani de munca, Marian Barbu, pe lânga faptul ca administreaza batrânilor si copiilor tratamentul indicat de medicul comunei, are si rolul de a discuta cu satenii despre problemele lor. „In aceasta comuna era nevoie de o astfel de persoana. Este permanent in rândul oamenilor, ascultându-le problemele si alinându-le suferintele. Satul este imbatrânit, unde oamenii abia isi mai duc batrânetele de pe o zi pe alta“, a spus primarul comunei, Catalin Traistaru.


Permanent in mijlocul batrânilor


Despre Marian Badea, batrânii au numai cuvinte de lauda. „Mama, noi suntem batrâni, iar Marian este pentru noi ca si un copil. Când are timp, sta de vorba cu noi. Ne intreaba de sanatate, ne stie suferinta si durerile pe care le avem pe suflet. Este mana cereasca pentru noi“, a spus Ilina Nicolae. Oamenii au povestit cum Marian vine ori de câte ori au nevoie de el. „Ne viziteaza ori de câte ori poate. Si daca are treaba, si daca nu. Noi, batrânii, ne simtim mai bine când ne mai deschide si noua cineva usa“, a adagat un vecin al lu’ tanti Ilina, cum ii zic satenii.


Pentru ca tot timpul este in mijlocul oamenilor, Marian Badea este cel care le stie cel mai bine problemele.


„Daca te-ai nascut aici, e imposibil sa nu te traga radacinile inapoi. Colaborez foarte mult cu medicul de familie si stiu de ce sufera fiecare. Pe lânga batrâni, ma ocup si de cei mici. In evidenta mea intra toti copiii cu vârste de la zero la un an. La orice ora sunt la ei acasa. Imi place foarte mult ceea ce fac. Ma implic acolo unde e nevoie“, a spus asistentul comunitar.


Satenii, tratati gratuit de asistent


Administrarea medicamentelor si injectiile pacientilor sunt facute de asistentul medical, gratuit. Acest lucru ii incânta cel mai mult pe batrânii satului, incovoiati de povara anilor si a grijilor.


„Nu ne ia nici un ban. Totul e pe gratis. Si daca ne-ar cere, ce sa-i dam? Poate doar pielea de pe noi“, a spus un satean. Insa lucrul cel mai uimitor este ca asistentul comunitar parcurge zilnic kilometri integi pe jos, pentru ca nu are in dotare nici macar o bicicleta. „Da, merg pe jos. La orice ora din zi si din noapte sunt la ei acasa. Aici, incaltamintea de baza sunt cizmele de cauciuc. Prin namoalele astea numai in cizme te poti deplasa“, a completat asistentul. Acesta a mai spus ca, atunci când nu merge pe jos, apeleza la un mijloc de transport rudimentar, dar frecvent folosit in Sopot, carul cu boi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU