12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTezele se dau si in ianuarie

Tezele se dau si in ianuarie

Criza din invatamânt produsa de greva generala a profesorilor a bulversat anul acesta si perioada de sustinere a tezelor de sfârsit de semestru. O parte din teze vor fi sustinute de elevi pâna la vacanta de iarna, iar restul in primele saptamâni din semestrul urmator.


Planificarea lucrarilor de evaluare semestriala in doua transe a fost confirmata si de directoarea adjuncta a Colegiului National „Fratii Buzesti“ din Craiova, profesoara Carmen Stefanescu: „Suntem in curs de fixare a tezelor. Potrivit Ordinului nr. 3.690, emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), toate tezele ar fi trebuit sustinute pâna pe 23 decembrie 2005, când, conform calendarului de desfasurare a anului scolar 2005-2006, elevii intra in vacanta de iarna. Din cauza grevei insa, am fost nevoiti sa le replanificam“.


Directoarea a explicat ca exista materii la care copiii pot da teza in perioada premergatoare vacantei de iarna. „O teza se da cel mult dintr-un capitol, care a fost deja parcurs cu elevii la clasa in primele doua luni de carte. Restul, pentru a nu-i supraaglomera pe elevi, le dam pâna pe 15 ianuarie 2006, pe masura parcurgerii materiei“, a continuat Carmen Stefanescu.


Tezele din decembrie, acceptate cu greu de elevi


Decalajul tezelor este privit diferit de elevi. Unii sunt de acord cu faptul ca la o parte din discipline – limba româna, matematica, fizica sau geografie – vor sustine lucrarea scrisa pâna la vacanta de iarna. „Mie imi convine. Acum este mai putina materie de invatat. Si, oricum, de sarbatori numai de carte nu stam noi. Cert este ca pentru teza era nevoie de un pic mai mult timp de pregatire“, a spus Oana Stoinu de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. De aceeasi parere a fost si Roxana Ungureanu, eleva la Colegiul National „Fratii Buzesti“, care a precizat ca la unele discipline data de desfasurare a tezelor a fost deja fixata. „Matematica nu ma sperie. Cel mai mult imi este frica la limba româna. Restul tezelor, dupa vacanta de iarna“, a spus Roxana Ungureanu.


Sunt elevi care argumenteaza ca timpul de pregatire a materiei pentru teza este mult prea scurt. Este si cazul elevului Ionut Adrian Voinea, din clasa a XII-a, de la „Fratii Buzesti“: „Ar fi fost mai bine sa ne ofere si noua posibilitatea unei pregatiri aprofundate. Avem destul de mult de invatat, fiind in clasa terminala“.


ISJ certifica


Replanificarea evaluarilor semestriale este confirmata si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Vizavi de acest lucru, inspectorul scolar general, Diana Busoi, a spus: „Tezele vor fi planificate si sustinute dupa un program intocmit la nivelul fiecarei unitati scolare, cu consultarea de catre conducerea scolii a comitetelor de parinti si a cadrelor didactice, fara suprasolicitarea elevilor. Asemenea perioadei de recuperare a materiei pierdute pe parcursul celor trei saptamâni de greva, si programul tezelor este vizat de comisia paritara a scolii“. Totodata, Diana Busoi a spus ca, in functie de optiunea profesorilor si a parintilor, in mai multe unitati de invatamânt din Dolj, printre care Colegiul National „Fratii Buzesti“, Colegiul National „Elena Cuza“, Colegiul National „Carol I“, Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“, Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“, programul de sustinere a tezelor este in lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS