13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii, intoleranti fata de bolnavii de SIDA

Românii, intoleranti fata de bolnavii de SIDA

Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA a fost marcata joi la Craiova intr-un mod mai putin obisnuit. Sute de lumânari au fost aprinse in Piata „Mihai Viteazul“ in semn de sustinere fata de cei infectati cu virusul HIV. Pentru a transmite acest mesaj, lumânarile au fost aranjate in asa fel incât sa formeze o funda uriasa – simbolul solidaritatii fata de persoanele bolnave de SIDA sau infectate cu virusul HIV. Evenimentul a fost organizat de Directia de Sanatate Publica Dolj, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Crucea Rosie, ARAS si Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, in cadrul Campaniei nationale impotriva discriminarii persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA.


România detine primul loc in Europa in privinta numarului de copii si adolescenti infectati cu HIV, cu 7.179 de cazuri. Din pacate, lipsa de informare a facut ca românii sa detina un nedorit loc fruntas la capitolul intoleranta fata de cei afectati de aceasta maladie.


„Fobia SIDA s-a manifestat in diverse ipostaze, de la blamare la izolare sociala, de la abandonul copiilor infectati cu HIV in spitale sau centre de plasament la excluderea din colectivitati a copiilor seropozitivi“, a declarat dr. Narcisa Dinica, medic primar sanatate publica si management la DSP Dolj.


Sute de lumânari


Sute de oameni au tinut sa aprinda lumânari pentru victimele flagelului care a cuprins intreaga planeta, copiii seropozitivi fiind comemorati la Petrila, de reprezentantii Asociatiei „Noua Speranta“. Organizatorii spun ca au fost uimiti de numarul mare al celor ce le-au aprins lumânari copiilor care au murit si ca minerii au dat o nota aparte manifestarii. „Am avut surpriza sa vedem sute de oameni care au aprins lumânari, dar gestul minerilor din Petrila a fost coplesitor. Inainte de a intra in sut, minerii au venit si au aprins lumânari, pentru copiii care au murit de SIDA in Valea Jiului“, spune Dorina Ignat, presedinta Asociatiei „Noua Speranta“ din Petrila.


In Valea Jiului, in ultimii ani, zece copii seropozitivi au murit din cauza bolii la numai 12 sau 13 ani. In memoria lor, la Petrila au fost aprinse peste 800 de lumânari, iar un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa.


La rugaciune au participat si reprezentanti ai comunitatii locale, iar voluntarii, care mereu sunt alaturi de copii, au impartit pliante si prezervative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS