3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii au refuzat primele

Minerii au refuzat primele

Angajatii Exploatarii Miniere Lonea din Valea Jiului au protestat timp de mai multe ore, refuzând sa-si ridice primele, dupa ce au vazut ca sumele care le revin sunt mai mici cu 20 RON fata de cele trecute pe statele de plata. Oamenii spun ca in mod normal ar fi trebuit sa primeasca 358 RON, insa in momentul in care si-au luat banii au primit doar 338 RON. „Ni s-a dat sa semnam pentru o suma, dar primeam alta suma. Am auzit ca restul de 20 RON il retineau pentru sindicate. Oamenii s-au revoltat, pentru ca nu li s-a explicat de ce le sunt opriti banii“, a declarat un angajat de la Lonea.


Minerii sustin ca au fost obligati sa dea acesti bani Ligii Sindicatelor Miniere si sa semneze ca sunt de acord, fara sa stie insa care este destinatia lor. Angajatii exploatarii miniere pretind ca, in cazul in care au refuzat sa dea banii, nu li s-a acordat prima.


Tiberiu Cozma, presedintele sindicatului EM Lonea, recunoaste ca au fost nemultumiri legate de retinerea banilor, dar pretinde ca nimeni nu a fost obligat sa-i dea. „Au fost unii care i-au instigat pe oameni. Exista un protocol incheiat, care a fost afisat la mina, insa cred ca nemultumirile s-au iscat din cauza ca a lipsit comunicarea si din lipsa de informare“, a spus Cozma.


Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a declarat ca a auzit ce s-a intâmplat la Lonea si ca a trimis Corpul de control sa verifice situatia, deoarece primele sunt date de administratie si nimeni nu poate fi fortat sa dea bani sindicatelor. „Exista un protocol incheiat intre Liga Sindicatelor Miniere si Compania Nationala a Huilei, care trebuia sa fie afisat la toate unitatile miniere, prin care 20 RON din prima se pot da sindicatelor, daca oamenii vor. Nimeni nu era insa obligat“, a afirmat Surulescu. Directorul general al CNH Petrosani crede ca la Mina Lonea s-a ajuns in aceasta situatie tensionata din cauza ca directorul minei nu era la munca, iar sindicatele nu le-au explicat oamenilor despre cei 20 RON.


Potrivit contractului colectiv de munca, minerii din Valea Jiului beneficiaza in acest an de o prima de Sarbatori in valoare de 358 RON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS