21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMelinestiul dupa inundatii

Melinestiul dupa inundatii

Din cele 13 sate, câte numara comuna Melinesti, putine sunt cele care si-au reluat cursul firesc al vietii de dupa inundatii. Poduri si podete distruse, case prabusite, fântâni compromise, drumuri dezafectate, hectare de pamânt cazute prada apelor.


Doua, trei, patru – multe cazuri sociale in Melinesti. Dupa inundatii, nici cei instariti n-o mai duc bine. De restul parca nici nu ar vrea sa mai vorbeasca primarul Sorin Marian Vasiluta. Izolati la zeci de kilometri de lumea civilizata, sute de oameni abia reusesc sa supravietuiasca. Ploile din iunie, iulie si septembrie au fost suficiente sa distruga si ruinele cu care, de bine de rau, oamenii se obisnuisera.


Datele statistice intocmite de functionarii primariei sunt astazi, in prag de Sarbatori, aceleasi de acum doua luni. Din cele doua case distruse, nici una nu a fost ridicata.


„Am primit materiale pentru ele: cherestea, armatura, tabla, usi. Lipsesc varul, nisipul, piatra, ferestrele. Din cauza vremii instabile – ploua aproape in fiecare saptamâna – nu am putut turna nici fundatia“, a explicat primarul cauzele care au lasat doua familii sub cerul liber.


Alte noua locuinte au fost avariate dupa ploile din septembrie, necesitând reparatii majore. „Mai avem de ridicat materiale pentru consolidare si reparatii la sase dintre ele. Materialele au ajuns târziu, iar oamenii nu s-au aratat deloc interesati de reconstructia lor“, a scuzat din nou Vasiluta, la sfârsit de an, lipsa de eficienta a administatiei locale.


Caverne de doi metri pe drumuri


Iar cifrele continua sa curga: pentru 700 de familii, ziua de 19 septembrie a insemnat potopul – beciuri inundate, pereti imbibati de apa pe care numai vara viitoare ar mai putea sa-i usuce cu adevarat. 1.200 de hectare de teren cultivat cu grâu – compromise, inca 80 cu alte culturi se afla in aceeasi situatie. O retea de 100 de kilometri de drum este aproape impracticabila, lucru care pune in mare dificultate deplasarea dintr-un sat in altul ori spre alta comuna. Astfel, drumurile comunale ce duc spre satele Ohaba, Valea Muierii de Jos (Bodaiestii De Sus), Negoiesti Deal, insumând aproximativ doi kilometri, au devenit in urma inundatiilor adevarate trasee de sport extrem, presarate cu caverne cu adâncimea de aproape doi metri. Drumul Judetean 605 A Melinesti – Filiasi este, pe o portiune de 400 de metri, impracticabil.


Laptele si cornul, cu plasa


Cea mai mare paguba cu care s-au pricopsit oamenii din Melinesti a fost distrugerea in totalitate a podului rutier care traversa râul Amaradia, singura legatura cu restul comunei pentru 180 de familii din satele Godeni si Spineni. Urmarile acestui dezastru sunt greu de imaginat. Sute de oameni sunt nevoiti, de mai multe luni, sa traverseze o punte suspendata aflata intr-o avansata stare de degradare. Pe aici isi pot transporta alimentele numai cu plasa – deci in cantitati reduse – transportul cu caruta ori alt mijloc fiind imposibil de efectuat. Elevii parcurg zilnic, pe jos, o distanta de 20 de kilometri. La fel si profesorii, care au grija sa treaca puntea incarcati cu laptele si cornurile copiilor.


„S-a ajuns la un compromis: temporar s-au amplasat câteva tuburi peste care s-a turnat pietris. Este singurul lucru pe care-l puteam face. Reconstructia podului costa 20 de miliarde“, a declarat, impacat cu situatia, Sorin Marian Vasiluta, uitând sa precizeze ca tuburile s-au amplasat numai pâna in mijlocul albiei râului. De acolo se poate ajunge pe celalalt mal numai inot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS